Pontskí Gréci: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskusia | príspevky)
CommonsDelinker (diskusia | príspevky)
d Odkaz na súbor Kukul.jpg bol nahradený odkazom Pontic_Greek_man_from_Trebizond_in_traditional_clothes.jpg.
Riadok 1: Riadok 1:
{{bezzdroja}}
{{bezzdroja}}
[[Súbor:Kukul.jpg|right|thumb|Muž v tradičnom [[trabzon]]skom kroji]]
[[Súbor:Pontic_Greek_man_from_Trebizond_in_traditional_clothes.jpg|right|thumb|Muž v tradičnom [[trabzon]]skom kroji]]


'''Pontskí Gréci''' alebo '''Ponti''' ([[Gréčtina|gr.]] Πόντιοι (Póndi), alebo Έλληνες του Πόντου (Éllines tu Póndu) sú etnickí [[Gréci]] pôvodom z čiernomorského anatólskeho kraja [[Pontos]] (dnešné východné Turecko). Boli presídlení do Grécka počas Grécko-tureckej výmeny obyvateľstva v roku 1923.
'''Pontskí Gréci''' alebo '''Ponti''' ([[Gréčtina|gr.]] Πόντιοι (Póndi), alebo Έλληνες του Πόντου (Éllines tu Póndu) sú etnickí [[Gréci]] pôvodom z čiernomorského anatólskeho kraja [[Pontos]] (dnešné východné Turecko). Boli presídlení do Grécka počas Grécko-tureckej výmeny obyvateľstva v roku 1923.

Verzia z 17:14, 14. august 2010

Šablóna:Bezzdroja

Súbor:Pontic Greek man from Trebizond in traditional clothes.jpg
Muž v tradičnom trabzonskom kroji

Pontskí Gréci alebo Ponti (gr. Πόντιοι (Póndi), alebo Έλληνες του Πόντου (Éllines tu Póndu) sú etnickí Gréci pôvodom z čiernomorského anatólskeho kraja Pontos (dnešné východné Turecko). Boli presídlení do Grécka počas Grécko-tureckej výmeny obyvateľstva v roku 1923.

Dejiny

Podľa báje prišli Gréci do tohto kraja v mýtickej dobe počas expedície Argonautov. Je skutočne možné, že sa táto výprava konala okolo roku 1200 pred Kr. Historicky však máme doložený príchod predkov pontských Grékov až v 9 stor. pred Kr., kedy oblasť masívne kolonizovali iónski Gréci prevažne zo západnej Anatólie. Gréci tu založili mestá ako Trapezus, Sinopi, Amisos, Kerasunta či Atény. Podľa Xenofóna prišli Gréci z materského Grécka po mori k Pontu a keď prišli ku brehu radostne vykríkly thalassa! thalassa! (more! more!), pričom ľudia na pobreží to rozumeli, nakoľko všetci tu boli Gréci. V 3 stor. pred Kr. tu vzniklo pontské grécke kráľovstvo, ktorému vládol Mithridates, jeho potomok Mithridates VI. bojoval s Rimanmi, no nakoniec im podľahol. Tak sa Pontos stáva súčasťou Rímskeho impéria. Tu obyvateľstvo prežilo pokojné obdobie plné prosperity a bolo uchránené aj od perzských vpádov v 3 stor., nakoľko kraj Pontos je chránený pohoriami. Medzi obyvateľmi sa postupne upevňovala kresťanská viera. V roku 395 sa Pontos stáva súčasťou Východorímskej ríše, ktorá bola grécky štát. V mestách Pontu sa stavali kostoli a koncom 5 stor. sa tu vyznávalo iba kresťanstvo. Keď križici v roku 1204 dobyli Konštantinopol, Gréci v Ponte si vytvorili tzv. Trebizontské cisársvo, podľa mesta Trebizont (Trapezounta). Cisárstvo však konečne po viac neúspešných bojoch v roku 1461 dobyli Turci. Behom tohto obdobia niektorí pontskí Gréci konvertovali na islam, avšak svoj grécky jazyk si uchovali. Začiatkom 20 stor. si chceli pontskí Gréci vytvoriť vlastný štát za pomoci Ruska, avšak nakoniec plán stroskotal. Po porážke gréckych vojsk v Anatólí začali Turci genocídu na Grékov z Anatólie, pričom najhoršie dopadli pontskí Gréci. Turci pod vedením Attaturka, ktorý prišiel osobne do Trapezountu vraždili mnoho pontských Grékov. Odvádzali ich z miest a dedín a nechávali ich v anatólskych púšťach, prípadne ich odvádzali do pracovných táborov. Následne bola podpísaná výmena obyvateľstva medzi Gréckom a Tureckom. Všetci anatólski Gréci v počte okolo 2 000 000 prišli do Grécka. V Ponte ostali iba moslimskí Gréci. Niektorí pontskí Gréci však utiekli do Sovietskeho zväzu. Avšak pontskí Gréci hovorili inou formou gréckeho jazyka ako európski Gréci, teda sa fakticky museli naučiť nový jazyk. Vláda ich usadila predovšetkým vo vyľudnenej Makedónií a tiež v Attike. Tak sa zároveň Gréci stali v Makedónií vetšinovým obyvateľstvom.

Dnes

Dnes tvoria pontskí Gréci veľkú časť gréckeho národa, približne 2 000 000. Obývajú makedónske mestá ako Kilkis, Gianitsa či iné severogrécke mestá, ktoré boli pred ich príchodom vyľudnené. Udržiavajú si svoje tradície a svoj jazyk, pontčinu, ktorá si uchovala veľa spoločných prvkov so starogréčtinou. Pontskí Gréci majú svoje kultúrne strediská, televízne stanice, rádia, organizujú kultúrne festivaly. Mnoho pontských Grékov sa do Grécka presťahovalo zo sovietskych krajín po páde komunizmu. V Ponte, Turecku, žije stále približne 300 000 pontských Grékov, ktorí sú však moslimovia a dnes sa postupne poturčujú.

Kultúra

Kultúra pontských Grékov je veľmi zaujímavá a odlišuje sa od ostatných gréckych kultúr, či tureckej kultúry. Známa je pontská tradičná hudba, ktorá je podobná hlavne hudbe Iránu, či Iráku, s prímesov keltských prvkov, ktoré do Anatólie priniesli starovekí Kelti. Klasický ľudový nástroj je kemeče, sláčikový nástroj. Tancuje sa tradičný tanec Choron, Syrtos, Tik, Serra či Kočari.

Pozri aj