Tarantula (hmlovina): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskusia | príspevky)
Xqbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: nl:Tarantulanevel
Riadok 37: Riadok 37:
[[ko:독거미 성운]]
[[ko:독거미 성운]]
[[lt:Tarantulo ūkas]]
[[lt:Tarantulo ūkas]]
[[nl:Tarantulanevel]]
[[pl:Mgławica Tarantula]]
[[pl:Mgławica Tarantula]]
[[pt:Nebulosa da Tarântula]]
[[pt:Nebulosa da Tarântula]]

Verzia z 20:06, 1. august 2010

Šablóna:Deepsky

Hmlovina Tarantula alebo NGC 2070, prípadne 30 Doradus je oblasť H II v súhvezdí Mečiar a v severovýchodnej časti Veľkého Magellanovho mraku, je to najjasnejší objekt v tejto galaxii. Názov dostala pre svoj vzhľad, pripomína pavúka tarantulu. Je tak rozsiahla, že key sa nachádzala tak ďaleko ako známa hmlovina Orión tak by pokrýval nebeskú sféru na 30&deg čo je približne velkosť 60 Mesačných splnov.

Najskôr bola kategorizovaná ako hviezda, že ide o hmlovinu určil francúzsky astronóm Nicolas Louis de Lacaille. V tejto hmlovine sa nachádza, okrem iných, veľmi mladá hviezdokopa R136.

Hviezdokopa R136

Centrálna časť hmloviny Taratula. Mozaika 15 snímkov z Hubblovho vesmírného ďalekohledu (NASA/ESA)

V hmlovine Tarantula sa okrem iného nachádza aj veľmi mladá hviezdokopa R136. V roku 2001 v nej objavili astronómovia Philip Massey, Laura R. Penny a Julia Vukovich hviezdu, ktorá bola v tej dobe považovaná za najväčšiu známu vo Vesmíre. Táto hviezda spektrálnej triedy O3 je jedna zo zložiek spektroskopickej a zákrytovej dvojhviezdy R136-38. Pomocou spektrografu umiestenom na Hubbleovom vesmírnom ďalekohlade boli presne namerané parametre vzájomného obehu zložiek tejto dvojhviezdy a z nich následne bola presne určená aj ich hmotnosť. Hmotnosť väčšej hviezdy v tomto páru je 56,9 ± 0,6 M, jej priemer je asi 2x väčší ako priemer Slnka (t.j. asi 12,6×106 km), jej povrchová teplota 50 000 °K. Slabšia zložka tejto dvojhviezdy je hviezda spektrálnej triedy O6 s priemerom 6,4 slnečných priemerov a teplotou 42 000 °K. Obežná doba je tri dni a deväť hodín.