Psychokinéza: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Zwobot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: bg
YurikBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: it:Psicocinesi
Riadok 36: Riadok 36:
[[et:Telekinees]]
[[et:Telekinees]]
[[fr:Psychokinèse]]
[[fr:Psychokinèse]]
[[it:Psicocinesi]]
[[ja:念力]]
[[ja:念力]]
[[nl:Telekinese]]
[[nl:Telekinese]]

Verzia z 19:37, 8. apríl 2006

Psychokinéza je významná oblasť parapsychológie, zaoberajúca sa štúdiom mechanických prejavov vyvolaných ľudskou vôľou. Často sa označuje skratkou PK.


Pokusy

Pokusy s psychokinézou sú založené na pozorovaní osoby, ktorá deklaruje svoju schopnosť sústredením vôle vyvolať psychokinetický jav a pozorovaním (meraním) prostredia, v ktorom a na ktoré pôsobí. Sleduje sa výkonnosť a najmä vierohodnosť javu (vylúčenie skrytého pôsobenia iného známeho fyzikálneho princípu, ktorý by mohol pozorovanú psychokinetickú manifestáciu vyvolať). Po dôslednom vylúčení podvodníkov doteraz ostáva isté množstvo nevysvetlených prejavov, ktoré sú do skupiny PK zaradené.


Podstata a princíp

Princíp a podstata psychokinézy zatiaľ nie je verejne publikovaná. Sú rôzne ambiciózne pokusy vysvetliť tieto javy magneticky, elektricky, pomocou fluida (ktorého podstata väčšinou nie je známa). Avšak jediné rozhranie, na ktorom sa zatiaľ experimentátori spoľahlivo môžu zhodnúť, je sústredená predstava daného javu na strane človeka a potom samotný jav na strane druhej (ak nastane). Pokusy o vysvetlenie princípu medzi týmito dvoma rozhraniami je vo verejne dostupnej literatúre veľmi rozpačité.


Prejavy

Prejavy psychokinézy boli pozorované nielen v blízkosti človeka, ktorý sústredením vôle jav vyvolal, ale i na väčšie vzdialenosti, z čoho by sa dalo usúdiť, že v oblasti PK priestor nehrá rolu. Príklady PK prejavov:


História

Medzi historicky najznámejšie psychokinetické manifestácie patria napríklad biblické Ježišovo chodenie po vode, nasýtenie tisícov ľudí pár chlebmi. Z Indie sú známe levitácie jogínov. A.D.Neale opisuje vo svojich zápiskoch z pobytu v komunite tibetských mníchov tréningy, pri ktorých mladí mnísi súťažili, kto vysuší v mráze vonku na svojom tele za noc viac mokrých plachiet, starších mníchov, ktorí dali prednosť meditácii vo výške niekoľkých metrov nad zemou, či špeciálnych mníchov-poslov, ktorí dokázali v drsnej prírode tibetského pohoria v hlbokom sústredení prekonať desiatky kilometrov skokmi s dĺžkou desiatok metrov.