Suej (dynastia): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nongbulinqing (diskusia | príspevky)
aktualizácia
Nongbulinqing (diskusia | príspevky)
d preklepy
Riadok 10: Riadok 10:


== Pád ==
== Pád ==
Po smrti Jang Ťian nastúpil roku [[605]] na trón cisár Jang-ti. Jang-ti viedol v rokoch 612 až 614 tri neúspešné vojenské kampane proti severokórejskému štátu Kogurjó a roku [[615]] prehral vojnu s ríšou východných Turkov, čo výrazne poškodilo imidž dynastie. Konfiškácia potravín armádou pre jej nákladné kampane spôsobila hladomor a následne roľnícke povstanie. Roku 617 odišiel cisár na juh, kde bol roku 618 zavraždený. Na severe Číny, ktorý ostal prakticky bez vlády, využil situáciu generál Li Juan, dobyl hlavné mesto Čhang-an a založil [[dynastia Tchang|dynastiu Tchang]], ktorá vládla nasledujúce tri storočia.
Po smrti Jang Ťiana nastúpil roku [[605]] na trón cisár Jang-ti. Jang-ti viedol v rokoch 612 až 614 tri neúspešné vojenské kampane proti severokórejskému štátu Kogurjó a roku [[615]] prehral vojnu s ríšou východných Turkov, čo výrazne poškodilo imidž dynastie. Konfiškácia potravín armádou pre jej nákladné kampane spôsobila hladomor a následne roľnícke povstanie. Roku 617 odišiel cisár na juh, kde bol roku 618 zavraždený. Na severe Číny, ktorý ostal prakticky bez vlády, využil situáciu generál Li Juan, dobyl hlavné mesto Čchang-an a založil [[dynastia Tchang|dynastiu Tchang]], ktorá vládla nasledujúce tri storočia.


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 21:27, 14. marec 2010

Hranice provincií počas vlády Suejovcov, približne v roku 610.

Dynastia Suej (čín. 隋朝, pchin-yin suí cháo, 581-618), prvý krát od pádu dynastie Chan v roku 220, po vyše troch storočiach rozdrobenosti, zjednotila severnú a južnú Čínu. Napriek svojmu krátkemu trvaniu sa radí k jednej z najvýznamnejších dynastií v čínskych dejinách a často býva porovnávaná s dynastiou Čchin.

Dejiny

Vládcovia dynastie Suej patrili k počínštenej turkickej šľachte. Zakladateľ dynastie Jang Ťien (581 – 605), ktorý je známejší pod jeho posmrtným menom Suej Wen-ti, si najprv podmanil štáty v severnej Číne, a neskôr porazil dynastiu Čchen vládnucu v južnej Číne a pričlenil ju k ríši.

Počas vládnutia tejto dynastie došlo k rozvoju poľnohospodárstva. Zaviedol sa takzvaný "systém rovných polí", ktorý znížil sociálne rozdiely medzi bohatými a chudobnými. Roku 608 bol dokončený Veľký čínsky kanál, ktorý spojil mestá Jang-čou na rieke Jang-c'-ťiang a Luo-jang na rieke Chuang-che). V roku 610 bol kanál potiahnutý až do Pekingu. Hlavný význam kanálu spočíval v zásobovaní severu Číny plodinami z juhu.

Vládcovia dynastie Suej taktiež zaviedli jednotnú menu, posilnili obranu ríše rozšírením Veľkého čínskeho múru, centralizovali moc a podporovali šírenie buddhizmu. Dva roky po svojom nástupe na trón začal Jang Ťien budovať nové hlavné mesto Čchang-an, nachádzajúce sa južne od dnešného Si-anu. Nové hlavné mesto malo pravidelný šachovnicový pôdorys a pojalo až 1 milión ľudí, čo z neho robilo jedno z najväčších miest vtedajšieho sveta.

Pád

Po smrti Jang Ťiana nastúpil roku 605 na trón cisár Jang-ti. Jang-ti viedol v rokoch 612 až 614 tri neúspešné vojenské kampane proti severokórejskému štátu Kogurjó a roku 615 prehral vojnu s ríšou východných Turkov, čo výrazne poškodilo imidž dynastie. Konfiškácia potravín armádou pre jej nákladné kampane spôsobila hladomor a následne roľnícke povstanie. Roku 617 odišiel cisár na juh, kde bol roku 618 zavraždený. Na severe Číny, ktorý ostal prakticky bez vlády, využil situáciu generál Li Juan, dobyl hlavné mesto Čchang-an a založil dynastiu Tchang, ktorá vládla nasledujúce tri storočia.

Iné projekty

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.