Rhopalocera palaearctica: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vytvorená stránka „'''RHOPALOCERA PALAEARCTICA Iconographie et description des Papillons diurnes de la région paléarctique''' - talianská entomologická kniha o palearktických [[Motýle|m...“
 
Bez shrnutí editace
Riadok 5: Riadok 5:
vyobrazením jednotlivých druhov motýľov, ako aj tvaru a vzhľadu ich [[sphragis]].
vyobrazením jednotlivých druhov motýľov, ako aj tvaru a vzhľadu ich [[sphragis]].


Práce patrí k jedinečným a veľmi vzácnym entomologickým dielam v európskej entomologickej literatúre, pričom pre väčšinu [[entomológ]]ov je prakticky nedostupná.
Práca patrí k jedinečným a veľmi vzácnym entomologickým dielam v európskej entomologickej literatúre, pričom pre väčšinu [[entomológ]]ov je prakticky nedostupná.



[[Kategória:Entomologické knihy]]
[[Kategória:Knihy z 1911]]

Verzia z 19:59, 6. február 2011

RHOPALOCERA PALAEARCTICA Iconographie et description des Papillons diurnes de la région paléarctique - talianská entomologická kniha o palearktických motýľoch z čeľadí Papilionidae a Pieridae. Autorom tejto práce je talianský entomológ a lekár anglického pôvodu Roger Verity. Práca vyšla vo Florencii ako autorov samizdat v roku 1911. Má dva diely: v prvom dieli je textová časť a v druhom obrazová príloha knihy vrátane dvoch máp rozšírenia jednotlivých druhov motýľov.

Prvý diel má 368 strán textu. Druhý diel knihy obsahuje okrem spomenutých dvoch máp aj XII tabulí s vyobrazením krídel motýľov, žilnatiny a tvaru šupiniek - vrátane ich rozloženia na krídlach. Ďalej obsahuje 72 farebných a čiernobielych tabulí s vyobrazením jednotlivých druhov motýľov, ako aj tvaru a vzhľadu ich sphragis.

Práca patrí k jedinečným a veľmi vzácnym entomologickým dielam v európskej entomologickej literatúre, pričom pre väčšinu entomológov je prakticky nedostupná.