Danna García: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 77: Riadok 77:
|}
|}


== Filmografia ==
== Diskografia ==
{| class="wikitable"
{| class="wikitable"
|-
|-

Verzia z 19:10, 5. apríl 2010

Danna García
[[Súbor:Súbor:Http://img153.imageshack.us/img153/7081/80183298.jpg|frameless|center|220x352px]]
Celé menoDanna Maria García Osuna
Narodenie 4. február 1978 (46 rokov)
Medellin, Kolumbia Kolumbia
Povolanieherečka
Roky pôsobenia[1982 - prítomnosť]
Oficiálna webstránkadannagarcia.com

Danna García rod. Danna Maria García Osuna (4. februára 1978, Bogota, Kolumbia) je kolumbijská herečka a speváčka. Na Slovensku je známa hlavne vďaka svojej úlohe v telenovele Skrytá vášeň.

Biografia

Danna García je dcérou kolumbijskej speváčky Claudie Osuna, ktorá bola slávna hlavne v 70. rokoch minulého storočia, a manažéra Jaimeho García. Má dvoch súrodencov, o rok staršiu sestru Claudiu Andreu, a mladšieho brata Jaimeho.

Svoju televíznu kariéru začala už ako štvorročná, keď spolu so sestrou účinkovala v reklamách. Neskôr zažiarila v seriáli Imaginate a už ako sedemročná moderovala detské správy s názvom Notti tutti cuanti. V roku 1989 hrala v seriáli Azúcar rolu malej Caridad, za ktorú bola neskôr nominovaná na ocenenie India Catalina v kategórii najlepšia detská herečka. Jej prvá hlavná úloha v telenovele prišla v roku 1993, keď mala 14 rokov, v historickom seriáli La Otra raya del tigre. O rok neskôr už hrala jednu z vedľajších postáv v jednej z najznámejších telenoviel Café con aroma de mujer. Diváci si ju odvtedy na celom svete pamätali ako Marcelu Valejo a tento projekt jej priniesol slávu na medzinárodnej úrovni. Spolu so svojou sestrou Claudiou ešte v ten istý rok založili skupinu "Café moreno", ktorá vydala troj-platinové album Momposino. Skupina sa však neskôr rozpadla, kvôli tomu, že sa Danna rozhodla naplno venovať herectvu. Po dvoch menších projektoch v jej rodnej Kolumbii - Victoria (1995) a El día es hoy (1996) - dostala v roku 1997 možnosť pracovať v mexickej stanici TV Azteca. Išlo o telenovelu s názvom Al norte del corazón, kde hrala jednu z vedľajších postáv. Jej rola Eloísy bola jej prvou a zároveň doteraz poslednou postavou so záporným podtónom, ktorú hrala. Týmto, okrem toho, ako prvá Kolumbijka spolupracovala s mexickou spoločnosťou. Po skončení sa vrátila naspäť do Kolumbie, aby mohla študovať manažment na univerzite. Netrvalo však dlho a v roku 1998 dostala ponuku hrať hlavnú úlohu v telenovele Perro amor, ktorá mala vďaka skvelému deju a hercom, veľký úspech. Až taký, že neskôr získala rôzne ocenenia, medzi nimi Premio MIDIA 98. Po tomto projekte sa znova vrátila do mexickej TV Aztecy, tentokrát pre hlavnú úlohu v telenovele "Háblame de amor", ktorá obrdžala veľmi dobré kritiky. Po tejto telenovele nasledovala prestávka v podobe štúdia na New Yorkskej univerzite Lee Strasberg theatre and film Institute. Počas štúdia dostala ponuku z Miami, na hlavnú úolhu v telenovele Pomsta (La Revancha) (2000). Od toho momentu nechala štúdium a presťahovala sa do Miami. Tam stretla a zasnúbila sa s jedným manažérom, ktorý bol z polovice Nemcom, a z polovice Kolumbijcom. S ním odišla do Európy a žila v Nemecku (Kaiserslautern) a Paríži. Po roku sa však rozhodla vrátiť naspäť a od svadby odstúpiť. Danna sa chcela vrátiť k svojej kariére a rodine, a jej priateľ mal svoj život zase v Nemecku.

Vrátiť sa naspäť bolo asi správne rozhodnutie, pretože v roku 2003 prišla telenovela Pasion de Gavilanes (Skrytá vášeň), ktorá sa stala svetovým fenoménom. Danna podpísala zmluvu so spoločnosťou Telemundo do roku 2009, a svojou postavou Normy Elizondo presvedčila divákov od Južnej Ameriky až po Japonsko. Za ňou nasledovalo promo turné v krajinách ako Španielsko alebo Argentína. Neskôr hrala hlavné postavy v telenovelách Naučím ťa milovať (Te Voy a Enseñar a Querer) a Corazon partido, natáčaná opäť v Mexiku. V roku 2006 si ju kozmetická firma Garnier a Maybelline New York vybrala za svoju hovorkyňu pre hispánsky trh v USA. Danna si znova dala menšiu prestávku a brala niekoľko kurzov herectva a hereckých techník v Los Angeles. Medzitým si stihla vyskúšať aj filmové prostredie pri natáčaní The Perfect game, nakoniec však rolu dostala iná herečka. Ku koncu roka 2007 dostala spolu s jej hereckým kolegom Mariom Cimarrom ponuku znovu tvoriť pár, v historickej telenovele La Traición. Po jej skončení si Danna zahrala postavu v kolumbíjskej verzii seriálu Tiempo final, po boku herca Davida Carradine. V tej dobe mala v pláne venovať sa filmu, ale jedna z mexikcých producentiek si ju vybrala ako protagonistu do jej telenovely z názvom Un gancho al corazón, v ktorej Danna stvárnila postavu boxerky. Bola zároveň jej prvá komediálna úloha a prvý projekt v mexickej spoločnosti Televisa. Natáčanie sa pretiahlo až do júna 2009 a vtedy sa Danna vrátila naspäť do Kolumbie, kde natáčala telenovelu Bella Calamidades, na ktorú mala už predtým podpísaný kontrakt. V marci 2010 sa skončilo natáčanie a Danna má v pláne dať si znova pauzu, venovať sa hereckým kurzom a s trochou šťastia aj filmu.

Danna García je perfekcionistkou, miluje svoju rodinu, rada cestuje a je introvertný človek, ale vkladá lásku do všetkého čo robí. Dnes je z nej medzinárodne známa herečka, ktorá má za sebou viac ako 26 ročnú hereckú kariéru.

  • V roku 2006 a 2008 bola zaradená do rebríčka Los 50 más Bellos časopisu People en Español.
  • Jej domácim miláčikom je sučka kríženca beagla a pudlíka menom Luna Maria.
  • Aj kvôli svojej práci často cestuje a svoj domov tak má medzi Kolumbiou, Mexikom, Los Angeles a Miami.
  • V Kolumbii je členkou niekoľkých organizácií, ktoré pomáhajú ľuďom postihnutým vojnou a chudobou.

Filmografia

Rok Názov Rola
2009/10 Bella Calamidades Dolores "Lola" Carrero
2008 Tiempo Final Ana
2008/09 Un Gancho al Corazon Valentina "La Monita" Lopéz
2008 La Traición Soledad de Obregón
2007 Decisiones Francisca
2005/06 Corazón partido Aura Echarri
2005 El auténtico Rodrigo Leal hrala samú seba
2004/05 Naučím ťa milovať (Te Voy a Enseñar a Querer) Diana María Rivera
2003/04 Skrytá vášeň (Pasión de Gavilanes) Norma Elizondo Acevedo
2002 Vivir así Lety
2000 Pomsta (La Revancha) Mariana Ruiz
1999 Háblame de Amor Julia/Jimena
1998 Perro Amor Sofía Santana
1996 Al Norte del Corazón Eloísa Treviño
1996 El Día es Hoy Milena
1995 Victoria Victoria
1994 Café con Aroma de Mujer Marcela Vallejo Cortez
1993 La Otra raya del Tigre Manuela Santacruz
1989 Azúcar Caridad Solaz
1987 Imaginate

Diskografia

Rok Názov
1998 Perro Amor
1995 2. štúdiový album
1994 Momposina

Externé odkazy