Vodný slalom: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
aktualizácia
d copyvio
Riadok 1: Riadok 1:
[[Obrázok:Kanuslalom.jpg|thumb|right|Závodník pri prechádzaní jednej z bránok]]
[[Obrázok:Kanuslalom.jpg|thumb|right|Závodník pri prechádzaní jednej z bránok]]


'''Vodný slalom''' je vodný šport na divokej vode, v ktorom sa závodníci v [[kanoe]] či v [[kajak]]u snažia čo najrýchlejšie a bez chýb prejsť sériu bránok. Je to jeden z dvoch športov využívajúci kanoe či kajak na [[Letné olympijské hry|letných olympijských hrách]] (tým druhým je [[rýchlostná kanoistika]]). Na olympijských hrách sa slalom prvýkrát objavil v roku [[1972]], druhý krát až o 20 rokov neskôr v roku [[1992]].
'''Vodný slalom''' je vrcholový šport zaradený do programu olympijských hier.
Vo vodnom slalome musí pretekár zdolať trať v náročnom vodnom teréne v čo najlepšom čase. Na trati je za nesprávne prejazdy jednotlivých bránok navyše penalizovaný buď 2 sekundovou alebo 50 sekundovou penalizáciou, ktorá sa pripočítava do konečného výsledku.
Vo vodnom slalome pretekajú muži aj ženy v rôznych disciplínach, akými sú kajak, kanoe jednotlivcov a kanoe dvojíc. Okrem individuálnych disciplín sú v programe aj preteky družstiev.


Bránky vo vodnom slalome sú vlastne dve zvislo visiace tyče, upevnené na drôte, ktorý visí nad dráhou. Bránky su buď červené alebo zelené, podľa toho či sa ide s alebo proti prúdu. Zvyčajne býva na trati 18 až 25 bránok. Závodník musí prejsť bránkami v určitom poradí a bez dotyku. Dotyk sa trestá 2 trestnými sekundami, neprejdenie bránky, prejdenie v zlom poradí či prejdenie bránky opačne sa trestá v súlade s pravidlami 50 trestnými sekundami.
Záznamy prvých pretekov vo vodnom slalome sú zo 40tych rokov 20. storočia a prvé majstrovstvá sveta boli v roku 1949 vo Švajčiarsku. Od roku 1949 do 1999 sa majstrovstvá sveta uskutočňovali každý druhý rok a od roku 2002 sa konajú každý rok okrem olympijského roku.
Od roku 1949 do 1977 sa všetky majstrovstvá sveta konali v Európe. Prvé majstrovstvá sveta mimo Európy sa konali v Severnej Amerike v Jonquiere, v kanadskom Quebecu v roku 1979.


{{copyvio|url=http://sk.canoeslalomeuro2010.org/info/about-canoe-slalom}}
Konštrukcie lodí sa časom veľmi menili, v následnosti na vynájdenie nových materiálov a technických postupov, či kvôli úpravám pravidiel. Na začiatku sa používali skladacie kajaky, v 60tych rokoch 20. storočia sa na stavbu lodí začali používať kompozitné materiály ako sklotextil. Lode boli však ťažké, mali vyše 30 kg. S vynájdením karbónu a kevlaru v sedemdesiatych rokoch sa táto hmotnosť zredukovala až na súčasných 8 kg.

Slalomové trate sú väčšinou na divokej vode obtiažnosti II až IV (zo 6-dielnej stupnice, pričom obtiažnosť 6 označuje nezjazdné pereje). Niektoré trate sú technicky náročnejšie s množstvom kameňov, iné sú rýchlejšie s väčšími vlnami.

Vodný slalom mal premiéru na Olympijských hrách v roku 1972 v nemeckom Augsburgu. Potom z programu olympijských hier vypadol. Obnovenie vodného slalomu na olympijskej pôde sa uskutočnil v roku 1992 na barcelonskej olympiáde v Seu d’Urgell. Odvtedy sa stal neoddeliteľnou súčasťou olympijských hier. V roku 1972 v Augsburgu sa preteky konali na umelom kanáli, ktorý sa stal akýmsi základom pre budovanie ďalších umelých kanálov. Okrem rieky Ocoee v roku 1996 v USA, sa všetky olympiády konali na umelo-vybudovaných tratiach. Tvorba umelých kanálov sa rozvinula a v súčasnosti každá krajina s úspešnými vodnými slalomármi má aspoň jednu umelú trať. Tie ponúkajú kontrolovanú vodnú hladinu, kvalitnejšiu trať pre pretekárov a lepšie možnosti sledovania pretekov pre divákov. Samozrejme, aj na prírodných riekach sa stále konajú mnohé národné i medzinárodné preteky vo vodnom slalome.

== Slalomová trať ==

Slalomové preteky sa konajú na prírodných, rýchlo tečúcich tokoch, čo rýchlo tečú, alebo vo vybudovaných areáloch, ktoré simulujú dravé vody s umelými prekážkami. V oboch prípadoch trať meria približne 400 m. Bránky (pár žrdí) sú zavesené nad vodou a vyznačujú smer trate. Bránky so zelenými a bielymi pruhmi sú povodné, prechádzajú sa po prúde, kým prinajmenšom šesť protiprúdnych bránok označených červenými a bielymi pruhmi vyžaduje od slalomárov, aby nimi prechádzali proti prúdu. Slalom jazdia muži v kajaku jednotlivcov, kanoe jednotlivcov a dvojíc a ženy v kajaku jednotlivkýň.

