Paracetamol: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Amonet (diskusia | príspevky)
d Verzia používateľa 213.151.217.131 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od 195.80.189.227
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:N-Acetyl-p-aminophenol.svg|right|thumb|štruktúra paracetamolu (N-acetyl-p-aminofenol)]]
[[Súbor:N-Acetyl-p-aminophenol.svg|right|thumb|štruktúra paracetamolu (N-acetyl-p-aminofenol)]]
'''Paracetamol''' je liečivá látka s [[analgetikum|analgetickými]] a [[antipyretikum|antipyretickými]] účinkami. Z chemického hľadiska ide o derivát [[fenol]]u.
'''Paracetamol''' je liečivá látka s [[analgetikum|analgetickými]] a [[antipyretikum|antipyretickými]] účinkami. Z chemického hľadiska ide o derivát [[anilín]]u.


== Mechanizmus účinku ==
== Mechanizmus účinku ==

Verzia z 11:57, 13. február 2011

štruktúra paracetamolu (N-acetyl-p-aminofenol)

Paracetamol je liečivá látka s analgetickými a antipyretickými účinkami. Z chemického hľadiska ide o derivát anilínu.

Mechanizmus účinku

Paracetamol je centrálne pôsobiaca látka, inhibuje COX-2 (cyklooxygenázu 2) v hypotalame (antipyretický účinok) a nepriamo pôsobí na serotoninové 5-HT3-receptory v mieche (analgetický účinok). Nástup účinku je do 30 minút od požitia.

Nežiadúce účinky

Paracetamol je vo vyšších dávkach (už 10-15 g) hepatotoxický a vyvoláva zlyhanie pečene, ktoré môže skončiť smrťou. V bežných dávkach sa môže niekedy objaviť aj alergická kožná reakcia. Jeho antidotom je acetylcysteín.

Dávkovanie

Dospelým a mladistvým sa podáva 500-1000 mg paracetamolu v časovom odstupe najmenej 4 hodín. Maximálna jednorázová dávka 1000 mg paracetamolu, maximálna denná dávka 4000 mg paracetamolu (pri dlhodobej liečbe, nad 10 dní, nesmie denná dávka prekročiť 2500 mg). Deťom sa podáva 250-500 mg paracetamolu v časovom odstupe najmenej 6 hodín. Pri predávkovaní hrozí zlyhanie pečene.

Indikácia

Paracetamol dobre pôsobí proti bolesti a vysokej teplote. Užíva sa pri bolestiach rôzneho pôvodu a pri zvýšenej teplote predovšetkým pri virózach. Je všeobecne dobre tolerovaný, šetrný k žalúdku a môžu ho užívať malé deti, u ktorých je kontraindikovaná kyselina acetylsalicylová. Pri terapii sa neodporúča konzumovať alkoholické nápoje, ktoré v reakcii spôsobujú vznik toxínov v pečeni. Podobnú reakciu ako alkohol spôsobuje aj veľké množstvo kofeínu a teínu (čaj alebo kombinované prípravky proti chrípke). Tablety sa odporúča užívať po jedle.

Lieková forma

Užíva sa perorálne (tablety, syrup) alebo per rectum (čípky). U nás registrované lieky s účinnou látkou paracetamol sú: Acifein, Ataralgin, Coldrex Horúci nápoj (citrón, citrón s medom, čierne ríbezle), Coldrex (Junior, Junior Citrón, MaxGrip Lemon, Nočná Liečba, Sirup, Tablety), Daleron Cold3, Doreta (na lekársky predpis), Excedrin, Fervex (pre deti, pre dospelých, pre dospelých bez cukru), Korylan, Medipyrin, Mexalen, Mexavit, Panadol, Panadol (Baby, Extra, Extra Rapide, Femina, Junior, Paracetamolum, Plus Grip, Rapide, Ultra, Ultra Rapide), Paralen, Paralen (500 Sup, Extra, Hot Drink, Plus, Sus), Paramax-Cod (na lekársky predpis), Perfalgan (na lekársky predpis), Solpadeine, Spasmopan (na lekársky predpis), Theraflu Prechladnutie a chrípka, Trigrip, Ultracod (na lekársky predpis), Valetol, Zaldiar (na lekársky predpis).

Pramene

  • Dagmar Lincová, Hassan Farghali a kol. Základní a aplikovaná farmakologie. Semily: Galén; Praha: Karolinum, 2002, s. 276.
  • Kol. Pharmindex Brevíř 2005, Praha: MediMedia, 2005, s. 183n.

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA

Šablóna:Link FA