Vtáčia chrípka: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mjbmrbot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: rw:Ibicurane by’ibiguruka
Rubinbot (diskusia | príspevky)
d r2.5.4) (robot Pridal: udm:Тылобурдо грипп
Riadok 78: Riadok 78:
[[tl:Trangkasong pang-ibon]]
[[tl:Trangkasong pang-ibon]]
[[tr:Kuş gribi]]
[[tr:Kuş gribi]]
[[udm:Тылобурдо грипп]]
[[uk:Грип пташиний]]
[[uk:Грип пташиний]]
[[ur:برڈفلو]]
[[ur:برڈفلو]]

Verzia z 20:57, 31. január 2011

Vírus vtáčej chrípky

Vtáčia chrípka alebo aviárna chrípka alebo aviárna influenza je infekčné ochorenie vtákov spôsobené chrípkovým vírusom A, ktorý však môže nakaziť aj niektoré druhy cicavcov, vrátane človeka. Prvýkrát ho identifikovali v Taliansku pred viac ako 100 rokmi a v súčasnosti sa vyskytuje celosvetovo.

Všetky vtáky sú vnímavé voči infekcii, aj keď niektoré druhy sú odolnejšie ako iné. Infekcia spôsobuje u vtákov široké spektrum príznakov, od mierneho priebehu až po vysoko nákazlivé a rýchlo smrtiace ochorenie. Táto forma je známa aj ako HPAI - higly pathogenic avian infleunza (vysoko patogénna vtáčia chrípka). Je pre ňu charakteristický rýchly nástup, ťažký priebeh choroby a rýchla smrť, kde mortalita sa blíži až k 100 %.

Etiológia

Sťahovavé vodné vtáctvo a hlavne divé kačky sú prírodným rezervoárom vtáčej chrípky a zároveň sú tieto vtáky aj najviac odolné voči infekcii. Domáca hydina je mimoriadne vnímavá k nákaze.

Kmeň H5N1 vírusu vtáčej chrípky, ktorý sa objavil v roku 1997 bol identifikovaný ako najpravdepodobnejší zdroj budúcej chrípkovej pandémie. Zatiaľ však nedošlo k potvrdeniu jeho prenosu z človeka na človeka, všetky obete sa s najväčšou pravdepodobnosťou nakazili priamo od vtákov. Riziko spočíva v možnej mutácií tohto kmeňa, ktorý sa tak môže stať vysoko prenosným aj z človeka na človeka, rovnako ako klasická chrípka.

Pozri aj

Iné projekty

Externé odkazy