Oswald Mathias Ungers: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Peko (diskusia | príspevky)
infobox, kozmetické úpravy, iné projekty, kat., interwiki
Mjbmrbot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: it:Oswald Mathias Ungers
Riadok 61: Riadok 61:
[[en:Oswald Mathias Ungers]]
[[en:Oswald Mathias Ungers]]
[[es:Oswald Mathias Ungers]]
[[es:Oswald Mathias Ungers]]
[[it:Oswald Mathias Ungers]]
[[pl:Oswald Mathias Ungers]]
[[pl:Oswald Mathias Ungers]]
[[sv:Oswald Mathias Ungers]]
[[sv:Oswald Mathias Ungers]]

Verzia z 11:24, 5. február 2011

Oswald Mathias Ungers
nemecký architekt
Narodenie12. júl 1926
Kaisersesch, Nemecko
Úmrtie30. september 2007
Kolín nad Rýnom, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Oswald Mathias Ungers

Oswald Mathias Ungers (O.M.U.) (* 12. júl, 1926 Kaisersesch, Nemecko - † 30. september, 2007 Kolín nad Rýnom, Nemecko) bol nemecký architekt známy ako predstaviteľ racionalizmu v architektúre.

Životopis

Oswald Mathias Ungers sa narodil v roku 1926 v dedinke Keisersesch v pohorí Eifel. Vyrastal v Mayene a v rokoch 19321947 navštevoval obecnú školu a gymnázium. Od roku 1947 študoval v Karlsruhe architektúru a štúdium ukončil v roku 1950 u Egona Eiermanna. V tom istom roku si založil aj vlastnú architektonickú kanceláriu v Kolíne nad Rýnom.

Jeho stavby z prvých rokov - napr. odevná továreň v Kolíne nad Rýnom (1951) sú zreteľne poznamenané konfrontáciou s abstraktnými pokusmi klasickej moderny a so stavbami povojnových rokov. Stavby Inštitútu pre ďalšie vzdelávanie vysokoškolákov v Oberhausene a obchodného domu na Hansaringu v Kolíne nad Rýnom sa nesú v silne vecnom duchu a je na nich poznať konfrontácia architekta s plastickými možnosťami pálenej tehly a jej materiálom podmienenou estetickou energiou. V roku 1958 navrhol svoj prvý vlastný obytný dom na Belvederstrasse v Kolíne nad Rýnom, ktorý sa stal manifestom takzvaného brutalizmu.

V šesťdesiatych rokoch sa Ungers stále intenzívnejšie zaoberá urbanistickými otázkami a projektami v rámci veľkých sídlisk. K jeho naj-dôležitejším dielam v tejto súvislosti patrí bytová zástavba Neue Stadt Köln-Chorweiler (1961), sútaž na Grünzung Süd tiež v Kolíne nad Rýnom a domy pre niekoľko rodín v Märkischen Viertel v Berlíne (oboje 1962), ktoré médiá dlho kritizovali, ale u obyvateľov si získali a dodnes udržujú značnú obľubu. Pri týchto projektoch si uvedomil dôležitosť morfológie, ktorá sa ako metóda stala jednou zo zásadných súčastí jeho návrhov. V roku 1963 bol menovaný ako profesor projektovania na berlínskej Technickej univerzite, čo zahájilo obdobie, počas ktorého nestaval, ale pracoval teoreticky. Politizácia vysokého školstva a tendencia k architektúre riadenej hospodárskymi záujmami prinútili Ungersa, aby v roku 1968 odišiel z vysokej školy a prijal miesto na americkej Cornell University v štáte New York.

V tomto období vznikli pojednávania The Urban Block, The Urban Villa a The Urban Garden, na ktorých neskôr spolupracovali slávni architekti Rem Koolhaas a Jans Kollhoff, ktorí boli na Cornell University jeho žiakmi. Po návrate z USA (1976) začala pre Ungersa fáza intenzívnej staviteľskej činnosti. Svojimi realizovanými návrhmi z osemdesiatych rokov (Nemecké múzeum architektúry, výškový dom Gleisdreieck, Veľtržný dom a Galleria vo Farnkfurte nad Mohanom, Alfred-Wegener-Institut pre polárny výskum v Bremerhavene, Krajská knižnica a Spolkové zastupiteľstvo v Karlsruhe) a deväťdesiatych rokov (Kunsthalle Hamburg, obytný dom Glasshütte a Kockový dom v Kolíne nad Rýnom, rezidencia nemeckého veľvyslanectva vo Washingtone D.C., budova Rodinného súdu a zástavba na Köthener Strasse v Berlíne) sa zaradil medzi najvýznamnejších svetových architektov.

Oswald Mathias Ungers zomrel 30. septembra 2007 na pľúcnu pneumóniu. Bol ženatý s Liselotte Gabler a mal syna a dve dcéry.

Realizované projekty

  • 1979-1984 Nemecké múzeum architektúry vo Frankfurte
  • 1980-1983 Veľtržný dom a Galleria voFrankfurte
  • 1983-1991 Krajská knižnica a Spolkové zastupiteľstvo v Karlsruhe
  • 1986 Alfred-Wegener-Institut pre polárny výskum v Bremerhavene
  • 1993-1996 Friedrichstadt-Passagen (Quartier 205) v Berlíne
  • 1994 Rezidencia nemeckého veľvyslanectva vo Washingtone D.C.
  • 1994-1995 Kockový dom v Kolíne nad Rýnom
  • 1995 Kunsthalle, Hamburg
  • 1998-2001 Dorotheenhöfe, Berlín
  • 2001 Wallraf-Richartz Museum Kolíne nad Rýnom
  • 2006 Vstup do ruín rímskych kúpeľov, Trier

Galéria

Iné projekty

Externé odkazy