Temperament: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Loveless (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: id:Temperamen
Riadok 18: Riadok 18:


[[extrovert]] - človek žijúcí navonok - povrchný a spontánny => ľahko komunikuje a dokáže zahajovať a udržovať rozhovor „o ničom“, jedná rozhodne a rýchlo až zbrklo, po citovej stránke je veľmi otvorený ale jeho city sú taktiež povrchné a je menej vnímavý k svojmu okoliu,ale zato je veľmi adaptabilný. Jeho morálku formujú normyprevládajúce v jeho životnom prostredí. K spokojnosti potrebuje byť v centre diania, najlepšie aj pozornosti, preto sa rád objavuje na akcíach s väčším množstvom ľudí. Extrovert je podla Junga realista a praktik.
[[extrovert]] - človek žijúcí navonok - povrchný a spontánny => ľahko komunikuje a dokáže zahajovať a udržovať rozhovor „o ničom“, jedná rozhodne a rýchlo až zbrklo, po citovej stránke je veľmi otvorený ale jeho city sú taktiež povrchné a je menej vnímavý k svojmu okoliu,ale zato je veľmi adaptabilný. Jeho morálku formujú normyprevládajúce v jeho životnom prostredí. K spokojnosti potrebuje byť v centre diania, najlepšie aj pozornosti, preto sa rád objavuje na akcíach s väčším množstvom ľudí. Extrovert je podla Junga realista a praktik.

[[Introvertovaný typ]] (introvert) zaměřuje svou psychickou energii na sebe, na svůj vnitřní svět, na své zážitky a psychické stavy. Subjektivní názor hraje u introverta větší úlohu než objektivně dané a při konfliktu vnitřní versus vnější vyhrává vnitřní. Introvert je poměrně uzavřený vůči okolí, ve společenských stycích je zdrženlivý, v jednání nejistý a opatrný. Před mnoha neznámými situacemi ustupuje, špatně se přizpůsobuje, nejednou se vzdaluje běžnému životu, má sklon k únikovým reakcím, často žije vzpomínkami na minulost.


=== Typológie osobnosti podľa Ernsta Kretschmera ===
=== Typológie osobnosti podľa Ernsta Kretschmera ===

Verzia z 06:01, 2. jún 2010

Temperament (z lat. temperamentum = náležité, správne zmiešanie) je súbor dynamických vlastností osobnosti prejavujúcich sa spôsobom správania, reakciou na podnety a dynamikou prežívania. Je to stupeň a typ všeobecnej vzrušivosti citov, prípadne i psychickej štruktúry ľudského indivídua.

Typológie osobnosti

Ako prvý sa zaoberal temperamentom človeka lekár zo starovekého Grécka Hippokrates, ktorý je aj považovaný za zakladateľa moderného lekárstva a je mu pripisované aj autorstvo tzv. Hippokratovej prísahy. Zároveň je aj autorom spisov Corpus Hippocratium, ktoré sa stali základom stredovekého lekárstva a tak teda stojí pevne v základoch moderného lekárstva nielen západného sveta. Do dnešného dňa je jeho rozdelenie temperamentu na 4 základné skupiny dobre známe aj laickej verejnosť. Aj napriek tomu že Hippokrates vo svojej dobe hovoril o 4 telesných šťavách, ktorých pomer ovplyvňuje reakcie človeka na vonkajšie podnety. Hippokratove rozdelenie typológie osobnosti: sangvinik - vyznačuje sa predovšetkým primeranou reaktivitou, čo znamená že na slabé podnety reaguje slabo, na silné silno, dominuje u neho reakcia tzv.: slamený oheň, to znamená že zážitky doznievajú rýchlo a sú prítomné rýchle zmeny zamerania, sangvinik je prispôsobivý, emočne vyrovnaný, aj keď je do určitej miery nestály a ľahkovážny, je optimistický, často veselo ladený, jeho prežívanie zážitkov ale aj citov nie je veľmi hlboké. Ide o emočne stabilného extroverta. flegmatik - je emočne značne vyrovnaný, pre pozorovateľa sa javí ako ľahostajný, vzrušujú ho iba veľmi silné podnety, je stály, často pôsobí spokojne, je veľmi kľudný až chladnokrvný, čo môže pripomínať až apatiu, hlbšie vzťahy nadväzuje iba k malému okruhu osôb, často absentujú väčšie životné ambície a požiadavky, z čoho pramení často až životná pasivita, nemá rád zmeny a pohybovo býva skôr úsporný. Ide o emociálne stabilného introverta. melancholik - vyznačuje sa hlbokým prežívaním zážitkov a smutným ladením, pesimizmom kombinovaným so strachom z budúcnosti, život je z jeho pohľadu ťažký, usiluje sa o kľud a vyhýba sa vypätým situáciám, nemá rád hluk, a aj napriek tomu, že intenzita citov sa navonok u neho príliš neprejavuje, tak je citovo veľmi trvalý. Žije svoj život smerom dovnútra, obťiažne nadväzuje kontakty s cudzími ľuďmi, zato vzťahy ktoré s okolím naviaže sú trvalé a hlboké. Ide o emočne labilného introverta. cholerik - je to silne vzrušivý typ, má sklony k výbuchom hnevu až k agresii, ťažko sám seba ovláda a reaguje často impulzívne, bez hlbšej rozvahy, je netrpezlivý, panovačný, vyžaduje od svojho okolia ústupky ktorých často nie je sám schopný, je egocentrický a emočne labilný, ľahko citovo vzplanie, navonok reaguje rýchlo, silno a často bez zábran. Ide o emočne labilného extroverta.

