Škola strany ponuky: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Otm (diskusia | príspevky)
Muro Bot (diskusia | príspevky)
Riadok 36: Riadok 36:
[[nl:Aanbodeconomie]]
[[nl:Aanbodeconomie]]
[[pl:Ekonomia podaży]]
[[pl:Ekonomia podaży]]
[[simple:Supply-side economics]]
[[sv:Utbudsekonomi]]
[[sv:Utbudsekonomi]]
[[vi:Kinh tế học trọng cung]]
[[vi:Kinh tế học trọng cung]]

Verzia z 19:30, 31. marec 2010

Ekonómia strany ponuky je ekonomická škola, ktorá kladie dôraz na „ponuku“ pred „dopytom“. Vznikla koncom 70. rokov 20. storočia v USA ako oponentúra voči keynesianizmu a podobne ako ostatné liberálne ekonomické teórie požadovala minimalizáciu štátnych zásahov do hospodárstva. Ekonómovia strany ponuky reagovali na vtedajšiu situáciu: spomalenie ekonomického rastu, spomalenie tempa rastu produktivity práce a ďalšie ekonomické problémy v 70. rokoch. Teória tvorí jeden z troch hlavných prúdov konzervatívnej ekonómie. Základnou charakteristikou tohto smeru je kritika jednostranného záujmu ostatných prúdov ekonómie o dopytovú stranu a snaha obrátiť tento záujem opäť na stranu ponuky. Medzi dôležitých predstaviteľov tohto prúdu patril Robert Mundell, Arthur Laffer, Jude Wanniski, Victor Canto a George Gilder.

Veľkú časť z odporúčaní ekonómie strany ponuky absorbovali monetarizmus a škola racionálnych očakávaní.

Názory

Ekonómovia strany ponuky sú presvedčení, že ekonomický rast je výsledkom ľudskej tvorivosti a podnikavosti. Prosperitu a stabilitu možno dosiahnuť iba v slobodnom trhovom hospodárstve. Preto vystupujú proti politike plnej zamestnanosti, politike regulujúcej ponuku a vysokému zdaneniu dôchodkov, pretože vysoké dane obmedzujú tvorivosť a ochotu ľudí pracovať a podnikať.

Najmä priame dane (daň z príjmu a z majetku) oslabujú motiváciu ľudí pracovať, šetriť alebo investovať. Vysoké dane a progresívny daňový systém spôsobujú, že ľudia majú tendenciu uprednostňovať voľný čas pred prácou a spotrebu pred sporením a investovaním.

Lafferova krivka

Lafferova krivka zobrazuje závislosť daňového výnosu od výšky daní
Hlavný článok: Lafferova krivka

Jedným z prínosov ekonómie strany ponuky je Lafferova krivka. Zobrazuje závislosť daňového výnosu od výšky daní. Po dosiahnutí vrcholu krivky s rastúcou sadzbou dane rastie aj daňový výnos, ktorý získa vláda zdaňovaním občanov a firiem. Ďalšie zvyšovanie sadzby však už bude mať za následok znižovanie daňových výnosov. Spôsobuje to niekoľko dôvodov:

  • vyššia daň oslabuje ekonomickú výkonnosť,
  • zvyšuje daňové úniky a
  • vyvoláva presuny kapitálu do zahraničia.
  • oslabuje motiváciu ľudí k pracovným výkonom a tvorbu úspor.


Externé odkazy

Šablóna:Ekonomické teórie