Karbid vápenatý: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
[[Image:Cac2.jpg|200px|thumb|right|Karbid vápenatý]]
[[Image:Cac2.jpg|200px|thumb|right|Karbid vápenatý]]
'''Acetylid vápenatý''' alebo nesprávne'''Karbid vápenatý'''(CaC<sub>2</sub>) ľudovo nazývaný '''karbid'''. Karbid vápenatý sa takmer nevyskytuje v prírode, pretože je vysoko reaktívny s [[voda|vodou]] (H<sub>2</sub>O) za vzniku [[acetylén]]u (C<sub>2</sub>H<sub>2</sub>) a [[hydroxid vápenatý|hydroxidu vápenatého]] (Ca(OH)<sub>2</sub>). Tvarom a tvrdosťou je len málo odlišný od bežnej kamennej triešte. Jeho farba je od svetlofialovej, cez hnedú až po tmavošedú. Pri reakcii so vzdušnou vlhkosťou sa granule karbidu vápenatého pokrývajú svetlohnedou až svetlosivou vrstvou [[hydroxid vápenatý|hydroxidu vápenatého]]. Samotný karbid vápenatý nemá žiadne škodlivé účinky na ľudský organizmus, avšak pri styku s vlhkou pokožkou dochádza k jeho premene na následne vzniknutý produkt [[hydroxid vápenatý]] má mierne leptavé účinky na pokožku. Ďalšie poškodenie pokožky je spojené s rapídnym úbytkom vlhkosti a teda jej vysušením. Preto sa neodporúča prichádzať priamo do styku s karbidom vápenatým.
'''Acetylid vápenatý''' alebo nesprávne '''Karbid vápenatý'''(CaC<sub>2</sub>) ľudovo nazývaný '''karbid'''. Karbid vápenatý sa takmer nevyskytuje v prírode, pretože je vysoko reaktívny s [[voda|vodou]] (H<sub>2</sub>O) za vzniku [[acetylén]]u (C<sub>2</sub>H<sub>2</sub>) a [[hydroxid vápenatý|hydroxidu vápenatého]] (Ca(OH)<sub>2</sub>). Tvarom a tvrdosťou je len málo odlišný od bežnej kamennej triešte. Jeho farba je od svetlofialovej, cez hnedú až po tmavošedú. Pri reakcii so vzdušnou vlhkosťou sa granule karbidu vápenatého pokrývajú svetlohnedou až svetlosivou vrstvou [[hydroxid vápenatý|hydroxidu vápenatého]]. Samotný karbid vápenatý nemá žiadne škodlivé účinky na ľudský organizmus, avšak pri styku s vlhkou pokožkou dochádza k jeho premene na následne vzniknutý produkt [[hydroxid vápenatý]] má mierne leptavé účinky na pokožku. Ďalšie poškodenie pokožky je spojené s rapídnym úbytkom vlhkosti a teda jej vysušením. Preto sa neodporúča prichádzať priamo do styku s karbidom vápenatým.


==Výroba==
==Výroba==

Verzia z 17:23, 14. september 2010

Karbid vápenatý

Acetylid vápenatý alebo nesprávne Karbid vápenatý(CaC2) ľudovo nazývaný karbid. Karbid vápenatý sa takmer nevyskytuje v prírode, pretože je vysoko reaktívny s vodou (H2O) za vzniku acetylénu (C2H2) a hydroxidu vápenatého (Ca(OH)2). Tvarom a tvrdosťou je len málo odlišný od bežnej kamennej triešte. Jeho farba je od svetlofialovej, cez hnedú až po tmavošedú. Pri reakcii so vzdušnou vlhkosťou sa granule karbidu vápenatého pokrývajú svetlohnedou až svetlosivou vrstvou hydroxidu vápenatého. Samotný karbid vápenatý nemá žiadne škodlivé účinky na ľudský organizmus, avšak pri styku s vlhkou pokožkou dochádza k jeho premene na následne vzniknutý produkt hydroxid vápenatý má mierne leptavé účinky na pokožku. Ďalšie poškodenie pokožky je spojené s rapídnym úbytkom vlhkosti a teda jej vysušením. Preto sa neodporúča prichádzať priamo do styku s karbidom vápenatým.

Výroba

Vyrába sa z koksu, uhlia (obe zložky sú zdrojom veľmi čistého uhlíka) a oxidu vápenatého (CaO) pri vysokej teplote bez prístupu vzduchu.

CaO + 3 C → CaC2 + CO

Využitie

Bližšie informácie v hlavnom článku: Acetylén

Karbid sa využíva na výrobu acetylénu, ktorý sa používa na zváranie alebo rozpaľovanie železa.

Dostupnosť a skladovanie

Karbid vápenatý sa kvôli svojej vysokej reaktívnosti s vodou skladuje vo vodotesných plastových nádobách alebo vreckách. Je ho možné kúpiť v špecializovaných predajniach za cenu cca 1 € za kilogram. Dostupný je v rôznych rozmeroch granulátu (od niekoľko milimetrov až po 15 cm).

Iné projekty