Luis Corvalán: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: pl:Luis Corvalán
EmausBot (diskusia | príspevky)
Riadok 48: Riadok 48:
[[tr:Luis Corvalán]]
[[tr:Luis Corvalán]]
[[uk:Луїс Корвалан]]
[[uk:Луїс Корвалан]]
[[yi:לואיס קארוואלאן]]
[[yi:לויִס קאָרוואַלאַן]]

Verzia z 15:31, 17. august 2010

Luis Alberto Lepe Corvalán
Luis Corvalán
Narodenie14. september 1916
Tomé, Čile
Úmrtie21. júl 2010 (93 rokov)
Santiago, Čile
Známy vďakačílsky politík
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Luis Corvalán

Luis Alberto Lepe Corvalán (14. september 1916, Tomé, Čile, - † 21. júl 2010, Santiago, Čile) bol čílsky politik, bývalý generálny tajomník Komunistickej strany Čile (PCCh).

Corvalán vstúpil do Komunistickej strany Čile vo veku pätnástich rokov krátko po páde represívnej diktatúry Carlosa Ibáñeza del Campa v roku 1932. Po roku 1952 sa stal voleným členom ústredného výboru Komunistickej strany Čile , po roku 1958 sa stal generálnym tajomníkom strany. Strana bola postavená mimo zákon od roku 1948 do roku 1958. V tomto období Corvalan bol internovaný v koncentračných táboroch.

Po vojenskom prevrate generála Augusta Pinocheta zo dňa 11. septembra 1973 bol Corvalán bol ako mnohí iní zatknutý. Po vražde Víctora Jara bol najviac prominentným politickým väzňom v Čile. Sovietsky zväz zorganizoval medzinárodnú kampaň za jeho prepustenie a 18. decembra 1976 bol Corvalán vymenený za sovietskeho politického väzňa, disidenta Vladimíra Bukovského. Následne získal azyl v ZSSR.

Corvalan stál na čele Komunistickej strany Chile (tak ako v Čile ako aj v exile) viac ako tri desaťročia počas celého obdobia Pinochetovej vojenskej diktatúry. Po skončení diktatúry generála Pinocheta sa Corvalán vrátil do Čile.

Zdroje

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Luis Corvalán na anglickej Wikipédii.

Iné projekty