Neornithes: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d doplnenie referencií
Muro Bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: gl:Neornithes
Riadok 360: Riadok 360:
[[es:Neornithes]]
[[es:Neornithes]]
[[fr:Neornithes]]
[[fr:Neornithes]]
[[gl:Neornithes]]
[[he:עופות בתראים]]
[[he:עופות בתראים]]
[[hu:Neornithes]]
[[hu:Neornithes]]

Verzia z 19:56, 31. marec 2010

Časť triedy vtáky, ktorá zahŕňa dnes žijúce vtáky.

Systematické členenie Neornithes (pravých vtákov) sa neustále menilo a aj dnes dochádza na základe najnovších vedeckých poznatkov k ďalším zmenám.
Tu použitá systematika odráža súčasné poznanie o vzájomnej príbuznosti jednotlivých vtáčích taxónov a opiera sa predovšetkým o najnovšie publikované články týkajúce sa tejto témy. Avšak medzi jednotlivými celosvetovými zoznamami vtákov naďalej pretrvávajú isté rozdiely v počte a usporiadaní radov, čeľadí i druhov. Počet druhov vtákov podľa podstatných súčasných celosvetových zoznamov ako napr. International Ornithological Congress World Bird List 2009 ([1]), Peterson 2010 ([2]), The Clements Checklist of Birds of the World 2009 ([3]), Taxonomy in Flux Checklist 2010 ([4]) sa dnes pohybuje niekde medzi 10.000 až 11.000. Koncom minulého storočia a na prelome 20. a 21. storočia boli zoznamy vtákov sveta o čosi menej početné a obsahovali približne 9.300-9.700 druhov. Tento vysoký nárast nespôsobujú novoobjavené druhy vtákov, ktorých je len niekoľko ročne, ale väčšie znalosti o vtáčích taxónoch už známych pre vedu a o ich vzájomnej príbuznosti, predovšetkým na základe rozborov DNA, čím dochádza k ich vzájomnému štiepeniu, spájaniu či presúvaniu, hlavne na úrovni druhov a poddruhov. Čo sa týka poddruhov, ich počet kolíše v rozmedzí 20.000 až 23.000.

Systematika

Systematika používaná v tejto wikipédii

Členenie Neornithes na vyššie taxonomické jednotky je predovšetkým na základe práce: S. J. Hacketta a spolupracovníkov (2008), A phylogenetic study of birds reveals their evolutionary history.

Systém:

Referencie

  • Hackett, S.J., R.T. Kimball, S. Reddy, R.C.K. Bowie, E.L. Braun, M.J. Braun, J.L. Chojnowski, W.A. Cox, K-L. Han, J. Harshman, C.J. Huddleston, B.D. Marks, K.J. Miglia, W.S. Moore, F.H. Sheldon, D.W. Steadman, C.C. Witt, and T. Yuri (2008), A phylogenomic study of birds reveals their evolutionary history, Science 320, 1763-1767 ([5])
  • John H. Boyd III (2009) Aves—A Taxonomy in Flux 2.5 ([6])
  • Don Roberson, Bird families of the world 9th edition ([7])
  • G.P Ericson et al.: Diversification of Neoaves: integration of molecular sequence data and fossils ([8])
  • Gill, F., Wright, M. & Donsker, D. (2009). IOC World Bird Names (version 2.2) ([9])
  • Kovalik, P., Pačenovský, S., Čapek, M. & Topercer, J. (2009). Odporúčané slovenské názvoslovie vtákov sveta ([10]) alebo ([11])
  • Alan P. Peterson, M.D.: Birds of the World - current valid scientific avian names. ([12])
  • The BirdLife checklist of the birds of the world with conservation status and taxonomic sources. ([13])
  • Tree of Life web project ([14])
  • The Clements Checklist of Birds of the World, 6th Edition ([15])