Ewan McGregor: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: uk:Еван МакҐреґор
d Bot: en:Ewan McGregor is a good article
Riadok 100: Riadok 100:
[[Kategória:Škótski filmoví herci]]
[[Kategória:Škótski filmoví herci]]
[[Kategória:Britskí filmoví herci]]
[[Kategória:Britskí filmoví herci]]
{{Link GA|en}}


[[an:Ewan McGregor]]
[[an:Ewan McGregor]]

Verzia z 20:17, 5. február 2011

Ewan McGregor
McGregor na premiére filmu Stormbreaker v júli 2006
Celé menoEwan Gordon McGregor
Narodenie 31. marec 1971
Crieff, Škótsko, Spojené kráľovstvo
Roky pôsobenia1993 – doteraz
ManželkaEve Mavrakisová (1995 - doteraz)
Ostatné ocenenia
Satellite Award za najlepšieho herca - muzikálny alebo komediálny film
2001 Moulin Rouge!

Ewan Gordon McGregor (IPA: /ˌjuːən məˈgrɛgər/)[1] (* 31. marec 1971, Crieff, Škótsko, Spojené kráľovstvo) je škótsky filmový herec a producent, ktorý je v súčasnosti jedným z najznámejších britských hereckých hviezd.

Životopis

Ewan McGregor sa narodil v meste Crieff v Škótsku. Jeho otec, James Charles Stuart, pracuje ako výchovný profesor, jeho matka, Carol Diane, je tiež učiteľka. Už ako malé dieťa, kedy uvidel svojho strýka, herca Denisa Lawsona, v roli pilota v pôvodnej trilógii Hviezdne vojny, zatúžil byť hercom. V 16 rokoch opustil domov a strednú školu Crieff and Morrison Academy a presťahoval sa do Londýna, kde začal pracovať ako asistent a neskôr aj ako herec v divadle Perth Repertory. Následne začal študovať herectvo na Guildhall School of Music and Drama a získal svoje prvé role v seriáloch a časom i vo filmoch. Spoločne so svojimi kamarátmi Judom Lawom, Johnnym Lee Millerom, Seanom Pertweeom, Sadie Frostovou založili produkčnú spoločnosť Natural Nylon Entertainment, ktorá podporuje vznik nezávislých filmov. Je ženatý, 22. júla 1995 si v malej dedinke vo Francúzsku vzal Eve Mavrakisovú, francúzsku návrhárku, ktorú spoznal pri natáčaní britskej televíznej relácie Kavanagh QC. V roku 1996 sa im narodila dcéra Clara Mathilde a o päť rokov neskôr, v roku 2001, druhá dcéra Esther Rose. V apríli 2006 so svojou ženou si adoptoval Jamiyan, štvorročné dievčatko z Mongolska. V súčasnej dobe žijú v severnom Londýne. V novembri 2007 sa v interview pre reláciu Michaela Parkinsona priznal, že sa pred 7 rokmi vzdal alkoholu.

Kariéra

Debutoval v roku 1993 v seriáli Lipstick on Your Collar, kde stvárnil postavu vojaka. Celovečerný debut si odbyl v tom istom roku, a to vo filme Sme len ľudia, kde si zahral spoločne s Robinom Williamsom. Film však nebol prijatý s nadšením a zanedlho po premiére bol stiahnutý z amerických kín. Čo sa nepodarilo na prvý raz, to si McGregor vynahradil hneď svojim druhým filmom. V roku 2004 po prvý raz spolupracoval s režisérem Danny Boylom a natočil thriller Plytký hrob (Shallow Grave), ktorý odštartoval úspešnú kariéru tvorcov aj McGregora. Za svoju rolu vyhral cenu Empire Award pre najlepšieho britského herca. Druhá spolupráca znamenala pre McGregora medzinárodný prelom. Za svoju rolu Marka Rentona v sfilmovanom románe Irvina Welsha Trainspotting získal ceny Empire Award, Scottish BAFTA Awards a ALFS Awards. Trainspotting sa stal neamerickou senzáciou roka, druhým najúspešneším britským filmom, a právom je označovaný slovom "kultový". V tom istom roku už ako hviezda stačil natočiť ďalšie tri úspešné filmy: romantickú komédiu Brassed Off, romantickú drámu The Pillow Book a ďalšiu romantickú komédiu Emma s Gwyneth Paltrow.

V roku 1997 si do tretice zopakoval spoluprácu s Boylom a spoločne s Cameron Diaz natočili komédiu Extra život, za ktorú opäť získal cenu Empire Award. V roku 1998 si ešte zahral v komorných britských filmoch Tichý hlas a Zamatová extáza, kde stvárnil Todda Haynesa, glam rockového speváka, v nasledujúcom roku sa ale po prvý raz predstavil vo veľkom hollywoodskom filme. V nových Star Wars: Epizóda I - Skrytá hrozba stelesnil postavu Obi-Wana Kenobiho . Túto rolu si zopakoval ešte dvakrát vo filmoch Star Wars: Epizóda II - Klony útočia (2002) a Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov (2005). Od tejto chvíle Ewan McGregor strieda role v komerčných hollywoodských produkciách a menších nezávislých filmoch. V roku 1999 si zahral v menších snímkoch Maklér a Maska smrti, v roku 2001 naopak stvárnil vojaka vo veľkofilme Ridleyho Scotta Čierny jastrab zostrelený a rovnako komerčnom filme Moulin Rouge, kde si zahral a zároveň i zaspieval po boku Nicole Kidman. Film bol nadšene prijatý divákmi i kritikou, vyslúžil si šesť nominácií na Oscara a dve sošky za výpravu a kostýmy. Sám McGregor bol nominovaný na Zlatý glóbus a vyhral ceny Empire Awards, ALFS Award a Golden Satellite Award.

McGregor na Filmovom festivale v Cannes v roku 2001

V roku 2003 si zahral v romantickej komédii Kašlem na lásku a v snímke režiséra Tima Burtona Veľká ryba. O dva roky neskôr stvárnil dve postavy (Toma Lincolna a jeho klon) spolu so Scarlett Johanssonovou v ďalšom veľkofilme Ostrov od režiséra Michaela Baya a spoločne s Naomi Watts a Ryanom Goslingom si zahral v thrilleri Hranica života. V roku 2006 stelesnil postavu Normana Warneho po boku Renée Zellweger v romantickej dráme Miss Potter. V roku 2007 natočil s Colinom Farrellom snímok Cassandra´s Dream, ktorý režíroval slávny Woody Allen. V roku 2008 prídu do kín i jeho ďalšie filmy: akčný thriller The List, romantická dráma Incendiary, fantasy komédia I, Lucifer a dráma The Great Pretender.

McGregor na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte v roku 2007

Filmografia

Seriály

  • 1993 - Lipstick on Your Collar
  • 1993 - The Scarlet and the Black
  • 1996 - Príbehy zo záhrobia
  • 1997 - Pohotovosť
  • 2004 - Long Way Round - dokumentární seriál
  • 2007 - Long Way Down - pokračovanie dokumentárneho seriálu

Filmy

Režijná filmografia

Referencie

Iné projekty

Externé odkazy

Šablóna:Link FA Šablóna:Link GA