Iliada: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegetator (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.5.2) (robot Pridal: sw:Ilias
Riadok 102: Riadok 102:
[[sr:Илијада]]
[[sr:Илијада]]
[[sv:Iliaden]]
[[sv:Iliaden]]
[[sw:Ilias]]
[[ta:இலியட்]]
[[ta:இலியட்]]
[[te:ఇలియడ్]]
[[te:ఇలియడ్]]

Verzia z 16:38, 11. december 2010

Iliada alebo Ilias (gr. Ἰλιάς - Ílias, dodatočne aj Ἰλιάδος - Iliados) je prvá z dvoch veľkých epických básni (eposov), ktorých autorstvo sa pripisuje Homérovi. Homérovym druhým veľkým eposom je Odysea.

Prepokladá sa, že Iliada bola napísaná niekedy v rozpätí rokov 800 až 750 pred Kr. Obsahuje 15 696 hexametrových veršov (veršov, ktoré sa skladajú spravidla zo šiestich daktylských a spondejských stôp) a dejovo sa dotýka posledných 51 dní desaťročnej vojny s retrospektívami, z ktorých sa dozvedáme o celkovom priebehu bojov.

Achilles a Patroklos, 6. stor. pred Kr.

Obsah

V dvadsiatich štyroch spevoch sa opisuje priebeh trójskej vojny - dobývanie maloázijského mesta Trója (gréckeho Ílionu). Z desaťročného obliehania však v 16 000 veršoch zachytil len krátky úsek celej vojnovej histórie , na ktorej počiatku bola odvetná výprava za únos krásnej Heleny, manželky spartského kráľa Menelaa. Pretože autor predpokladal všeobecnú znalosť povesti, zmienil sa o nej len zbežne a do popredia sa dostala epizóda o nedorozumení v gréckom tábore. Bohovia, ktorí boli raz na jednej, raz na druhej strane znepriatelených bojovníkov, dej ešte komplikovali.

V prvom speve dochádza k sporu medzi Agamemnomom, vrchným veliteľom gréckych vojsk, a najudatnejším bojovníkom Achillom, pretože mu Agamemnom zobral jeho vojnovú korisť, krásnu zajatkyňu Briseovnu. Boje pred Trójou pokračujú, ale Achilles sa ich nezúčastní. Hrdý Achilles trvá na svojom rozhodnutí a privolí len na to, aby si Patrokles obliekol jeho zbroj a išiel namiesto neho pozdvihnúť morálku Grékom. Trójania získavajú postupne v boji prevahu a zastaví ich až Achillov priateľ Patroklos. Keď ho však trójsky bojovník Hektor zabije, pretože si myslí, že je to sám Achilles, Achilles, zasiahnutý strašnou správou i výčitkami svedomia, sa rozhodne pomstiť priateľa. Zaženie trójske vojská späť do mesta, zabije Hektora a zneuctí jeho telo. Pohrebom Hektora sa Iliada, odohrávajúca sa iba 51 dní, končí. V jednotlivých epizódach eposu sú postupne predstavovaní urodzení bojovníci v gréckom i trójskom vojsku a sú spomínané predchádzajúce vojnové udalosti a pripomínané niektoré mytologické príbehy. V obidvoch Homérových eposoch (Ilias,Odysea)je človek podriadený vôli bohov. Achillov skon ani lesť, ktorá priviedla Tróju ku skaze, pôvodný text nespracovával. Epizóda s trójskym koňom bola zakomponovaná až do neskorších textov, zaznamenávajúcich doplnky mladších prednášačov, rapsódov, ktorí homérske epopeje obohacovali o novšie príbehy.

Achilles ťahá Hektorovo telo


Externé odkazy

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Iliada

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA