Matematický koprocesor: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
FlaBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: sl:Koprocesor
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
Riadok 12: Riadok 12:
[[cs:Matematický koprocesor]]
[[cs:Matematický koprocesor]]
[[de:Gleitkommaeinheit]]
[[de:Gleitkommaeinheit]]
[[el:Μονάδα Κινητής Υποδιαστολής]]
[[en:Floating-point unit]]
[[en:Floating-point unit]]
[[es:FPU]]
[[es:FPU]]

Verzia z 07:58, 4. júl 2010

Matematický koprocesor alebo numerický koprocesor, niekedy skrátene iba koprocesor (angl. numeric coprocessor, math coprocessor skr. MCP alebo floating-point unit skr. FPU) je koprocesor určený na vykonávanie operácií s číslami s pohyblivou desatinnou čiarkou. Niektoré typy matematických koprocesorov sú schopné vykonávania aj zložitejších matematických operácií. Matematický koprocesor môže byť implementovaný ako samostatná jednotka alebo môže byť súčasťou CPU.

V minulosti neobsahovali procesory žiadny zabudovaný mechanizmus na spracovanie čísel s pohyblivou desatinnou rádovou čiarkou. Spracovanie týchto čísel bolo realizované externým matematickým koprocesorom alebo bolo emulované mikroprogramom v aritmeticko-logickej jednotke procesora. Vykonávanie operácií s číslami s pohyblivou desatinnou čiarkou emuláciou v ALJ je však oveľa pomalšie a navyše zaťažuje hlavný procesor.

Hoci je možné softvérovou emuláciou matematického koprocesora ušetriť výrobné náklady, v súčasných procesoroch pre osobné počítače je matematický koprocesor integrovaný v mikroprocesore. To bolo umožnené vďaka prudkému poklesu výrobných nákladov v posledných rokoch.