Program Discovery: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegbot (diskusia | príspevky)
d Robot automaticky nahradil text: (-{{eng| +{{V jazyku|eng|); kozmetické zmeny
SieBot (diskusia | príspevky)
d robot Zmenil: nl:Discoveryprogramma
Riadok 148: Riadok 148:
[[it:Programma Discovery]]
[[it:Programma Discovery]]
[[ja:ディスカバリー計画]]
[[ja:ディスカバリー計画]]
[[nl:NASA Discovery-programma]]
[[nl:Discoveryprogramma]]
[[pl:Program Discovery]]
[[pl:Program Discovery]]
[[pt:Programa Discovery]]
[[pt:Programa Discovery]]

Verzia z 14:36, 20. január 2011

Sonda Near Shoemaker

Program Discovery americkej agentúry NASA je zameraný na nízkorozpočtové vysoko vedecky zamerané vesmírne misie. Program plnil požiadavky administrátora NASA Daniela S. Goldina, ktorý presadzoval prístup nazvaný „rýchlejšie, lepšie, lacnejšie“ (angl. faster, better, cheaper). Misie navrhujú tímy ľudí z priemyslu, z menších firiem, vládnych výskumných pracovísk alebo univerzít. Na čele každého tímu stojí hlavný riešiteľ PI (angl. Principal Investigator). Návrhy sú volené pomocou výberových konaní, kde musia byť splnené podmienky:

  • Čas vývoja misie od začatia prác až po štart sond nesmie presiahnuť 36 mesiacov
  • Celkové náklady nesmú prekročiť stanovenú hodnotu (pre rok 2006 bola stanovená cena 425 miliónov dolárov)[1]

Úspešne dokončené misie

Sonda Stardust
  • NEAR Shoemaker bola sonda určená na prieskum planétky 433 Eros. Úspešne splnila úlohy základnej aj rozšírenej misie a pristála na povrchu planétky. Teraz je nefunkčná.
  • Mars Pathfinder bol pristávací modul na Marse, ktorý dopravil na povrch planéty miniatúrne vozidlo Sojourner. Úspešne absolvoval svoju primárnu aj rozšírenú misiu. Teraz je nefunkčný.
  • Lunar Prospector bola družica Mesiaca, ktorá študovala mesačnú mineralógiu. Dokončila svoju primárnu a rozšírenú misiu a plánovane dopadla na mesačný povrch.
  • Deep Impact je kometárna sonda určená na prieskum periodickej kométy Tempel 1. Sonda uvoľnila impaktor, ktorý dopadol na kométu a prístroje skúmali vzniknutý oblak materiálu vymršteného po dopade. Po úspešnom ukončení misie bola sonda uvedená do stavu hibernácie a neskôr opätovne aktivovaná kvôli rozšírenej misii označenej EPOX.
  • Stardust bola kometárna sonda určená na odber vzorky prachu z kómy kométy 81P/Wild-2 a ďalšieho prachu medzihviezdneho a medziplanetárneho pôvodu. Úspešne odobrala vzorky a 15. januára 2006 ich prepravila na Zem. Potom bola uvedená do stavu hibernácie a pohybuje sa po heliocentrickej dráhe. Je stále plne funkčná a bude využitá pre ďalšie výskumy kométy Tempel 1 pri rozšírenej misii Next.

Čiastočne úspešné misie

  • Genesis bola kozmická sonda určená na prieskum častíc slnečného vetra. Vzorky boli úspešne získané, ale návratovej kapsule sa nepodarilo rozvinúť padák a tak dopadla do púšte v Utahu. Niektoré vzorky častíc slnečného vetra boli zachránené a sú k dispozícii vedcom.[2] Genesis teraz smeruje k Lagrangeovmu bodu L1, NASA skúma možnosti odoslania sondy na rozšírenú misiu.[3]

Neúspešné misie

  • Contour bola sonda, ktorá mala navštíviť a študovať kométy Encke a Schwassmann-Wachmann 3. Odštartovala z mysu Canaveral 3. júla 2002. 15. augusta bol zapálený raketový motor, ktorý mal sondu doviesť na medziplanetárnu dráhu, ale kontakt so sondou bol stratený.[4] Zistilo sa, že sa v blízkosti očakávanej pozície sondy pohybujú tri telesá, pravdepodobne časti sondy, zničené pri zážihu motora. Trosky sondy sa pohybujú po geocentrickej dráhe.

