Vyšné Hágy: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d interwiki
Riadok 43: Riadok 43:


[[cs:Vyšné Hágy]]
[[cs:Vyšné Hágy]]
[[hu:Felsőhági]]
[[pl:Wyżnie Hagi]]

Verzia z 11:55, 2. jún 2010

Vyšné Hágy, emblém
Liečebňa Vyšné Hágy
Vyšné Hágy
Vyšné Hágy

Vyšné Hágy sú jednou z najvýznamnejších kúpeľných osád vo Vysokých Tatrách. Ležia pod vyústením Batizovskej doliny do Popradskej kotliny pri Ceste slobody medzi Štrbským Plesom a Starým Smokovcom.

Najstaršia časť osady Vyšné Hágy ležala asi o tristo metrov nižšie od dnešnej stanice tatranskej železnice. V súčasnosti sa osada rozkladá nad i pod Cestou slobody a pod tatranskou elektrickou železnicou, s panorámou Končistej, Batizovského štítu a Gerlachovského štítu.

Dominantou osady je Odborný liečebný ústav tuberkulózy a respiračných chorôb, ktorému je v podstate podriadený štýl života v osade.

História

Počiatky osady sa datujú do roku 1890, keď v dolnej časti neskorších Vyšných Hágov postavil batizovský a markušovský veľkostatkár František Máriassy na svojich pozemkoch, asi 300 m poniže neskoršej trasy Tatranskej elektrickej železnice, jednoposchodový hotel s hosťovskými izbami, spoločnou nocľahárňou a reštauráciou. Bola to v tom čase malá osada, ktorá mala tri drevené vilky. V tom čase Vyšné Hágy ožívali len v letných mesiacoch, keď sem prichádza niekoľko turistov od Štôly a najmä majitelia kaštieľa na Starých Hágoch. Neskôr mali majitelia ambície postaviť kúpele.

Roku 1897 sa majiteľom Vyšných Hágov a okolitých lesov stáva pruský knieža Kristián Kraft Hohenlohe von Oehringen, ktorý tu dáva postaviť hotel a súkromný verejnosti neprístupný poľovnícky zámoček. Vyšné Hágy sa dostali do prenájmu A.Polnischa staršieho, ktorý ich obhospodaroval plných 50 rokov. Dobudoval ich do stavu, aký mali pred výstavbou liečebne, a to v mieste dnešných starých Hágov.

K radikálnej zmene došlo v roku 1928, keď sa stal majiteľom osady štát a štát a ten určil pre rodiace sa kúpele inú funkciu - rýdzo liečebnú. Roku 1935 tu Ústredná sociálna poisťovňa začína stavať veľké sanatórium pre liečbu tuberkulózy, sprístupnené verejnosti 2.júna 1941, v tom čase najväčšie v strednej Európe. Popri moderne vybudovanej hlavnej budove vyrástli súčasne potrebné personálne byty a prevádzkové zariadenia. Robotníci, ktorí stavali mamutí komplex, štrajkovali roku 1938 za zlepšenie svojich sociálnych podmienok, ale aj na protest proti narastajúcemu fašizmu a jeho vojnovému štvaniu. Viacerí zo zaistených sa dostali do fašistických koncentračných tábor

Liečba

Od počiatku sa tu liečila pľúcna a mimopľúcna TBC. V čase od 17.3. do 15.7.1945 slúžil ústav ako 1. československá odsunová nemocnica. Veľké zásluhy na rozvoji chirurgických oddelení mal MUDr. Karol Šiška, ktorý už 4.2.1948 vykonal prvú resekciu pľúc na Slovensku. Resekčná liečba pre pľúcnu TBC kulminovala v roku 1958, keď bolo uskutočnených 268 operácií. V roku 1971 pribúdajú bronchoplastické výkony a spektrum diagnostických postupov sa rozširuje o mediastinoskopiu a parasternálnu mediastinotomiu. V roku 1988 bolo v ústave, na základe rozhodnutia vtedajšieho MZaSV SSR č.Z-6927-B/12, zriadené Centrum pre hrudníkovú chirurgiu.

Ústav vykonáva diagnostiku a diferenciálnu diagnostiku, konzervatívnu a chirurgickú liečbu tuberkulózy a respiračných ochorení, vrátane nádorov pľúc, ochorení v oblasti gynekológie, urológie a mimopľúcnej formy tuberkulózy, ambulantnú liečbu v odbore chirurgia, gynekológia, bronchológia, urológia a funkčné vyšetrenie pľúc.

V ústave sídli aj Centrum pre liečbu rezistentnej tuberkulózy a Národný register tuberkulózy na Slovensku. Aj v súčasnosti Ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie je na vysokej odbornej úrovni. Disponuje vyspelým personálom, modernou prístrojovou technikou, architektonicky účelne riešenými vnútornými i vonkajšími priestormi. Budova ústavu je chránený pamiatkový objekt.

Osempodlažný 270 metrov dlhý objekt má takmer 2 tis. miestností (500 lôžok) a aj dnes patrí k architektonicky a funkčne skvele riešeným objektom. Tradične je tu kvalitné lekárske obsadenie a tak dnes špecializovaný ústav vykonáva veľmi náročné procedúry a zákroky, vrátane hrudnej chirurgie.

Zaujímavosti

Osada Vyšné Hágy je verejnosti známa nielen ako kúpele, kde sa lieči tuberkulóza, i iné respiračné choroby, ale aj ako dejisko medzinárodného volejbalového turnaj o Pohár SNP, ktorý sa každoročne organizuje v auguste.

Z Vyšných Hágov sa strmou, namáhavou turistickou značkovanou cestou môžeme dostať až k Magistrále a k Batizovskému plesu.

Iné projekty


Súradnice: 49° 07′ 07″ s.š., 20° 07′ 27″ v.d.