Mentálna anorexia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
Xqbot (diskusia | príspevky)
Riadok 46: Riadok 46:
[[ja:神経性無食欲症]]
[[ja:神経性無食欲症]]
[[ka:ნერვული ანორექსია]]
[[ka:ნერვული ანორექსია]]
[[kn:ಅನೋರೆಕ್ಸಿಯಾ ನರ್ವೋಸಾ]]
[[ku:Anoreksiya nervoza]]
[[ku:Anoreksiya nervoza]]
[[nl:Anorexia nervosa]]
[[nl:Anorexia nervosa]]

Verzia z 18:17, 9. jún 2010

Anorexia alebo mentálna anorexia (latinsky anorexia nervosa, z gréčtiny an – zbavenie, nedostatok; orexis – chuť) je duševná nemoc spočívajúca v odmietaní potravy a zkreslenej predstave o svojom tele. Spolu s bulímiou sa radí medzi tzv. poruchy príjmu potravy.

Mentálna anorexia začína nejčastejšie vo veku medzi 14-18 rokmi života, ale môže sa objaviť skôr aj neskôr. Často začína ako reakce na nejakú novú životnú situáciu či udalost, s ktorou sa daný jedinec nedokáže vysporiadať (prechod na strednú či vysokú školu, rozvod rodičov, úmrtie v rodine a pod.).

Pre anorexiu je charakteristické snižovanie hmotnosti úmyslne vyvolané daným jedincom, ktoré vyvoláva jednak znižováním príjmu tekutin a potravy, ďalej zvyšovaním energetického výdaja cvičením z dalších prostriedkov využívanými je vyprovokované zvracanie, prehánky či užívanie anorektik a diuretik.

Anorexiou trpia väčšinou ženy, ale sú známe aj prípady, kedy touto chorobou ochoreli muži.


Externé odkazy

  • www.idealni.cz – Portál o poruchách príjmu potravy - informace, príběhy z života, testy, diskusné forum, kontakty na odbornu pomoc, jedalničky

Šablóna:Link FA