Alan Smith: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskusia | príspevky)
Xqbot (diskusia | príspevky)
Riadok 44: Riadok 44:
[[bn:অ্যালান স্মিথ]]
[[bn:অ্যালান স্মিথ]]
[[cs:Alan Smith]]
[[cs:Alan Smith]]
[[da:Alan Smith]]
[[da:Alan Smith (fodboldspiller født 1980)]]
[[de:Alan Smith]]
[[de:Alan Smith]]
[[en:Alan Smith (footballer born 1980)]]
[[en:Alan Smith (footballer born 1980)]]

Verzia z 21:50, 17. august 2010

Alan Smith

Alan Smith (* 20. októbra 1980, Leeds) je anglický futbalista.

Kariéra

Alan Smith meria 173 cm a váži 60 kg. Za Leeds United nastúpil celkom 211-krát a nastrieľal 58 gólov. Za anglickú reprezentáciu nastúpil 8-krát a pripísal si na konto jeden gól. V súčasnosti je hráčom Manchesteru United a oblieka dres s číslom 14.

Streliť gól vo svojom prvom zápase, naviac proti týmu akým je FC Liverpool, je snáď snom každého chlapca, pre Alana Smitha sa stal tento sen skutočnosťou. A náhoda to nie je.

Leeds United

Alan je odchovancom z Lilleshaw. Keď začal hrať za Leeds, objavili sa špekulácie, že by sa mohol stáť jedným z najlepších hráčov vôbec. Smith to potvrdil svojim bleskovým rozvojom a dokázal všetkým, že v ňom je obrovský potenciál.

Jeho hru charakterizuje ľahkosť, s ktorou umiestňuje loptu do súperovej bránky. Má v sebe veľký strelecký talent, a je mu jedno, ktorú nohu pri tom použije. Vie si rady aj s najlepšími obrancami, pretože hrá dôrazne a agresívne.

Bohužiaľ so slovom „agresívne“ sa spájajú aj žlté a červené karty. V priebehu 14 zápasov, v ktorých v sezóne 2001/02 nastúpil, dostal 6 žltých a 2 červené karty. Preto tak isto tresty a „stopy“ sú neodmysliteľnou súčasťou jeho kariéry.

Alan Smith bol verejne kritizovaný svojím trénerom za nedostatok disciplíny a od tej doby sa upokojil. Pre trénera anglickej „21“ – Davida Platta, bol Alan jedným z najtalentovanejších a najvyspelejších hráčov, ktorých mal k dispozícii. Nie je teda divu, že skoro Alan nastúpil za seniorskú reprezentáciu, kde naviac počas 8 zápasov strelil gól.

Odchod Fowlera a Robbieho Keana z Leeds pre neho znamenal pravidelné nastupovanie v základnej zostave spolu s Markom Vidukom. V sezóne 2002/03 nazbieral celkom 10 gólov, keď často hrával na pravom krídle. Alan ale nestrieľa iba góly, dostáva tak isto aj karty.

Smith má bezpochyby talent a to, že ho hranie baví, z neho robí naozaj dobrého hráča. Alan je veľmi spojený s klubom, v ktorom hrá. Musí sa však naučiť ovládať, ak chce naplno využiť svoje možnosti. Vypadá to, že ho čaká skvelá kariéra.

Manchester United

Sezóna 2003/2004 skončila pre Leeds katastrofou, pretože kvôli finančným ťažkostiam klub nebol schopný sa udržať v Premier League. Bolo takmer isté, že najlepší hráči klub opustí. Platilo to i v prípada Alana Smitha. Záujem prejavili Everton FC, Middlesbrough FC a fanúšikmi najviac nenávidený Manchester United. Alan si vybral práve Manchester United a 26. mája 2004 podpísal s vedením Manchesteru zmluvu na dobu päť rokov (do 30. 6. 2009). Leeds za neho dostalo 7 miliónov libier.

Alan povedal, že kvôli prepadnutiu Leeds do druhej ligy nemá rivalita medzi Leedsem a Manchesterom United cenu. Keby toto nepovedal, nosil by si od tej doby etiketu „zradca“. Začiatok sezóny 2004/05 bol pre neho vynikajúci. Vďaka neprítomnosti Ruuda van Nistelrooye a Waynea Rooneyho mohol pravidelne nastupovať v útoku a tak isto, že potrápil mnoho obrancov a brankárov. Situácia sa zmenila, keď sa do hry vrátili Ruud van Nistelrooy a Wayne Rooney. Angličan musel bojovať o miesto v základnej zostave.

Reprezentačná kariéra

Postupom času si Sir Alex Ferguson uvedomil, že záloha Manchesteru United starne, a tak pridelil Alanovi novú rolu, a to záložníka. Do karát mu nahral odchod Roya Keanea, ktorý v novembri zmenil pôsobisko a zamieril do Celticu Glasgow. Od tej doby vedie Smith záloha United.

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alan Smith na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Alan Smith