Akumulácia kapitálu: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Akumulácia kapitálu''' je hromadenie [[kapitál]]u, teda pridávanie ďalšieho kapitálu k už existujúcemu kapitálu.
'''Akumulácia kapitálu''' je hromadenie [[kapitál]]u, teda pridávanie ďalšieho kapitálu k už existujúcemu kapitálu.


Pojem sa používa v ekonómii buď všeobecne (hromadenie toho, čo označujeme ako "kapitál"), alebo s rôznymi ideologickými podtextami. Pre neoklasických a keynesovských a vlastne všetkých moderných moderných autorov je akumulácia kapitálu jednoducho akumulácia výrobných prostriedkov, ktorá je výsledkom postupných investíc. Ide teda o akési "technické" videnie pojmu. Pre teoretikov ľudského kapitálu zahŕňa akumulácia kapitálu aj akumuláciu výdavkov na zdravie a čas. Najčastejšie pojmom operujú marxisti a marxistickí historiografi: Pre nich je akumulácia kapitálu rast kapitálu nad hranicu jeho prostej reprodukcie a amortizácie a je to hlavná tendencia výroby v [[kapitalizmus|kapitalizme]].
Pojem sa používa v ekonómii buď všeobecne (hromadenie toho, čo označujeme ako "kapitál"), alebo s rôznymi ideologickými podtextami. Pre neoklasických a keynesovských a vlastne všetkých moderných autorov je akumulácia kapitálu jednoducho akumulácia výrobných prostriedkov, ktorá je výsledkom postupných investíc. Ide teda o akési "technické" videnie pojmu. Pre teoretikov ľudského kapitálu zahŕňa akumulácia kapitálu aj akumuláciu výdavkov na zdravie a čas. Najčastejšie pojmom operujú marxisti a marxistickí historiografi: Pre nich je akumulácia kapitálu rast kapitálu nad hranicu jeho prostej reprodukcie a amortizácie a je to hlavná tendencia výroby v [[kapitalizmus|kapitalizme]].


[[Kategória:Ekonómia a ekonomika]]
[[Kategória:Ekonómia a ekonomika]]

Verzia z 19:32, 27. apríl 2006

Akumulácia kapitálu je hromadenie kapitálu, teda pridávanie ďalšieho kapitálu k už existujúcemu kapitálu.

Pojem sa používa v ekonómii buď všeobecne (hromadenie toho, čo označujeme ako "kapitál"), alebo s rôznymi ideologickými podtextami. Pre neoklasických a keynesovských a vlastne všetkých moderných autorov je akumulácia kapitálu jednoducho akumulácia výrobných prostriedkov, ktorá je výsledkom postupných investíc. Ide teda o akési "technické" videnie pojmu. Pre teoretikov ľudského kapitálu zahŕňa akumulácia kapitálu aj akumuláciu výdavkov na zdravie a čas. Najčastejšie pojmom operujú marxisti a marxistickí historiografi: Pre nich je akumulácia kapitálu rast kapitálu nad hranicu jeho prostej reprodukcie a amortizácie a je to hlavná tendencia výroby v kapitalizme.