Palác Drottningholm: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Loveless (diskusia | príspevky)
Rubinbot (diskusia | príspevky)
Riadok 36: Riadok 36:
[[de:Schloss Drottningholm]]
[[de:Schloss Drottningholm]]
[[en:Drottningholm Palace]]
[[en:Drottningholm Palace]]
[[es:Palacio de Drottningholm]]
[[et:Drottningholmi loss]]
[[et:Drottningholmi loss]]
[[fi:Drottningholmin linna]]
[[fi:Drottningholmin linna]]

Verzia z 20:28, 16. máj 2010

Zámok Drottningholm a v popredí fontána od Adriana de Vries
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO

Drottningholm je kráľovský letný zámok nazývaný aj Versailles severu, rozložený na kráľovninom ostrove Lovön v jazere Malar, na predmestí metropole Štokholmu, Švédsko. Palác je súkromnou rezidenciou švédskej kráľovskej rodiny od roku 1981.

Stavba bola zahájená v roku 1681. Zámok na ostrove Lovön je tiež jedným z mála historických miest, kde dominovali najmä ženy. Palác je od roku 1991 zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a je len výnimočne otvorený pre verejnosť.

Drottningholmské divadelné múzeum každoročne v lete uvádza súbor opier. Barokové divadlo z 18. storočia nebolo používané veľa rokov, až v druhej polovici 20. storočia sa do neho vrátili herci. Takmer všetko vybavenie je pôvodné, herci nosia dobové šaty a orchester používa kópie hudobných nástrojov z 18. storočia. V divadle používajú pôvodné stroje na tvorbu hromu a efektov deus ex machina. Pre interiér divadla boli z bezpečnostných dôvodov navrhnuté špeciálne elektrické žiarovky, ktoré poblikávajú ako sviečky.

V zámockom parku so symetrickými zrkadlovými architektonickými prvkami sa nachádzajú manieristické sochy od Adriana de Vries z Valdštejnskej záhrady na Malej Strane v Prahe, ktoré si odviezli Švédi ako vojnovú korisť.

Pozri aj

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Drottningholmský palác na českej Wikipédii.