Florián Augustín Balogh: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
štylistika
Sibenicky (diskusia | príspevky)
d kategórie
Riadok 16: Riadok 16:


{{DEFAULTSORT:Balogh, Florián Augustín}}
{{DEFAULTSORT:Balogh, Florián Augustín}}
[[Kategória:Príslušníci zemianskeho stavu]]
[[Kategória:Narodenia v 1821]]
[[Kategória:Narodenia v 1821]]
[[Kategória:Úmrtia v 1898]]
[[Kategória:Úmrtia v 1898]]

Verzia z 11:02, 6. júl 2010

Florián Augustín Balogh (* 20. september 1821 Melčice - † 3. september 1898 Horné Kočovce) bol slovenský rímskokatolícky kňaz, historik a propagátor moderného hospodárstva a ovocinárstva.

Život

Pochádzal zo zemianskej rodiny. Gymnázium vyštudoval u trenčianskych piaristov a teológiu v seminári v Nitre. Za kňaza bol vysvätený 8. septembra 1844. Krátko pôsobil ako kaplán v Kysuckej Novej Vsi a ako farár od roku 1846 až do svojej smrti v Horných Kočkovciach. Pochovaný je v kaplnke nad železničnou stanicou.

Zaslúžil sa o rozvoj moderného hospodárstva a ovocinárstva medzi svojimi farníkmi. Slovenský ľud vyzýval predovšetkým k sadeniu šľachtených ovocných stromov. Publikoval články o ovocinárstve a záhradníctve v maďarských odborných časopisoch (Falusi gauda, Kertesz gazda). Venoval sa ja cirkevným dejinám. Z tejto oblasti uverejňoval príspevky v maďarských a nemeckých časopisoch (Magyaer Sion, Katolische Christ, Pressburger Zeitung).

Pozornosť si zasluhuje jeho dielo Beatissima Virgo Maria Mater Dei, qua regina et patrona Hungarorum, I. a II., Zágreb, 1873 (Najblahoslavenejšia Panna Mária, ktorá je kráľovnou a patrónkou Uhorska) a príspevok A kocskoczi pletabánia törtenete (Dejiny kočkovskej farnosti, 1866)

Bol zakladajúcim členom Spolku sv. Vojtecha, zakladajúcim členom Rímsko-katolíckeho gymnázia pod Znievom, podporovateľom slovenských národných pohybov.

Zdroj

  • Michal Slávik: Slovenskí národovci do 30. októbra 1918.