Vznetový motor: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rios (diskusia | príspevky)
obrazok z common + kapitoly priprava zmesi a regulacia
Helix84 (diskusia | príspevky)
d typo
Riadok 20: Riadok 20:


== Príprava zmesi ==
== Príprava zmesi ==
Zmes sa u vznetových motorov tvorí až tesne pred a počas spaľovania. Rozprášené palivo, vstreknuté do horúceho vzduchu cez trysku [[vstrekovač]]a sa začína [[odparovanie|odparovať]] a premiešavať s náplňou valca. Lokálne zloženie zmesi sa spojite mení od steny valca, kde je čistý vzduch, k povrchu kvapky paliva. V okolí kvapôčok vznikne oblasť s vhodným zložením kde vplyvom vysokej teploty dôjde k vznieteniu a začatiu spaľovania. Proces postupného odparovania a zapájania sa ďalších častí paliva do horenia po4as prebiehajúceho spaľovania pokračuje.
Zmes sa u vznetových motorov tvorí až tesne pred a počas spaľovania. Rozprášené palivo, vstreknuté do horúceho vzduchu cez trysku [[vstrekovač]]a sa začína [[odparovanie|odparovať]] a premiešavať s náplňou valca. Lokálne zloženie zmesi sa spojito mení od steny valca, kde je čistý vzduch, k povrchu kvapky paliva. V okolí kvapôčok vznikne oblasť s vhodným zložením kde vplyvom vysokej teploty dôjde k vznieteniu a začatiu spaľovania. Proces postupného odparovania a zapájania sa ďalších častí paliva do horenia počas prebiehajúceho spaľovania pokračuje.


[[Vstrekovacie zariadenie]] preto musí zabezpečiť dostatočne jemné rozprášenie paliva a vhodné rozloženie lúčov paliva v spaľovacom priestore.
[[Vstrekovacie zariadenie]] preto musí zabezpečiť dostatočne jemné rozprášenie paliva a vhodné rozloženie lúčov paliva v spaľovacom priestore.
Riadok 26: Riadok 26:


== Regulácia výkonu ==
== Regulácia výkonu ==
[[Výkon]] vznetového motora sa [[regulácia|reguluje]] množstvom paliva pri približne rovnakom objemu vzduchu na jeden pracovný cyklus. Mení sa teda bohatosť - kvalita zmesi. Preto sa takýto typ regulácie nazýva kvalitatívna. Regulácia je realizovaná premenlivým množstvom paliva, ktoré dodá vstrekovacie zariadenie. Funkcia popisujúca objemový prieheh dodávky paliva v závislosti na čase sa nazýva aj zákon vstreku.
[[Výkon]] vznetového motora sa [[regulácia|reguluje]] množstvom paliva pri približne rovnakom objemue vzduchu na jeden pracovný cyklus. Mení sa teda bohatosť - kvalita zmesi. Preto sa takýto typ regulácie nazýva kvalitatívna. Regulácia je realizovaná premenlivým množstvom paliva, ktoré dodá vstrekovacie zariadenie. Funkcia popisujúca objemový prieheh dodávky paliva v závislosti na čase sa nazýva aj zákon vstreku.


Pri vyšších dávkach paliva spaľovanie trvá dlhší čas, dohorievanie prebieha aj počas expanzného zdvihu. Z analýzy takéhoto [[termodynamický cyklus|termodynamického cyklu]] motora potom vyplynie mierny pokles [[termodynamická účinnosť|účinnosti]] pri vyššom zaťažení.
Pri vyšších dávkach paliva spaľovanie trvá dlhší čas, dohorievanie prebieha aj počas expanzného zdvihu. Z analýzy takéhoto [[termodynamický cyklus|termodynamického cyklu]] motora potom vyplynie mierny pokles [[termodynamická účinnosť|účinnosti]] pri vyššom zaťažení.

Verzia z 18:43, 1. máj 2006

Stacionárny dieselový (vznetový) motor.

Vznetový (spaľovací) motor je piestový spaľovací motor, v ktorom sa zmes paliva a vzduchu zapaľuje pôsobením vysokej teploty vzduchu stlačeného v pracovnom priestore motora.

Najčastejšie ide o naftový motor (palivom je nafta) a najbežnejší typ je dieselový motor.

Ku kontaktu paliva so vzduchom dochádza po jeho vstreknutí do spaľovacieho priestoru. Vznetový motor najčastejšie pracuje ako štvortaktný.

Podľa konštrukcie spaľovacieho priestoru a miesta vstreku rozoznávame vznetové motory:

  • s priamym vstrekovaním, kde vstreknutie a celé horenie prebehne v jednom, hlavnom spaľovacom priestore
  • s nepriamym vstrekovaním, kde vstreknutie a počiatočná fáza horenia prebieha v osobitnom priestore - komôrke a až následne sa proces prenesie do hlavného spaľovacieho priestoru.


Palivá

Ako palivá sa používajú lacnejšie ťažšie odpariteľné látky, napríklad nafta.


Zápalná zmes

Vznetový motor spaľovanie nehomogénnu zmes s vysokým prebytkom vzduchu. Súčiniteľ prebytku vzduchu je λ > 1 a takáto zmes sa nazýva aj chudobná.


Príprava zmesi

Zmes sa u vznetových motorov tvorí až tesne pred a počas spaľovania. Rozprášené palivo, vstreknuté do horúceho vzduchu cez trysku vstrekovača sa začína odparovať a premiešavať s náplňou valca. Lokálne zloženie zmesi sa spojito mení od steny valca, kde je čistý vzduch, k povrchu kvapky paliva. V okolí kvapôčok vznikne oblasť s vhodným zložením kde vplyvom vysokej teploty dôjde k vznieteniu a začatiu spaľovania. Proces postupného odparovania a zapájania sa ďalších častí paliva do horenia počas prebiehajúceho spaľovania pokračuje.

Vstrekovacie zariadenie preto musí zabezpečiť dostatočne jemné rozprášenie paliva a vhodné rozloženie lúčov paliva v spaľovacom priestore.


Regulácia výkonu

Výkon vznetového motora sa reguluje množstvom paliva pri približne rovnakom objemue vzduchu na jeden pracovný cyklus. Mení sa teda bohatosť - kvalita zmesi. Preto sa takýto typ regulácie nazýva kvalitatívna. Regulácia je realizovaná premenlivým množstvom paliva, ktoré dodá vstrekovacie zariadenie. Funkcia popisujúca objemový prieheh dodávky paliva v závislosti na čase sa nazýva aj zákon vstreku.

Pri vyšších dávkach paliva spaľovanie trvá dlhší čas, dohorievanie prebieha aj počas expanzného zdvihu. Z analýzy takéhoto termodynamického cyklu motora potom vyplynie mierny pokles účinnosti pri vyššom zaťažení.