Vladimir Semionovič Vysockij: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: oc:Vladimir Vysotsky
dBez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
{{Infobox Osobnosť
{{Infobox Osobnosť
|Meno = Vladimir Semionovič Vysockij
|Meno = Vladimir Semionovič Vysockij
|Portrét = Russia stamp V.Vysotsky 1999 2r.jpg
|Portrét = Владимир Висоцки.jpg
|Veľkosť obrázka =250px
|Veľkosť obrázka =250px
|Popis = ruský básnik, herec a spevák<br />([[Poštová známka]] [[Rusko|Ruska]], Vladimir Vysockij, [[1999]], 2 rub. (Michel 761, Scott 6547))
|Popis = ruský básnik, herec a spevák<br />([[Poštová známka]] [[Rusko|Ruska]], Vladimir Vysockij, [[1999]], 2 rub. (Michel 761, Scott 6547))
Riadok 10: Riadok 10:
|}}
|}}


'''Vladimir Semionovič Vysockij''', ({{V jazyku|rus|Владимир Семёнович Высоцкий}}) (* [[25. január]] [[1938]], [[Moskva]] – † [[25. júl]] [[1980]], [[Moskva]]) bol sovietsky básnik, [[divadlo (umenie)|divadelný]] a [[film]]ový [[herec]], pesničkár a [[spevák]] [[Rusi|ruského]] pôvodu.
'''Vladimir Semionovič Vysockij''', ({{V jazyku|rus|Владимир Семёнович Высоцкий}}; * [[25. január]] [[1938]], [[Moskva]] – † [[25. júl]] [[1980]], [[Moskva]]) bol sovietsky básnik, [[divadlo (umenie)|divadelný]] a [[film]]ový [[herec]], pesničkár a [[spevák]] [[Rusi|ruského]] pôvodu.


== Život a dielo ==
== Život a dielo ==

Verzia z 21:28, 30. november 2010

Vladimir Semionovič Vysockij
Владимир Висоцки.jpg
ruský básnik, herec a spevák
(Poštová známka Ruska, Vladimir Vysockij, 1999, 2 rub. (Michel 761, Scott 6547))
Narodenie15. január 1938
Moskva, Rusko
Úmrtie25. júl 1980
tamže
PodpisVladimir Semionovič Vysockij, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Vladimir Semionovič Vysockij

Vladimir Semionovič Vysockij, (rus. Владимир Семёнович Высоцкий; * 25. január 1938, Moskva – † 25. júl 1980, Moskva) bol sovietsky básnik, divadelný a filmový herec, pesničkár a spevák ruského pôvodu.

Život a dielo

Už ako 8 ročný preukázal obrovský talent, keď začal skladať prvé básne. Po rozvode rodičov v roku 1947 žil 2 roky s otcom, ktorý bol vojak z povolania v Nemeckom meste Eberswalde. V roku 1955 dokončil strednú školu a začal študovať strojné inžinierstvo, po roku sa však prihlásil na divadelnú fakultu MChATu, ktorú aj absolvoval v roku 1960. Počas štúdia sa zoznámil s Izou Žukovovou, ktorá sa v roku 1960 stala jeho ženou.

V rokoch 1960—1964 s prestávkami pracoval v Moskovskom dramatickom divadle A.S. Puškina. V roku 1961 sa pri natáčaní filmu 713 žiada povolenie pristáť zoznámil s Ľudmilou Abramovou, ktorá sa stala jeho druhou ženou. Manželstvo uzavreli v roku 1965. Začiatkom 60. rokov zložil v Leningrade svoje prvé piesne. Za jeho prvú pieseň je považovaná skladba Tatuirovka (tetovanie). Spolu s herectvom sa pre Vysockého stala hudobná tvorba hlavnou náplňou života.

