Hudobný nástroj: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Revízia 3304453 používateľa 87.197.23.33 (diskusia) bola vrátená - rv
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.4) (robot Pridal: bm:Fɔlifɛn
Riadok 47: Riadok 47:
[[be-x-old:Музычны інструмэнт]]
[[be-x-old:Музычны інструмэнт]]
[[bg:Музикален инструмент]]
[[bg:Музикален инструмент]]
[[bm:Fɔlifɛn]]
[[br:Benveg-seniñ]]
[[br:Benveg-seniñ]]
[[bs:Muzički instrumenti]]
[[bs:Muzički instrumenti]]

Verzia z 05:43, 22. december 2010

Husle.
Elektrická gitara.

Hudobný nástroj je zariadenie skonštruované alebo pozmenené za účelom tvorby hudby. V podstate každý nástroj, ktorý dokáže vylúdiť zvuk a môže byť nejakým spôsobom kontrolovaný hudobníkom môžme považovať za hudobný nástroj. Na hudobných nástrojoch môžme hrať sólovo alebo ich kombinovať. Líšia sa materiálom, z ktorého sú vyrobené, zvukom, tvarom a spôsobom hry na nich.

Druhy hudobných nástrojov

  • Elektronické hudobné nástroje: Tieto nástroje vytvárajú zvuk pomocou elektronických zariadení a elektrického prúdu. Svojim tvarom často napodobňujú ostatné nástroje najma gitary, klávesy alebo bubny.
  • Hlas: Ľudský hlas je vo svojej podstate hudobným nástrojom. Zvuk vzniká, keď vzduch vydýchnutý z pľúc rozochveje hlasivky. Frekvencia vydaného zvuku môže byť kontrolovaná napätím hlasiviek a farba formáciou hlasového traktu.


História

Všetky druhy hudobných nástrojov, snáď s výnimkou elektronických, sa spomínajú už v starovekých písomnostiach ako sú egyptské zvitky alebo Biblia. Prvé nástroje vyrobené z kostí pochádzajú už cca. spred 9 000 rokov.

Pozri aj

Externé odkazy