Prebiehajúce misie

Samostatné misie

Sonda Messenger
  • Messenger je planetárna vesmírna sonda k planéte Merkúr. Jej úlohou je štúdium a mapovanie planéty. Odštartovala 3. augusta 2004 a teraz je na ceste k planéte.
  • Dawn je sonda, ktorá je určená na prieskum trpasličej planéty 1 Ceres a veľkej planétky 4 Vesta. Odštartovala v 27. septembra 2007.
  • Kepler je vesmírny teleskop určený na prieskumu nášho okolia v Mliečne dráhe, kde by mal objavovať exoplanéty zemského typu. Štart úspešne prebehol 7. marca 2009.

Missions of opportunity

K programu Discovery patria aj tzv príležitostné misie (angl. Missions of opportunity). Ide o menšie projekty, ktoré sú súčasťou iných sond a misií. Náklady na tieto misie nesmú presiahnuť 35 miliónov dolárov.[1]

Rozšírené misie

  • EPOX (angl. Extrasolar Planet Observation and Deep Impact Extended Investigation) je séria dvoch nových rozšírených misií sondy Deep Impact po úspešnej misii ku kóme Tempel 1:
    • misia DIXI (angl. The Deep Impact eXtended Investigation of Comets) využíva sondu Deep Impact na prieskum ďalšej kométy. Pôvodne sa mala sonda vydať ku kóme Boethin, ale nakoniec sa rozhodlo preskúmať kométu Hartley 2. Cieľom je získať snímky jej jadra pre získanie väčších vedomostí o štruktúre a rozdielnosti komét. Misia bola vybraná v roku 2007[6]. Prelet okolo kométy Hartley 2 je naplánovaný na 11. októbra 2010.
    • misia EPOCH (angl. The Extrasolar Planet Observations and Characterization) používa kameru s vysokým rozlíšením sondy Deep Impact na zlepšenie vedomostí o známych obrích extrasolárnych planétach a vyhľadávanie ďalších planét v týchto systémoch.[7]
  • Next (angl. New Exploration of Tempel 1) je nová misia sondy Stardust pre ďalší prieskum kométy Tempel 1, ktorú v roku 2005 skúmala sonda Deep Impact. Kométa medzitým preletela perihéliom a vedcov zaujímajú zmeny povrchu, ktoré nastali od poslednej návštevy. Sonda preletí okolo kométy v roku 2011.

Pripravované misie

  • Grail (angl. Gravity Recovery and Interior Laboratory) je plánovaná misia, ktorá s vysokou presnosťou zmapuje gravitačné pole Mesiaca a určí jeho vnútornú štruktúru. Štart sondy je stanovený na rok 2011.

Referencie

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Program Discovery na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

  1. a b HUPPE, Erica; BROWN, Dwayne. NASA announces DISCOVERY PROGRAM Selections [online]. NASA, 2006-10-30, [cit. 2009-02-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. GENESIS SCIENCE: "We have solar wind." [online]. Jet Propulsion Laboratory, [cit. 2009-02-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Genesis spacecraft Bus Flies Solo [online]. Jet Propulsion Laboratory, [cit. 2009-02-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Contour - MISHAP INVESTIGATION BOARD REPORT [online]. NASA, 2003-05-31, [cit. 2009-02-26]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. Moon mineralóg Mapper: Unlocking the Mysteries of the Moon [online]. NASA, [cit. 2009-03-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Deep Impact spacecraft Heads For Comet Hartley 2 [online]. ScienceDaily, 2007-12-16, [cit. 2009-03-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. NEAL-JONES, Nancy; STEIGERWALD, Bill. NASA's Deep Impact Begins Hunt for Alien Worlds [online]. NASA, 2008-02-07, [cit. 2009-03-01]. Dostupné online. (anglicky)

Externé odkazy