Typológie osobnosti podľa Carla Gustava Junga

Kto je Carl Gustav Jung? Pravdepodobne je to jeden z najväčších myslitelov 20. storočia a zároveň jeden z najvýznamnejších bádateľov vnútorného sveta človeka.

Jung objavil, ako osobnosť skúmať a pochopiť zvnútra, odhalovaním vzťahov medzi personou a vlastným ja, medzi rôznými úrovňami vedomia a nevedomia, vzťahu k animovi , medzi tieňom a sebareflexiou atď. Jungova analýza symbolu a jeho premen je inšpiratívna rovnako pre básnikov, filozofov, teológov, literárnych vedcov, ako pro psychológov. V oblasti psychopatologie Jung zahájil prechod od biologicky chápanej psychiatrie k psychiatrii humanistickej. Jung je zakladateľom a priekopníkom autentickej psychologickej cesty skúmania psýché, cesty, ktorá neodbočuje ani do fyziologického redukcionismu, ani do abstrakcií matematického modelovania.

C.G.Jung položil základy delenia temperamentu v závislosti na prístupu k okolnému svetu.

Pričom rozdelil temerament na dve základné typológie.

introvert - človek žijúcí predevšetkým svojím vnútrným životem, avšak veľmi vnímavý ku svojmu okoliu, premýšlavý, empatický pozorovateľ, rozvážný vo svojom jednaní a opatrný vo svojich citoch, má sklony k mlčanlivosti v prípade neexistencie relevantného tématu, preferuje nepriamu komunikáciu (e-maily, dopisy, SMS) pred hovorom. V spoločnosti preferuje menšie skupinky ( 5-10 osob) introvertních ludí. Pred mnohými neznámymi situáciami sa snaží uniknúť, nie veľmi dobre sa prispôsobuje, má sklon k útekovým reakcíám a často žije vzpomienkami na minulosť.V prípade nutnosti je však po určitú dobu schopný sa správať ako extrovert.

extrovert - človek žijúcí navonok - povrchný a spontánny => ľahko komunikuje a dokáže zahajovať a udržovať rozhovor „o ničom“, jedná rozhodne a rýchlo až zbrklo, po citovej stránke je veľmi otvorený ale jeho city sú taktiež povrchné a je menej vnímavý k svojmu okoliu,ale zato je veľmi adaptabilný. Jeho morálku formujú normyprevládajúce v jeho životnom prostredí. K spokojnosti potrebuje byť v centre diania, najlepšie aj pozornosti, preto sa rád objavuje na akcíach s väčším množstvom ľudí. Extrovert je podla Junga realista a praktik.

Typológie osobnosti podľa Ernsta Kretschmera

Skúmal vzťah medzi tvarom tela a niektorými znaky osobnosti.

Pyknik: má sklony k tlstnutiu, postavu s väčším objemom brucha a hrudníku, býva stredne vysoký. Sú to skôr veselí ľudia, ale so sklonmi k občasnej depresii= cyklotýmny temperamentový typ.

Astenik: charakteristická štíhlosť a výška, často se uzatvárajú sami do seba, sú precitlivelí alebo naopak chladní až cynickí, nieje príliš aktívny, má sklony k neurózam = schyzotýmny temperamentový typ.

Atletik: ľudia s výrazne vyvinutým svalstvom, široký hrudník a velké ramená, lahostajní, niekedy výbušní, nemávajú sklony k psychickým poruchám = viskózny temperamentový typ.

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Temperament
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Temperament

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.
Temperamenty
flegmatik | cholerik | sangvinik | melancholik