Staré Hory: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: eo:Staré Hory
d Add website.
Riadok 20: Riadok 20:
|Predvoľba = 0 48
|Predvoľba = 0 48
|Adresa = Staré Hory 317
|Adresa = Staré Hory 317
|Website =
|Website = www.starehory.sk/
|E-mail =
|E-mail =
|Telefón =
|Telefón =
Riadok 56: Riadok 56:
{{projekt|commons=category:Staré Hory}}
{{projekt|commons=category:Staré Hory}}


== Externé odkazy ==
[http://www.starehory.sk/obec.html]
* [http://www.starehory.sk/ Oficiálna web stránka obce Staré Hory]


{{Slovenský výhonok}}
{{Slovenský výhonok}}

Verzia z 00:48, 16. február 2011

Staré Hory
obec
Vlajka
Znak
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Banskobystrický
Okres Banská Bystrica
Nadmorská výška 480 m n. m.
Rozloha 41,56 km² (4 156 ha) [1]
Obyvateľstvo 564 (31. 12. 2022) [2]
Hustota 13,57 obyv./km²
Starosta Ján Kováč[3] (NEKA)
PSČ 976 02
ŠÚJ 509019
EČV (do r. 2022) BB
Tel. predvoľba 0 48
Adresa obecného
úradu
Staré Hory 317
Map
Interaktívna mapa obce
Wikimedia Commons: Staré Hory
Webová stránka: starehory.sk/
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Staré Horyobec na Slovensku v okrese Banská Bystrica.

Ležia v údolí Starohorského potoka v Starohorských vrchoch, severne od Banskej Bystrice. Sú deliacou líniou medzi Nízkymi Tatrami a Veľkou Fatrou. Obec sa prvýkrát spomína v roku 1536. Pozostáva z osád Horný Jelenec, Dolný Jelenec, Valentová, Rybô a Polkanová, roztrúsených po dolinách. Osady vznikli v 14.-15. storočí, buď pri baniach alebo uhliskách, pracujúcich pre miestnu hutu. Baníctvo tu zaniklo v 19. storočí. Podrobnejšie informácie o baníctve, lesníctve, poľovníctve i čipkárstve sú zaznamenané v Kronike obce. Staré Hory majú 487 obyvateľov. Touto dedinou vedie frekventovaná cesta európskeho významu a práve tadiaľto vedie cestu na obľúbenú destináciu Donovaly. Za 45 minút je možné sa peši dostať aj do Španej Doliny a to baníckou šachtou z roku 1614. Kedysi tu bol aj lyžiarsky vlek, ale ten sa časom zrušil. Nachádza sa tu aj skalný prírodný výtvor Majerova skala.

Cesta čislo 59 v Starých Horách
Kostol

Staré Hory sú na Slovensku známe ako katolícke pútnické miesto s históriu pútí siahajúcou do 15 storočia, dominantným pôvodne gotickým kostolom Navštívenia Panny Márie z roku 1499, ktorý bol v roku 1722 prestavaný do barokového štýlu, v roku 1850 klasicisticky upravený. Kostol má ešte zachovalé pôvodné gotické klenby s lunetami, rokokovú kazateľnicu, aj sochu madony zo 16 storočia. Nachádzajú sa tu aj ďalšie cirkevné stavby: Kaplnka Svätej Anny, matky Panny Márie, z roku 1794. Krížová cesta aj s kaplnkou Svätej trojice z 19. storočia. Na mieste údajného zjavenia v 15 storočí, v údolí nazývanom Studnička sa nachádza prameň a tiež kaplnka so sochou Panny Márie z kararského mramoru, ktoré sú hojne navštevované pútnikmi.

Počas SNP sa tu odohrali viaceré tragické vojnové udalosti. Občania aktívne pomáhali partizánom aj povstaleckému vojsku. Sídlila tu poľná povstalecká nemocnica i štáb partizánskej brigády. Obec oslobodili vojaci rumunskej armády, ktorí boli súčasťou druhého ukrajinského frontu dňa 4.5.1945.

Už tri volebné obdobia je starostom Ján Kováč.

Doprava

Na Staré Hory vedú spoje z Banskej Bystrice do Ružomberka a späť pričom väčšina stojí aj na zastávkach Starých Hôr. Staré Hory majú 6 autobusových zastávok. Okrem toho sa zo Starých Hôr môžete dostať do Bratislavy, Žiliny, Zvolena, Trnavy, ale aj do iných miest Slovenskej republiky.

Šport

Futbalový klub FK Sokol Staré Hory je v 2. futbalovej triede.Každoročne sa tu koná dedinský zápas Horná proti Dolnej,kde nastúpi Horná časť dediny proti Dolnej.Na tejto slávnosti neni núdza o jedlo ani alkoholické nápoje.

Referencie

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [online]. Bratislava: ÚGKK SR, [cit. 2011-12-31]. Dostupné online.
  2. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2023-04-03, [cit. 2023-04-12]. Dostupné online.
  3. Zoznam zvolených starostov obcí, mestských častí a primátorov miest vo voľbách do orgánov samosprávy obcí [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, 2010-11-28. Dostupné online.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Staré Hory

Externé odkazy