Akbar Veľký: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskusia | príspevky)
SieBot (diskusia | príspevky)
d robot Zmenil: hu:Akbar mogul sah
Riadok 62: Riadok 62:
[[hif:Akbar the Great]]
[[hif:Akbar the Great]]
[[hr:Akbar Veliki]]
[[hr:Akbar Veliki]]
[[hu:Akbar]]
[[hu:Akbar mogul sah]]
[[hy:Աքբար Մեծ]]
[[hy:Աքբար Մեծ]]
[[id:Akbar yang Agung]]
[[id:Akbar yang Agung]]

Verzia z 17:44, 29. september 2010

Šablóna:Bezzdroja

Akbar

Džaláluddín Muhammad Akbar, známy aj ako Akbar Veľký (Akbar-e-Azam) (* 15. október 1542- † 12. november 1605) bol indický panovník. Bol synom Nasiruddina Humájúna, vládcu Mogulskej ríše. Je všeobecne považovaný za najväčšieho mogulského panovníka.

Rozširovanie ríše

Na trón sa dostal v roku 1556, kedy vládli Mogulovia len Paňdžábu. O rozšírenie ríše, de facto o jej vznik z pomerne malého kráľovstva sa zaslúžil práve Akbar, ktorý k ríši čoskoro po svojom nástupe na trón, v roku 1560, pripojil Džajpúr, Džódpur a ďalšie územia, v roku 1573 pripojil Gudžarát, v roku 1574 Urísu, 1576 Bengálsko, 1586 Kašmír, 1592 Sind a 1594 Kandahár.

Za zmienku tiež stojí, že presunul hlavné mesto, ktoré bolo v Dillí do Agry, kde vystaval slávnu pevnosť, a založil mesto Fátehpur-Síkrí neďaleko Agry, ktoré mu malo slúžiť ako sídelné mesto. Z tohto plánu však zišlo.

Počas svojej vlády eliminoval zahraničné vojenské hrozby od afgánskych potomkov šáha Šéra, a v druhej bitke pri Panipate (1556) porazil hindského vodcu Hemu.

Zákonodarstvo

Akbar je známy najmä ako zákonodarca. Zaviedol rovnosť náboženstiev a zrušil potupnú daň džazja, vzťahujúcu sa len na nemoslimov, a hoci sám bol moslim, podporoval hinduizmus a zasadil sa o preklad hinduistických kníh do perzštiny. Údajne sa zaujímal aj o kresťanstvo a pozval do Indie jezuitov. Za zmienku stojí tiež stavba Ibadat Khana (perzsky Dom uctievania), akéhosi centra pre náboženské diskusie.

Akbar zakázal detské manželstvá, satí a zvieracie obete.

Akbar urobil veľa opatrení pre blaho ľudu, zmenil zložitú a nespravodlivú daňovú sústavu, zaviedol políciu a uskutočnil veľa ďalších reforiem.

Akbar podporoval literatúru, umenie a vedy, svojim ľudom bol mimoriadne obľúbený a nepochybne mal veľké zásluhy na rozvoji indickej kultúry. Zbieral literatúru a umelecké skvosty, dal postaviť rad budov.

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Akbar Veliký na českej Wikipédii.