Chodidlo: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
obrázok
Amonet (diskusia | príspevky)
d interwiki, wikilinky, kategórie, štylistika
Riadok 1: Riadok 1:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/Grown_man's_feet_2.jpg
[[Súbor:Grown_man's_feet_2.jpg|thumb]]


Chodidlo (latinsky: planta) je spodná časť ľudskej nohy určená na chôdzu. Delí sa na priehlavok, plosku, zapriehlavok, záprstie a prsty. Koži chodidiel chýba na rozdiel od zvyšku tela pigmentácia a nachádza sa tu zvýšené množstvo potných žliaz. Chodidlá sú vzhľadom na veľké množstvo nervových zakončení extrémne citlivé na dotyk. To u niektorých ľudí spôsobuje šťeklenie a pre niektorých ľudí sú chodidlá erotogénnou zónou. Chodidlo dospelého človeka má vyvinutú klenbu. Tá môže byť sploštila počas tehotenstva a staroby. Chorôby sú ploché nohy.
'''Chodidlo''' ([[Latinčina|lat.]] ''planta'') je spodná časť ľudskej [[nohy]] určená na [[chôdza|chôdzu]]. Delí sa na [[priehlavok]], [[plosku]], [[zapriehlavok]], [[záprstie]] a [[prst]]y. [[Koža|Koži]] chodidiel chýba na rozdiel od zvyšku tela [[pigmentácia]] a nachádza sa tu zvýšené množstvo [[Potná žľaza|potných žliaz]]. Chodidlá sú vzhľadom na veľké množstvo nervových zakončení extrémne citlivé na dotyk. To u niektorých ľudí spôsobuje šťeklenie a pre niektorých ľudí sú chodidlá erotogénnou zónou. Chodidlo dospelého človeka má vyvinutú klenbu. Tá sa môže počas tehotenstva alebo staroby sploštiť.


== Iné projekty ==
'''Poznámky'''
{{projekt|commons=Category:Human feet}}


== Zdroj ==
V tomto článku je použitý preklad textu z článku Sole (foot) na anglickej Wikipedii.
* {{preklad|cs|Chodidlo}}


{{Anatómia človeka}}

[[Kategória:Anatómia človeka]]

[[ca:Sola]]
[[de:Fuß#Fußsohle]]
[[dv:ދަށްފައި]]
[[en:Sole (foot)]]
[[eo:Plando]]
[[es:Suela]]
[[fiu-vro:Jalatald]]
[[fr:Plante (pied)]]
[[id:Telapak kaki]]
[[jv:Dlamakan]]
[[ko:발바닥]]
[[nl:Zool (schoeisel)]]
[[pag:Dapan]]
[[pl:Podeszwa]]
[[pt:Planta do pé]]

Verzia z 19:07, 14. marec 2010

Chodidlo (lat. planta) je spodná časť ľudskej nohy určená na chôdzu. Delí sa na priehlavok, plosku, zapriehlavok, záprstie a prsty. Koži chodidiel chýba na rozdiel od zvyšku tela pigmentácia a nachádza sa tu zvýšené množstvo potných žliaz. Chodidlá sú vzhľadom na veľké množstvo nervových zakončení extrémne citlivé na dotyk. To u niektorých ľudí spôsobuje šťeklenie a pre niektorých ľudí sú chodidlá erotogénnou zónou. Chodidlo dospelého človeka má vyvinutú klenbu. Tá sa môže počas tehotenstva alebo staroby sploštiť.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Chodidlo

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Chodidlo na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).