== Slalomové preteky ==

Cieľom vodného slalomu je zvládnuť trať na rýchlo tečúcej prírodnej rieke alebo umelej trati, ktorá meria približne 400 m. Je vytýčená asi 18 – 25 bránkami a slalomár sa usiluje prejsť ju čisto, bez trestných bodov (sekúnd) na bránkach a čo najrýchlejšie. K výslednému času sa prirátajú trestné sekundy za dotyky na bránkach (dve za dotyk na jednej bránke, alebo päťdesiat za vynechanie bránky).


== Zdroje ==
* {{Preklad|jazyk=cs|článok=Slalom na divoké vodě}}


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
* [http://www.canoeicf.com/ Oficiálna stránka ICF - Medzinárodnej kanoistickej federácie (anglicky)]
* [http://www.canoeicf.com/default.asp?MenuID=Slalom/c1021/1617 Vodný slalom na oficiálnej stránke ICF - Medzinárodnej kanoistickej federácie (anglicky)]
* [http://www.canoeicf.com/site/canoeint/if/downloads/About%20ICF/Rules/2007%20final%20version/ICF%20SLR%20Rules%202007-6.03.07%20for%20printing.pdf Pravidlá vodného slalomu na stránke ICF (anglicky)]
* [http://www.canoeslalom.sk/ Oficiálna stránka SZKDV - Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode (slovensky)]
* [http://www.canoeslalomnews.com/ Online magazín o kompletnom dianí vo vodnom slalome (anglicky)]


{{Športový výhonok}}


[[Kategória:Kanoistika]]
[[Kategória:Kanoistika]]
Riadok 34: Riadok 21:
[[cs:Slalom na divoké vodě]]
[[cs:Slalom na divoké vodě]]
[[de:Kanuslalom]]
[[de:Kanuslalom]]
[[en:Canoe slalom]]
[[en:Whitewater slalom]]
[[es:Slalom en aguas bravas]]
[[es:Slalom en aguas bravas]]
[[fr:Slalom (canoë-kayak)]]
[[fr:Slalom (canoë-kayak)]]

Verzia z 10:40, 10. november 2010

Závodník pri prechádzaní jednej z bránok

Vodný slalom je vodný šport na divokej vode, v ktorom sa závodníci v kanoe či v kajaku snažia čo najrýchlejšie a bez chýb prejsť sériu bránok. Je to jeden z dvoch športov využívajúci kanoe či kajak na letných olympijských hrách (tým druhým je rýchlostná kanoistika). Na olympijských hrách sa slalom prvýkrát objavil v roku 1972, druhý krát až o 20 rokov neskôr v roku 1992.

Bránky vo vodnom slalome sú vlastne dve zvislo visiace tyče, upevnené na drôte, ktorý visí nad dráhou. Bránky su buď červené alebo zelené, podľa toho či sa ide s alebo proti prúdu. Zvyčajne býva na trati 18 až 25 bránok. Závodník musí prejsť bránkami v určitom poradí a bez dotyku. Dotyk sa trestá 2 trestnými sekundami, neprejdenie bránky, prejdenie v zlom poradí či prejdenie bránky opačne sa trestá v súlade s pravidlami 50 trestnými sekundami.

MOŽNÉ PORUŠENIE AUTORSKÝCH PRÁV
align="right"

Zdá sa, že text, ktorý tu bol predtým umiestnený, porušuje autorské práva textu z nižšie uvedených zdrojov:

http://sk.canoeslalomeuro2010.org/info/about-canoe-slalom

Táto stránka bola zaradená do kategórie Články s možným porušením autorských práv.

  1. Prosíme Vás, aby ste túto stránku nateraz neupravovali.
  2. Ak máte povolenie na použitie tu umiestneného textu za podmienok našej GNU Free Documentation Licence alebo CC-BY-SA, alebo ak ste majiteľom autorských práv k danému textu, prosíme Vás, aby ste to oznámili na diskusnej stránke. Váš text obnovíme, keď sa budete riadiť inštrukciami popísanými v návode Publikácia diela predtým publikovaného mimo Wikipédie, resp. v Wikipédia:OTRS.
  3. Neobnovujte znovu materiál, ktorý tu bol umiestnený. Bude odstránený. V prípade vyjasnenia autorských práv ho sami obnovíme.
  4. Ale bez ohľadu na to, či v tomto prípade naozaj ide o porušenie autorských práv, naďalej uvítame akékoľvek vyhovujúce príspevky. Píšte ich prosím na túto dočasnú podstránku, z ktorej budú do článku obnovené.
  5. Ak nebude stav autorských práv tohto textu vyriešený do jedného týždňa po jeho označení, bude text zmazaný.
  • Ak ste nemali povolenie na použitie tohto textu, prosíme Vás, aby ste buď napísali aspoň minimálny článok (čiže krátky článok s elementárnymi informáciami na danú tému) na dočasnej podstránke, alebo nebránili zmazaniu tohto textu.
  • Poznamenávame, že umiestňovanie materiálov chránených autorskými právami, ktoré nemajú výslovné písomné dovolenie od majiteľa autorských práv, je potenciálnym porušením aplikovateľného práva a našich zásad o autorských právach. Osobám, ktoré už viackrát porušili autorské práva, môže byť dočasne znemožnené upravovanie stránok na Wikipédii.
Ak ste umiestnili túto šablónu do článku, vyhľadajte v histórii článku zodpovedného redaktora a na jeho diskusnú stránku vložte oznam:

== Vodný slalom ==
{{copytext|Vodný slalom}}--~~~~

Zdroje

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Slalom na divoké vodě na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Externé odkazy