V roku 1964 Vysockij zložil svoje prvé piesne k televíznym filmom a začal hrať v Moskovskom divadle drámy a komédie na Taganke, kde zotrval až do konca života. V júli 1967 sa zoznámil s francúzskou herečkou Marinou Vladi, ktorá sa stala v decembri 1970 jeho treťou ženou. V roku 1968 adresoval list Ústrednému výboru Komunistickej strany ZSSR, v ktorom odpovedal na kritiku jeho prvých piesní v oficiálnej štátnej tlači. Toho istého roku vyšla jeho prvá gramoplatňa k Piesne z filmu Vertikála. Vysockij v lete toho istého roku bol kvôli zástave srdca hospitalizovaný v Ústave Sklifosovského. Od polovice 70. rokov trpel alkoholizmom.

V novembri 1971 Vysockij odohral hlavnú rolu v premiére divadelnej hry Hamlet, režiséra J. Ljubimova. Spolu s hercami divadla na Taganke sa viackrát zúčastnil turné v Bulharsku, Maďarsku, Juhoslávii, Francúzsku, Nemecku a Poľsku. Po tom čo získal povolenie cestovať viackrát navštívil svoju ženu vo Francúzsku. Vystupoval i v USA, Kanade, na Tahity a inde.

Posledný krát sa zjavil na divadelnej scéne v roli Hamleta 18. júla 1980 v divadle na Taganke. Bolo to v období jeho zhoršujúceho sa zdravotného stavu. 25. júla 1980 Vladimir Vysockij zomrel na zástavu srdca v spánku vo svojom Moskovskom byte. Niektoré varianty predpokladajú, že si smrť mohol spôsobiť sám, nadmernou dávkou sedatív. Jeho pohreb sa konal 28. júla, v období prebiehajúcich Olympíjskych hier v Moskve. Štátne inštitúcie nevydali okrem dvoch drobných správ žiadne oficiálne informácie o jeho smrti. Počas priechodu pohrebného sprievodu na Vagaňkovský cintorín ľudia, ktorí sa chceli dostať na pohreb, celkom zaplnili ulice mesta, ich počet niektorí odhadujú na tisíce. Ľudia, ktorí chceli vidieť katafalk dokonca na mnohých miestach zaplnili strechy domov.

Dielo

Zúčastnil sa na príprave 11 rozhlasových relácií a uskutočnil vyše 1000 koncertov po celom ZSSR a za hranicami. Bol autorom vyše 700 piesní a básní. Jeho básnická tvorba predstavuje hlavne lyrickú poéziu, v ktorej hojne používal iróniu a sarkazmus. Najväčšiu popularitu získal zhudobnenými básňami a piesňami, ktoré interpretoval najmä v sprievode akustickej gitary, pomocou ktorej udržiaval rytmus. Do obehu sa po jeho smrti dostalo i mnoho falzifikátov vydávaných za jeho piesne. V Česku a na Slovensku spievali niektoré jeho preložené piesne Jaromír Nohavica či Radůza. Známym prekladateľom a interpretom Vysockého piesní bol v Česku Milan Dvořák. Na Slovensku prekladala jeho básne napr. Lýdia Vadkerti-Gavorníková. Mnohé piesne vystihovali názory vtedajšej sovietskej mládeže, veľmi populárne boli piesne s vojnovou tematikou. Viacerí poslucháči jeho piesní nemohli dlho uveriť, že Vysockij nebol priamym účastníkom 2. svetovej vojny. Po nástupe Leonida Brežneva do najvyšších funkcií bola v mnohých piesňach badateľná skrytá forma politickej satiry. Počas obdobia prísnej cenzúry sa dotýkal mnohých zakázaných tém, kvôli čomu boli niektoré jeho piesne zakázané. I preto sa veľká časť jeho tvorby šírila na podomácky nahrávaných magnetofónových páskach. Kvôli nezhodám s najvyššími predstaviteľmi mu nebolo umožnené hrať vo viacerých filmoch, do zahraničia vo veľkej miere cestoval iba vďaka možnosti navštevovať svoju Francúzsku manželku. Napísal alebo bol spoluautorom i niekoľkých prozaických diel. Ako filmový herec sa preslávil v úlohách vo filmoch Miesto stretnutia nemožno zmeniť alebo Vertikála.

Zdroje

Iné projekty

Externé odkazy

Šablóna:Link FA