Devotio moderna: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 11: Riadok 11:
== '''Význam a vplyv''' ==
== '''Význam a vplyv''' ==


Duchovnou školou devotio moderna prešla rada významných ľudí, napríklad Jan Ruysbroek alebo Mikuláš Kuzánsky. Jej najvýznamejšie dielo, Nasledovanie Krista od Tomáša Kempenského (1380–1471), ovplyvnilo Martina Luthera aj Erazma Rotterdamského a jeho spôsob rozjímania inšpiroval Ignáca z Loyoly a jeho „Duchovné cvičenie“. Nasledovanie Krista bolo dlho po Biblii najčítanejšou knihou vôbec a vyšlo vo veľa jazykoch.
Duchovnou školou devotio moderna prešla rada významných ľudí, napríklad Jan Ruysbroek alebo Mikuláš Kuzánsky. Jej najvýznamejšie dielo, "Nasledovanie Krista" od Tomáša Kempenského (1380–1471), ovplyvnilo Martina Luthera aj Erazma Rotterdamského a jeho spôsob rozjímania zase inšpiroval Ignáca z Loyoly a jeho dielo "Duchovné cvičenie". Nasledovanie Krista bolo dlho po Biblii najčítanejšou knihou vôbec a vyšlo vo veľa jazykoch.
Devotio moderna mala tiež zaujímavé styky s predhusitskými Čechmi. Groote sám navštívil Prahu a svojho nástupcu a pokračovateľa Radewijna poslal študovať na pražskú univerzitu.
Devotio moderna malo tiež zaujímavé styky s predhusitskými Čechmi. Groote sám navštívil Prahu a svojho nástupcu a pokračovateľa Radewijna poslal študovať na pražskú univerzitu.


== '''Charakteristické citáty''' ==
== '''Charakteristické citáty''' ==

Verzia z 16:25, 24. január 2011

Devotio moderna

(z lat. nová zbožnosť) je kresťanské hnutie neskorého stredoveku, ktoré sa od 14. storočia šírilo z Holandska do vtedajšej Európy. Kráčajúc ruku v ruke s kresťanským humanizmom, kladúcim dôraz na intelektuálne štúdium koreňov kresťanstva, devotio moderna prízvukovalo individuálny prístup k viere a k náboženstvu.

Za zakladateľa tohto smeru je považovaný kazateľ a mystik, holandský učenec Gerardus Veľký (1340–1384). Zakladateľ združenia Bratia spoločného života. Jadrom Devotio moderna bola vnútorna skutočnosť a snaha o nasledovanie Ježiša Krista ako vzoru kresťanského života. Hnutie malo veľký úspech v Holandsku, v Nemecku a vo Francúzsku hlavne v 15. storočí a ovplyvnilo i náboženské postoje reformátorov.

Vznik

Devotio moderna vznikla krátko po Grootovej smrti v Holandsku, v kláštore Windesheim pri Zwolle. Nadviazala na staršiu mystickú zbožnosť Majstra Eckharta a H. Susa a znamenala prehĺbenie a vyvrcholenie celkovej tendencie stredovekej mestskej zbožnosti, ktorá kládla stále väčší dôraz na individuálnu a vnútornú stránku náboženského života. Zameriavala sa na osobnú modlitbu, meditáciu a úctu k sviatosti oltárnej, v ktorej sa každý človek stretáva osobne s Ježišom Kristom. Hlavným a konečným cieľom zbožného života bola osobná spása a večný život s Kristom po smrti. Prostriedkom nebola slávna a verejná bohoslužba, ale láska a vnútorná skutočnosť človeka, ako o tom kresťania čítali a počúvali v evanjeliu. Od predošlej mystickej zbožnosti sa devotio moderna líšila tiež tým, že odmietala špekulácie, zdôrazňovala tichú pokoru a napriek tomu, že Groote prax súdobej cirkvi často a ostro kritizoval, dbal na to, aby sa s ňou nedostal do konfliktu. Pápeži 15. storočia devotio moderna tiež podporovali a bránili ju proti rôznym obvineniam. Podozrenie vyvolávalo hlavne to, že Bratia spoločného života síce žili spoločne, ale neboli to rehoľníci a živili sa prevažne remeslami. Sám Groote sa z pokory odmietol stať kňazom, zato sa ale veľmi snažil o náboženskú výchovu budúcich kňazov. V škole v Deventeri, ktorú založil, študovalo až 2000 mladých mužov a jeho spisy sa opisovali a šírili.

Význam a vplyv

Duchovnou školou devotio moderna prešla rada významných ľudí, napríklad Jan Ruysbroek alebo Mikuláš Kuzánsky. Jej najvýznamejšie dielo, "Nasledovanie Krista" od Tomáša Kempenského (1380–1471), ovplyvnilo Martina Luthera aj Erazma Rotterdamského a jeho spôsob rozjímania zase inšpiroval Ignáca z Loyoly a jeho dielo "Duchovné cvičenie". Nasledovanie Krista bolo dlho po Biblii najčítanejšou knihou vôbec a vyšlo vo veľa jazykoch. Devotio moderna malo tiež zaujímavé styky s predhusitskými Čechmi. Groote sám navštívil Prahu a svojho nástupcu a pokračovateľa Radewijna poslal študovať na pražskú univerzitu.

Charakteristické citáty

Nasledujúce citáty od Tomáša Kempenského môžu priblížiť postoje devotio moderna:
“Buď vďačný za tie najmenšie dary, potom možno dostaneš väčšie“
“Láska lieta, behá, raduje sa a je slobodná; nič ju nemôže zadržať“
“Udržuj mier najskôr sám v sebe, potom ho budeš môcť priniesť aj druhým“
“Nehnevaj sa, že nemôžeš dosiahnuť to, aby druhý bol podľa tvojej predstavy; nemôžeš toho dosiahnuť ani sám pri sebe“
“Z dvojitého zla musíme zvoliť to menšie“
“Pamätaj, že stratený čas sa nevráti“
“Nikdy nezaháľaj; čítaj, píš, modli sa, rozjímaj alebo rob niečo pre všeobecné dobro“
“Zamestnaného pokúša jeden diabol, záhaľčivého celý pluk.“