Hirohito: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: kk:Хирохито
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: af:Hirohito
Riadok 54: Riadok 54:
{{Link FA|uk}}
{{Link FA|uk}}


[[af:Hirohito]]
[[ar:هيروهيتو]]
[[ar:هيروهيتو]]
[[arz:هيروهيتو]]
[[arz:هيروهيتو]]

Verzia z 11:39, 16. október 2010

Hirohito
japonský cisár
japonský cisár
Hirohito, erb (z wikidata)
Hirohito, podpis (z wikidata)
Panovanie
Panovanie25. december 19267. január 1989
Korunovácia25. december 1926
PredchodcaTaišó
NástupcaAkihito
Biografické údaje
Narodenie29. apríl 1901
Tokio, Japonsko
Úmrtie7. január 1989
Tokio, Japonsko
Rodina
Manželka
Potomstvo
Princezná Teru
Princezná Hisa
Princezná Taka
Princezná Yori
Korunný princ Tsugu
Princ Yoshi
Princezná Suga
OtecTaišó
MatkaTeimei
Odkazy
Spolupracuj na CommonsHirohito
(multimediálne súbory na commons)

Hirohito (* 29. apríl 1901 – † 7. január 1989) bol 124. japonský cisár, ktorý vládol v rokoch 19261989. Po smrti je v Japonsku známy ako Cisár éry Šówa (昭和天皇, Šówa tennó; Šówa – „žiariaci mier“ – bol názov jeho panovníckej éry, ktorý si volí každý cisár sám). Mimo Japonska býva pomenovaný Hirohito, alebo Cisár Hirohito. Pred svojou smrťou bol jednoducho označený ako Tennó Heika (Jeho Výsosť Syn nebies). Vládol najdlhšie zo všetkých japonských cisárov a jeho vláda priniesla japonskej spoločnosti obrovské zmeny.

Život

Mladosť

Narodil sa v paláci Aojama v Tokiu. Ako prvorodený syn cisára Taišo Jošihity bol 2. novembra 1916 ustanovený za korunného princa. Dňa 29. novembra 1921 sa stáva regentom a preberá vládu namiesto svojho ťažko chorého otca. V roku 1922 Hirohito podnikol šesťmesačnú cestu do Spojeného kráľovstva a ďalších európskych krajín (Francúzsko, Taliansko, Vatikán, Holandsko a Belgicko). Stal sa tak vôbec prvým japonským vládcom, ktorý kedy vycestoval do zahraničia.

Začiatok vlády

25. decembra 1926 zomiera jeho otec. Hirohito je korunovaný za cisára 10. novembra 1928. Začiatok Hirohitovej vlády (medzi rokmi 1926 až 1945) je poznamenaný silnou pozíciou japonských armádnych kruhov vo vláde. V roku 1932 došlo k faktickej strate civilnej kontroly nad armádou. Tá ovládla takmer všetku politickú moc v krajine, začala sa pripravovať na agresívnu vojnu vo východnej Ázii a postupne zatiahla Japonsko do 2. svetovej vojny. Hirohito mal ale počas celej vojny faktickú moc a podporoval armádu tak vo vojne s Čínou, ako aj v konflikte proti USA a Veľkej Británii. Zodpovednosti za svoje činy sa ale okrem Hirohita vyhli aj všetci príslušníci jeho rodiny, ktorí boli zodpovední za rôzne vojnové zločiny - napríklad aj princ Yasuhiko Asaka, zodpovedný za Nankingský masaker (viac ako 300 000 mŕtvych čínskych civilistov a zajatcov za 6 týždňov po obsadení vtedajšieho hlavného mesta nacionalistickej Číny). Cisárskej rodine po skončení druhej svetovej vojny pomohli USA, pretože prostredníctvom jej vplyvu mohli lepšie kontrolovať Japonsko a po vypuknutí studenej vojny bolo Japonsko dôležitým spojencom USA v boji proti komunizmu v Ázii. Imunita cisárskej rodiny sa vzťahovala aj na Medzinárodný vojenský tribunál v Tokiu, pred ktorý predstúpilo množstvo Japoncov podozrivých zo spáchania vojnových zločinov - dokonca nik z nich nebol predvolaný ani ako svedok. 19. január 1946 zahájil Medzinárodný vojenský tribunál v Tokiu svoju činnosť a súdne konania proti vojnovým zločincom boli zahájené od 3. mája 1946.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hirohito
Vladárske tituly
Predchodca
Taišó
japonský cisár
25. december 19267. január 1989
Nástupca
Akihito (terajší)


Šablóna:Link FA

Šablóna:Link FA