Mahmúd Ahmadínežád: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskusia | príspevky)
d Bot: ar:محمود أحمدي نجاد is a good article
Riadok 16: Riadok 16:
{{Link FA|he}}
{{Link FA|he}}
{{Link FA|hr}}
{{Link FA|hr}}
{{Link GA|ar}}


[[af:Mahmoud Ahmadinejad]]
[[af:Mahmoud Ahmadinejad]]

Verzia z 16:04, 5. február 2011

Mahmúd Ahmadí-Nežád

Mahmúd Ahmadí-Nežád [častý nesprávny prepis je Mahmúd Ahmadínedžád] (* 28. október 1956) je šiestym prezidentom Iránu.

Narodil sa v meste Garmsar ako štvrté zo sedmich detí kováča. Študoval staviteľstvo na Iránskej Univerzite Vedy a techniky v Teheráne, kde získal v roku 1987 doktorát. V roku 2003 bol ako takmer neznámy politik zvolený za starostu Teheránu, pričom funkciu vykonával do roku 2005. Ahmadí-Nežád bol 3. augusta 2005 zvolený za šiesteho iránskeho prezidenta. V súčasnosti je jedným z najkontroverznejších svetových politikov. Podľa niekoľkých rukojemníkov zadržovaných na americkej ambasáde v Teheráne v rokoch 19791980 bol Ahmadí-Nežád jedným z ich väzniteľov. Veľkú nevôľu vzbudil svojimi výrokmi, v ktorých vyzýval na zničenie štátu Izrael, alebo tým, že sa odmieta vzdať iránskeho jadrového programu.

Mahmúd Ahmadí-Nežád nie je najmocnejším štátnikom Iránu. Táto rola prináleží najvyššiemu vodcovi Iránu - ajatolláhovi Ali Chameneimu, podľa článku 113 iránskej ústavy. Chamenei je najvyšším veliteľom ozbrojených síl Iránu a má posledné slovo vo všetkých aspektoch vnútornej i zahraničnej politiky.

Mahmúd Ahmadí-Nežád je ženatý a má tri deti, dvoch synov a dcéru. Jeden z jeho synov študoval na Amirkabir Technickej Univerzite v Iráne, známej ako aj Tehran Polytechnic.

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link GA