Hrdina Sovietskeho zväzu: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 33: Riadok 33:


== Nositelia v povojnovom období ==
== Nositelia v povojnovom období ==
Po skončení druhej svetovej vojny bolo od marca 1948 vyznamenaných ďalších 659 ľudí, z toho 186 in memoriam. Počas [[Kórejská vojna|vojny v Korey]] bolo vyznamenaných titulom Hrdina ZSSR 22 sovietskych občanov, z toho 1 in memoriam. V priebehu [[Sovietska intervencia v Afganistane|vojny v Afganistane]] bolo vyznamenaných ďalších 85 osôb, z nich 28 in memoriam. Titul Hrdina Sovietskeho zväzu obdržalo aj 6 likvidátorov [[Černobyľská havária|havárie]] atómovej elektrárne v [[Černobyľ|Černobyle]], dvaja z nich posmrtne. 4 občania ZSSR boli vyznamenaní za podiel na likvidácii [[Augustový puč|Augustového puča]] v roku [[1991]], 3 z nich posmrtne.
Po skončení druhej svetovej vojny bolo od marca 1948 vyznamenaných ďalších 659 ľudí, z toho 186 in memoriam. Počas [[Kórejská vojna|vojny v Kórey]] bolo vyznamenaných titulom Hrdina ZSSR 22 sovietskych občanov, z toho 1 in memoriam. V priebehu [[Sovietska intervencia v Afganistane|vojny v Afganistane]] bolo vyznamenaných ďalších 85 osôb, z nich 28 in memoriam. Titul Hrdina Sovietskeho zväzu obdržalo aj 6 likvidátorov [[Černobyľská havária|havárie]] atómovej elektrárne v [[Černobyľ|Černobyle]], dvaja z nich posmrtne. 4 občania ZSSR boli vyznamenaní za podiel na likvidácii [[Augustový puč|Augustového puča]] v roku [[1991]], 3 z nich posmrtne.


== Českí a slovenskí držitelia ==
== Českí a slovenskí držitelia ==

Verzia z 15:31, 18. jún 2010

Hrdina Sovietskeho zväzu
Súbor:Golden Star medal 473.jpg
Odznak

Hrdina Sovietskeho zväzu (po rusky: Герой Советского Союза) bol čestný titul a najvyššie vyznamenanie udeľované v ZSSR. Bolo udeľované za osobné alebo kolektívne zásluhy pre krajinu, spojené s vykonaním hrdinského činu bez ohľadu na hodnosť alebo funkciu, výhradne z rozhodnutia Prezídia najvyššieho sovietu ZSSR. Titul bol zriadený 16. apríla 1934 a udeľoval sa spolu s Radom Lenina, od 1. augusta 1939 doplnený o medailu Zlatú hviezdu Hrdinu ZSSR. Medzi rokmi 1934 a 1989 získalo titul približne 12700 ľudí. Z toho asi 11 600 počas druhej svetovej vojny medzi rokmi 1941-1945.

Nositelia Zlatej hviezdy Hrdinu ZSSR boli verejnosťou všeobecne veľmi vážení, mali vyhradené zvláštne sedadlá v divadlách, kinách, mali prednosť pri cestovaní vlakom, lietadlom a dokonca mali lepší prístup k nedostatkovým, či luxusným tovarom. Hrdina ZSSR, nehľadiac na jeho vojenskú hodnosť, mal prednosť aj pred generálom, a náležal mu pravidelný zvláštny dôchodok vo výške 50 rubľov. Dvojnásobným nositeľom Zlatej hviezdy sa v ich rodisku stavali bronzové busty.

Popis

Medaila Zlatá hviezda Hrdinu ZSSR je zhotovená zo zlata (jej váha je 21,5 g). Predstavuje päťcípu hviezdu s hladkými dvojhrannými lúčmi na lícovej strane (dĺžka lúča - 15 mm). Zadná strana medaile je hladká, po krajoch ohraničená tenkým nepatrne vyvýšeným obvodom a uprostred má nápis v azbuke vypuklým nápisom „Герой CCCP“ (v preklade „Hrdina ZSSR“). Na hornom lúči je vyryté číslo konkrétnej udelenej medaile. Uškom a závesom je medaila spojená s priamouholnou pozlátenou kolodkou, potiahnutou cez prierezy hodvábnou mramorovou stuhou červenej farby. Šírka stuhy je 20 mm. Hviezda je číslovaná a to na rube horného lúča hviezdy.

Nositelia Zlatej hviezdy Hrdinu ZSSR v 2. svetovej vojne

Počas 2. svetovej vojny boli Zlatou hviezdou ZSSR vyznamenaní ako prví piloti M.D. Žukov, S.I. Zdorovcev, P.T. Charitonov, ktorí taranovali nepriateľské lietadlá na prístupových cestách k Leningradu. Len v priebehu bitky o Dneper v r. 1943 bolo titulom Hrdinu ZSSR vyznamenaných 2 438 osôb. U pozemného vojska bolo týmto vyznamenaním dekorovaných 1 800 delostrelcov, 1 142 tankistov, 650 príslušníkov ženijných vojsk, 290 spojárov, 93 príslušníkov protilietadlovej obrany, 52 príslušníkov tylových jednotiek a 44 príslušníkov zdravotníckej služby, 400 prieskumníkov a 150 pohraničníkov. Vo VMF (námorníctvo) viac než 500 osôb.

Štvornásobní nositelia Zlatej hviezdy Hrdinu ZSSR:

Trojnásobní nositelia Zlatej hviezdy Hrdinu ZSSR:

Iba štyria nositelia Zlatej hviezdy ZSSR boli dekorovaní všetkými tromi stupňami Radu slávy:

Nositelia v povojnovom období

Po skončení druhej svetovej vojny bolo od marca 1948 vyznamenaných ďalších 659 ľudí, z toho 186 in memoriam. Počas vojny v Kórey bolo vyznamenaných titulom Hrdina ZSSR 22 sovietskych občanov, z toho 1 in memoriam. V priebehu vojny v Afganistane bolo vyznamenaných ďalších 85 osôb, z nich 28 in memoriam. Titul Hrdina Sovietskeho zväzu obdržalo aj 6 likvidátorov havárie atómovej elektrárne v Černobyle, dvaja z nich posmrtne. 4 občania ZSSR boli vyznamenaní za podiel na likvidácii Augustového puča v roku 1991, 3 z nich posmrtne.

Českí a slovenskí držitelia

Literatúra

Slovenská a česká

Iné projekty

Externé odkazy


Šablóna:Link FA