Čeľabinsk: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d r2.7.1) (robot Pridal: mhr:Челябе
RibotBOT (diskusia | príspevky)
d r2.6.5) (robot Zmenil: mhr:Челябинск
Riadok 108: Riadok 108:
[[lv:Čeļabinska]]
[[lv:Čeļabinska]]
[[mdf:Челяба ош]]
[[mdf:Челяба ош]]
[[mhr:Челябе]]
[[mhr:Челябинск]]
[[nl:Tsjeljabinsk]]
[[nl:Tsjeljabinsk]]
[[nn:Tsjeljabinsk]]
[[nn:Tsjeljabinsk]]

Verzia z 14:05, 1. marec 2011

Челябинск
Čeľabinsk
Erb
Erb mesta Čeľabinsk
Na mape Ruska
Základné údaje
Región: Čeľabinská oblasť
Poloha: 55°19' s. š.
61°17' v. d.
Nadmorská výška: 200 m n. m.
Rozloha: 486 km2
Počet obyvateľov: 1 078 300 (2005)
Hustota obyvateľstva: 2200 obyvateľ(ov)/km2
Nacionále
Kód OKATO: 75401
Kód ISO:
Telefónna predvoľba: (+7) 351
Oficiálne adresy
Web:
Mapa: www.mirkart.ru

Čeľabinsk (rusky Челябинск) je mesto v Rusku, centrum Čeľabinskej oblasti. Leží na východných svahoch južného Uralu, zo severu a západu obklopené brezovými a borovicovými lesmi. Preteká ním rieka Miass. Je jedným z hlavných priemyselných centier Ruska.

História

13. septembra roku 1736 bola na tomto mieste založená pevnosť. Osada s rovnakým názvom tu vyrástla o niečo neskôr, v roku 1781 už mala štatút mesta. O storočie neskôr sa mesto stalo priemyselným centrom. Počas ruskej občianskej vojny sa 15. - 16. mája 1918 odohral na železničnej stanici incident, v dôsledku ktorého neskôr bojovo vystúpili československé légie proti sovietskej moci a začali 1,5 roka trvajúce boje okolo Transsibírksej magistrály. Počas II. svetovej vojny sa v meste rozvíjal hlavne zbrojársky priemysel. V Čeľabinskom traktorovom závode sa vyrábali známe tanky T-34 či KV-1. V meste sa vyrábali aj raketomety kaťuša. Od roku 1934 je centrom Čeľabinskej oblasti. Bolo dôležitým miestom výroby jadrových zbraní.

Priemysel

V súčasnosti je Čeľabinsk centrom chemického, stavebného a potravinárskeho priemyslu. Spracúvajú sa tu železné zliatiny železa, nehrdzavejúca oceľ, vyrábajú sa traktory (Čeľabinský traktorový závod), mechanizmy na stavbu ciest. Je tu rozvinutý ťažký priemysel, hlavne metalurgia a zbrojársky priemysel.

Doprava

Mesto je dôležitým dopravným uzlom. Prechádza tadiaľto železnica spájajúca Moskvu s Vladivostokom a dôležité cestné ťahy vedú smerom na Kazachstan, Stredný Ural, Baškirsko a Sibír. Mesto obsluhuje čeľabinské letisko Balandino. V roku 1993 sa začalo so stavbou metra, ktorého prvá časť by mala byť otvorená v roku 2010.

Významní rodáci

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Čeľabinsk

Externé odkazy