Miloš Štědroň: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
štylistika, článok už bol upravený
štylistika
Riadok 1: Riadok 1:
{{na úpravu}}
{{Infobox Hudobný umelec
{{Infobox Hudobný umelec
| Meno = Miloš Štědroň
| Meno = Miloš Štědroň

Verzia z 00:25, 16. január 2011

Miloš Štědroň

Základné informácie
Narodenie 9. február 1942
Brno
Pôsobenie muzikológ, hudobný skladateľ, univerzitný profesor
Súvisiace
články
Jiří Štědroň,

Prof. PhDr. et MgA. Miloš Štědroň, CSc. (* 9. február 1942, Brno), je český muzikológ, hudobný skladateľ a univerzitný profesor.

Život a dielo

Vyštudoval muzikológiu a bohemistiku na filozofickej fakulte Univerzity J. E. Purkyně v Brne (terajšia Masarykova univerzita), kde absolvoval v roku 1964. V rokoch 1965-1971 študoval skladbu na Janáčkovej akadémii múzických umění u Aloisa Piňosa, Miloslava Ištvana, Ctirada Kohoutka a Jana Kapra, pokračoval postgraduálnym štúdiom experimentálnej a elektroakustickej hudby a viacerými študijnými pobytmi (Nemecko, USA, Belgicko, Holandsko, Rakúsko). V súčasnosti prednáša na Ústave hudební vědy Masarykovej univerzity a hudobnej fakulte JAMU.

Ja autorom filmovej a scénickej hudby, za svoju prácu dostal viacero ocenení, napr. v Súťaži mladých skladateľov ČSSR za skladby Mistr Machaut v Čechách a Terra; 1. cenu v Prix musical de Radio Brno a 1. cenu v Prix musique folklorique de Radio Bratislava v roku 1975 za skladbu Pláč Růženy Danielové z Hrubé Vrbky nad manželem v Osvětimi (spolu s A. Parschom); cenu medzinárodného festivalu v Santanderi v roku 1980 za hudbu k filmu Balada pro banditu; hlavnú cenu PRIX BOHEMIA 1981 za scénickú hudbu a 2 ceny ministra kultúry ČR.