Nový Južný Wales: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
EmausBot (diskusia | príspevky)
Riadok 35: Riadok 35:


[[Kategória:Nový Južný Wales]]
[[Kategória:Nový Južný Wales]]

[[gd:New South Wales]]
[[zh-yue:新南威爾士]]


[[ace:New South Wales]]
[[ace:New South Wales]]
Riadok 41: Riadok 44:
[[ar:نيوساوث ويلز]]
[[ar:نيوساوث ويلز]]
[[be:Штат Новы Паўднёвы Уэльс]]
[[be:Штат Новы Паўднёвы Уэльс]]
[[be-x-old:Новы Паўднёвы Ўэльс]]
[[bg:Нови Южен Уелс]]
[[bg:Нови Южен Уелс]]
[[bn:নিউ সাউথ ওয়েল্স]]
[[bn:নিউ সাউথ ওয়েল্স]]
Riadok 60: Riadok 64:
[[fr:Nouvelle-Galles du Sud]]
[[fr:Nouvelle-Galles du Sud]]
[[ga:New South Wales]]
[[ga:New South Wales]]
[[gd:New South Wales]]
[[gl:Nova Gales do Sur]]
[[gl:Nova Gales do Sur]]
[[gv:Bretyn Yiass Noa]]
[[gv:Bretyn Yiass Noa]]
Riadok 115: Riadok 118:
[[zh:新南威爾士州]]
[[zh:新南威爾士州]]
[[zh-min-nan:Sin Lâm Wales]]
[[zh-min-nan:Sin Lâm Wales]]
[[zh-yue:新南威爾士]]

Verzia z 12:51, 9. február 2011

Poloha

Nový Južný Wales (angl. New South Wales, skrátene NSW) je najstarší a najľudňatejší austrálsky štát, nachádzajúci sa na juhovýchode krajiny, na sever od Viktórie a na juh od Queenslandu.

Nový Južný Wales bol založený v roku 1788 a pôvodne sa rozkladal na väčšine austrálskeho územia. Počas 19. storočia sa postupne viacero väčších území oddelilo a vytvorilo britské kolónie - Tasmániu (1825), Viktóriu (1851), Queensland (1859) a Južnú Austráliu (ktorá v tom čase ešte zahŕňala aj Severné teritórium). V roku 1901 sa tieto kolónie a Západná Austrália spojili do federácie a vytvorili Austrálsky zväz.

Nový Južný Wales je známy najmä vďaka fotogenickému prístavu svojho hlavného mesta, Sydney, ktoré je najstarším a najväčším austrálskym mestom a svetovým finančným centrom. Sydney bolo tiež hostiteľskom mestom Olympijských hier v roku 2000.

Najstaršie európske osídlenie

V roku 1770 objavil James Cook pobrežie Nového Holandska, ktoré sa neskôr stalo známe ako Nový Južný Wales (pomenované po južnom Walese). Neskôr v roku 1788 založil kapitán Arthur Phillip britskú kolóniu na území Austrálie v Port Jackson, čo je dnešný sydneyjský prístav. V roku 1813 viedli William Wentworth, Gregory Blaxland a William Lawson expedíciu naprieč Blue Mountains po ktorej sa osídlenie Nového Južného Walesu rozšírilo aj na oblasti západne od Sydney.

Geografia

Od severu na juh sú najväčšími mestami Nového Južného Walesu Newcastle, Sydney a Wollongong. Všetky tri tieto mestá sa nachádzajú na pobreží Tichého oceánu.

Štát je ohraničený zo severu Queenslandom, z juhu Viktóriou a zo západu Južnou Austráliou. Územím Nového Južného Walesu sú ohraničené dve federálne teritóriá - teritórium hlavného mesta Canberry a Jarvis Bay.

Na území Nového Južného Walesu sa nachádza najvyšší austrálsky vrchol - Mount Kosciuszko (2 229 m n. m.). Najvyššia nameraná teplota v štáte bola 50,0C (1939), najnižšia -23,0C (1994).

Vláda

Spôsob vlády v Novom Južnom Walese vychádza z ústavy Nového Južného Walesu platnej od roku 1858, no mnohokrát doplnenej. Od roku 1901 je Nový Južný Wales súčasťou Austrálskeho zväzu a federálna ústava upravuje vzťah štátu a federácie.

Nový Južný Wales je súčasťou konštitučnej monarchie. Hlavou štátu je kráľovná Alžbeta II., zastupovaná generálnou guvernérkou NSW Professorkou Marie Bashir AC, CVO. Guvernér štátu menuje členov vlády na základe rozloženia síl v štátnom parlamente.

Na základe federálnej ústavy Nový Južný Wales poskytol niektoré legislatívne a súdne právomoci Zväzu, ponechal si však úplnú nezavislosť v ostatných oblastiach. Formálna nezávislosť austrálskych štátov od federácie však bola postupne nahlodaná postupne narastajúcou finačnou dominanciou Zväzu.

Štátny parlament NSW je dvojkomorový a hlavou výkonnej moci je predseda vlády, ktorým je v súčasnosti Morris Iemma.

Ekonómia

Hrubý domáci produkt Nového Južného Walesu bol v roku 2003 takmer 266 miliárd austrálskych dolárov. V prepočte na obyvateľa je to 39,950 dolárov (približne 30,277 amerických dolárov), čo je viac ako vo väčšine štátov Európskej únie.

Iné projekty