Medený jazdec: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
'''Medný jazdec''' ( rus. '''Ме́дный вса́дник''' ) je známou sochou v ruskom meste Sankt Peterburg, ktorú preslávila najmä poéma A. S. Puškina Medený jazdec. === História ===
Riadok 14: Riadok 14:
* [http://spb4you.ru/dostoprimechatelnosti/pamyatniki/63-medniy-vsadnik.html Фотографии памятника]
* [http://spb4you.ru/dostoprimechatelnosti/pamyatniki/63-medniy-vsadnik.html Фотографии памятника]
* [http://walkspb.ru/pam/medn_vsad.html История «Медного всадника». Фотографии, как добраться, что рядом ]
* [http://walkspb.ru/pam/medn_vsad.html История «Медного всадника». Фотографии, как добраться, что рядом ]
[[Kategória:Stavby v Petrohrade]]

Verzia z 11:24, 4. august 2010

Medený jazdec ( Pomník Petra I. )
Medený jazdec na obraze maliara Vasilija Surikova

Medný jazdec ( rus. Ме́дный вса́дник ) je známou sochou v ruskom meste Sankt Peterburg, ktorú preslávila najmä poéma A. S. Puškina Medený jazdec.

História

Sochu dala postaviť v roku 1772 imperátorka Katarína II. pri príležitosti stého výročia narodenia imperátora Petra I. Svedčí o tom aj nápis v ruskom jazyku "Katarína II. Petrovi I.". Chcela tak vyjadriť svoje rovnocenné postavenie voči Petrovi I. A nie neprávom. Kým Peter I. získal pre Ruské impérium prístup k Baltskému moru a rozšíril jeho územie po tzv. severnej vojne, Katarína II. získala pre Ruské impérium prístup k Čiernemu moru, keď jej vojská niekoľkokrát porazili turecké pozemné a námorné sily. Socha bola svedectvom mnohých významných udalostí, ktoré sa odohrali v hlavnom meste Ruského impéria (známe povstanie dekabristov v roku 1825). V súčasnosti je stredobodom záujmu turistov, ktorí prichádzajú na návštevu mesta nad Nevou, ale prichádzajú sa tu fotografovať aj ruské mladomanželské páry.

Opis sochy

Socha Petra I. stojí na Podstavci, ktorý je vysoký 5 metrov a pochádza z jediného kusa žuly. Autorom sochy je francúzsky umelec E.M. Falconnet. Socha váži 1 66 ton a je vyrobená z bronzu. Peter I. pozerá na rieku Neva a svoju ruku naťahuje do ďialok, aby vyjadril svoje veľmocenské ambície. Petrov vzpínajúci kôň zadnými kopytami drvíhada - symbol pretvárky (podľa niektorých interpretácií Švédska a jeho podlej politiky). Socha je tiež známa pod názvom Medený jazdec (podľa Puškinovej poémy).

Externé odkazy