Oleg (Kyjevská Rus): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Amirobot (diskusia | príspevky)
d [r2.5.2] robot Pridal: ca:Oleg de Kíev
Amirobot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: az:Oleq Veşiy
Riadok 30: Riadok 30:


[[af:Oleg van Kiëf]]
[[af:Oleg van Kiëf]]
[[az:Oleq Veşiy]]
[[bg:Олег]]
[[bg:Олег]]
[[ca:Oleg de Kíev]]
[[ca:Oleg de Kíev]]

Verzia z 15:42, 27. január 2011

Oleg, nazývaný tiež Múdry (* 879 - † 912), bol knieža Rusi, Rurikov príbuzný a jeho následník.

Život

Ujal sa vlády nad Rusou po Rurikovej smrti v roku 879, ako regent, za jeho syna Igora Rurikoviča. Oleg však rýchlo upevnil svoju vládu a neodovzdal ju Igorovi až do smrti. Zo svojho vtedajšieho sídla, Veľkého Novgorodu, vybral sa na podrobenie významného obchodného strediska Krivičov, Smolenska v r. 882. Ako hovorí Povesť dávnych liet, v tom istom roku Oleg vyrazil na Kyjev, v ktorom vládli vtedy Rurikovi bývalí druhovia, Askold a Dir. Oleg si Kyjev podmanil, a Askolda a Dira pravdepodobne vlákal do pasce a prikázal úkladne zabiť.

Oleg preniesol svoje sídlo do Kyjeva, lebo toto mesto ponúkalo priaznivejšie podmienky na uskutočňovanie diaľkového obchodu a Novgorod urobil závislým na Kyjeve. Okamžik spojenia dvoch najvýznamnejších východoslovanských stredísk pod jedinú vládu býva tradične označovaný ako založenie najstaršieho ruského štátu, Kyjevskej Rusi.

Zdroje informácií, čo sa týka Olega sú skúpe a nie vždy spoľahlivé, ale je známe, že sa pričinil o zjednotenie východných Slovanov, podriadiac si okrem iného kmene Severanov, Radimičov, Uličov a Tivercov, čo bolo príčinou vojny s kočovnými Chazarmi. Oleg vyšiel z vojny víťazne a zničil chazarské prístavy pri Kaspickom mori.

Oleg nadviazal tiež obchodné a politické kontakty z Byzanciou. Pravdepodobne v roku 907 vyrazil na výpravu do Konštantínopola, čo skončilo podpísaním mieru, ktorý bol zároveň prvou obchodnou zmluvou v ruských dejinách, s byzantským cisárom Levom VI.

Oleg zomrel v roku 912. Podľa legendy zomrel na uštipnutie hadom, ktorý vyliezol z lebky mŕtveho koňa.

Pozri aj

Šablóna:Infobox Vládca(2)