Brighton: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
d -text, neencyklopedické
Riadok 2: Riadok 2:
[[Súbor:Blaker Street.jpg|thumb|Blaker Street v Brightone]]
[[Súbor:Blaker Street.jpg|thumb|Blaker Street v Brightone]]


'''Brighton''' je [[mesto]] v [[Anglicko|Anglicku]] na južnom pobreží, ktoré spolu so susedným mestom [[Hove]] tvorí celok [[Brighton and Hove]]. Brigthon je jedno z najväčších a najznámejších letovísk v [[Spojené kráľovstvo|Spojenom kráľovstve]]. Žije tu okolo 160-tisíc obyvateľov. Mesto je súčasťou konurbácie, ktorá sa tiahne pozdĺž pobrežia, kde žije okolo 480-tisíc obyvateľov.
Brighton tvorí väčšiu časť mesta Brighton & Hove( Vytvorené z predošlých miest Brighton, Hove, Portslade a niekoľkých ďalších dediniek) v East Sussex na južnom pobreží Veľkej Británie. Kvôli administratívnym účelom Brighton & Hove nie je súčasťou nemetropolitného grófstva East Sussex, ale zostáva súčasťou ceremoniálneho grófstva East Sussex.

Praveké hradisko Brighthelmston pochádza z doby pred vydaním Domesday Book-1086(Kniha o Konci sveta/ Súdnom dni), ale to sa rozvinulo ako zdravotné stredisko v priebehu 18. stor. a stalo sa destináciou pre denných výletníkov po postavení železnice v r. 1841. Brighton zažil rýchly populačný rast a dosiahol okolo 160 000 obyvateľov v roku 1961. Moderný Brighton je súčasťou mestskej aglomerácie tiahnucej sa pozdĺž pobrežia, s počtom obyvateľov okolo 480 000.

Brighton navštívi osem miliónov turistov ročne. Konajú sa tu tiež aj významné obchodné konferencie priemyslu, ktoré pravidelne organizujú Liberálni demokrati, Labour Party a občas Konzervatívne strany a odborové organizácie výročnej konferencie. Brighton má dve známe vysoké školy a lekársku školu.

==História==

<gallery>

</gallery>
V knihe Domesday Book bol Brighton nazývaný Bristelmestune. V júni 1514 bol Brighthelmstone úplne vypálený francúzskymi pirátmi počas vojny medzi Anglickom a Francúzskom. Vypáleniu odolala iba časť kostola Sv. Nikolasa a časť ulíc známej ako The Lanes. Počas rokov 1740 a 1750 začal doktor Richard Russell predpisovať svojim pacientom morskú vodu.Vývoj Georgiánskych terás v roku 1780 bol dôsledkom toho, že sa rybárska dedinka stala módnym rezortom v Brightone. Rozvoj mesta bol podporovaný vládcom princom Regentom( neskôr kráľ George IV) po jeho prvej návšteve mesta v roku 1783. Trávil tu veľa voľného času a dohliadal na výstavbu Royal Pavilion-u.


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 21:36, 12. jún 2010

Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Brighton pozri Brighton (rozlišovacia stránka).
Blaker Street v Brightone

Brighton je mesto v Anglicku na južnom pobreží, ktoré spolu so susedným mestom Hove tvorí celok Brighton and Hove. Brigthon je jedno z najväčších a najznámejších letovísk v Spojenom kráľovstve. Žije tu okolo 160-tisíc obyvateľov. Mesto je súčasťou konurbácie, ktorá sa tiahne pozdĺž pobrežia, kde žije okolo 480-tisíc obyvateľov.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Brighton


Šablóna:UK-geo-výhonok