David Kraus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Alserii (diskusia | príspevky)
blbo uploadnutý obrázok
Alserii (diskusia | príspevky)
d kategórie
Riadok 61: Riadok 61:
[[Kategória:Českí speváci]]
[[Kategória:Českí speváci]]
[[Kategória:Českí herci]]
[[Kategória:Českí herci]]

[[cs:David Kraus]]

Verzia z 16:36, 4. marec 2011

David Kraus
[[Súbor:
David Kraus počas koncertu v Třebíči
|230px|český spevák, skladateľ, textár, herec]]
Základné informácie
Narodenie 13. február 1980
Praha, Česko-Slovensko
Žáner Pop
Roky pôsob. 1990-súčasnosť
Vydavateľstvá Columbia
Súvisiace
články
Uvolnete se, prosím, Show Jana Krause
Webstránka Oficiálna stránka


David Kraus (*13.02. 1980, Praha, Česká republika) je český spevák, skladateľ, textár a herec, syn moderátora a herca Jana Krausa a herečky a výtvarníčky Jany Krausovej. Do povedomia sa dostal humorným hitom „Zuzana“, tiež však prostredníctvom hudobných vstupov v talkshow svojho otca, pod názvom, Uvolněte se prosím, či Show Jana Krause. Živí sa tiež výrobou hudobných podkladov a scénickou hudbou.

Detstvo a mladosť

David Kraus, až do objavenia staršieho brata Marka, bol dlho považovaný za najstaršie dieťa Jana Krausa. S mladším bratom Adamom vyrastali v Prahe a obaja časom začali inklinovať k umeniu. Po ukončení základnej školy, s ktorou mal ako dyslektik a dysgrafik značné problémy, začal David Kraus navštevovať Konzervatoř Jaroslava Ježka, v odbore spevu. Kvôli nedorozumeniam so spevákom a pedagógom Eduardom Klezlom konzervatórium dobrovoľne opustil pred maturitou.

Hudobná kariéra

V r. 2002 debutoval albumom s rovnomenným názvom David Kraus a hitovým singlom „Zuzana“, ktorý sa stal netradičným a humorným vyznaním lásky slovenskej herečke a speváčke Zuzane Norisovej. Vďaka ostrým, úprimným textom s ženskou tematikou sa stal album rýchlo kontroverzným a získal rozpačitú odozvu. Aj napriek tomu, že Kraus musel čeliť obvineniam z toho, že je „prominentné dieťa“, získal od poniektorých hudobníkov a kritikov pozitívne reakcie a hodnotenia. Významný skladateľ a hudobník Jan P. Muchow: „Zuzana je jasný ,,killer“! Hit leta. Mnoho chlapcov si to bude spievať a dievčatá by mali zabrať na Davidov sex-appeal.“[1] So svojou kapelou Skupina Davida Krause sa však venuje predovšetkým koncertnej činnosti. V r. 2004 prijal návrh Českej televízie spolupracovať s otcom v jeho programe Uvolněte se, prosím, ako hudobná vložka programu. Od r. 2009 bol tiež súčasťou jeho slovenskej verzie Uvoľnite sa, prosím, či po premiestnení sa do programu televízie Prima, Show Jana Krause (2010 - 2011). Paralelne s pôsobením v televízii sa Kraus podieľal aj na hudobných podkladoch pre film (Hezké chvilky bez záruky, 2006) či výrobou hudobných podkladov do reklám. V r. 2007 sa objavil ako hosť ruského zboru Alexandrovci na ich bratislavskom koncerte. Tu sa predstavil coververziou skladby Great Pretender. V súčasnosti pracuje na nahrávaní nového albumu Cukrárna, ktorého vydanie sa natiahlo z dôvodu čakania za vypršaním predošlej zmluvy s vydavateľstvom Columbia.

Herecká kariéra

David Kraus začínal v televíznej trojdielnej sérii Ohrožené prázdniny (1990). Vo filme sa potom objavil až v r. 2001, a to hneď dvakrát: v psychologickej snímke Archa pro Vojtu a v rozprávke Královský slib, ktorá preňho ako pre herca znamenala jednu z mála kladných rol. V r. 2004 prijal rolu vraha v krimi filme Bolero, založenom na skutočnej udalosti. O rok neskôr si zahral v televíznom seriáli Náves, v r. 2006 zase s matkou Janou Krausovou v snímke režisérky Věry Chytilovej, Hezké chvilky bez záruky, ku ktorému zložil aj hudbu. Po prvýkrát tiež neodskočil z rozbehnutého divadelného projektu a v muzikáli Obraz Doriana Graya pražského divadla Ta Fantastika stvárnil hlavnú postavu. V r. 2008 sa vracia na plátna prostredníctvom divácky neúspešnej komédie Vy nám taky, šéfe!. V r. 2009 zase na televízne obrazovky v seriáli Vyprávěj. Prijal tiež zápornú činohernú rolu Viktora v reprízach slovenského hip-hopového muzikálu Príbeh ulice: „Je to vlastne taký moderný cirkus. Veľmi sa mi to páči, aj napriek tomu, že mi hip-hopová scéna nie je taká blízka. Vadí mi na nej určitá uniformita. Mám radšej jedinečné osobnosti, ako kulty.“[2]

Diskografia

Filmografia

Televízne programy

Referencie

  1. Osobnosti.cz 02.12.2010
  2. Celebrity magazine 02.12.2010