Anna Luxemburská (1366 – 1394): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskusia | príspevky)
d r2.5.2) (robot Zmenil: nl:Anna van Luxemburg (1366-1394); kozmetické zmeny
Amirobot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: it:Anna di Boemia
Riadok 37: Riadok 37:
[[es:Ana de Luxemburgo]]
[[es:Ana de Luxemburgo]]
[[fr:Anne de Bohême]]
[[fr:Anne de Bohême]]
[[it:Anna di Boemia]]
[[ja:アン・オブ・ボヘミア]]
[[ja:アン・オブ・ボヘミア]]
[[nl:Anna van Luxemburg (1366-1394)]]
[[nl:Anna van Luxemburg (1366-1394)]]

Verzia z 20:41, 8. marec 2011

Anna Luxemburská

Anna Luxemburská, známejšia ako Anna Česká (* 11. máj 1366 – † 7. jún 1394) bola dcéra českého kráľa a rímskonemeckého cisára Karola IV. a jeho štvrtej manželky Alžbety Pomoranskej, manželka Richarda II. Plantageneta a anglická kráľovná. Bola nevlastná sestra českého a rímskonemeckého kráľa Václava IV. a sestra cisára Žigmunda Luxemburského.

Životopis

Už ako päťročnú ju otec zasnúbil s Albrechtom z Wittelsbachu, synom bavorského vojvodu. Čoskoro potom jej však vybral za manžela syna durínskeho zemského grófa Fridricha, ale aj z toho zišlo. Na ďalší osud Anny mal vplyv rozkol v katolíckej cirkvi v roku 1378, kedy boli zvolení dvaja pápeži. Karol IV. podporoval pápeža Urbana VI. a preto sa rozhodol v rámci svojej premyslenej sobášnej politiky dcéru vydať za anglického kráľa Richarda II., tiež podporovateľa Urbana VI., aby posilnil ich spojenectvo. Cisár Karol IV. zomrel ešte pred uzatvorením manželstva, ale jeho syn Václav IV. otcov plán splnil.

Manželstvo

V októbri 1381 sa vydala Anna s početným sprievodom na cestu do Anglicka. So svojim budúcim manželom sa zoznámila 18. januára 1382 v Londýne, 20. januára bola svadba a 22. januára bola Anna korunovaná ako anglická kráľovná.

Údajne spokojné manželstvo trvalo dvanásť rokov. Počas tejto doby sa rozšírili kontakty medzi Anglickom a Českým kráľovstvom, pretože Richard II. a Václav IV. viedli bohatú korešpondencie. Veľa ľudí z družiny kráľovnej Anny zostalo v Anglicku. Anglické dvorné dámy sa údajne naučili jemným mravom práve od českých dvorných dám. Annina smrť na mor v roku 1394 bola pre Richarda veľkou ranou. Práve po jej smrti u neho prepukla naplno duševná choroba, ktorá ho nakoniec pripravila o trón. Kráľovský zámok Sheen, kde Anna zomrela, nechal zbúrať a pri pohrebe zúrivo napadol vojvodu z Arundelu za to, že prišiel neskoro na obrad. Richard je pochovaný po Anninom boku vo Westminsterskom opátstve.

Kráľovná bola známa ako veľmi milá žena, Angličania ju mali radi. Prihovárala sa za prepáčenie trestov poddaných (napríklad účastníkov revolty v roku 1381).

Anne sa nepodarilo splniť tradičnú ženskú povinnosť vtedajšej doby - nedala Richardovi potomka, ale Eveshamská kronika tvrdí, že "táto kráľovná, hoci neporodila dieťa, prispievala k sláve a bohatstvu tohto kráľovstva tak ako bola schopná". Jej prezývka "Good Queen Anne" naznačuje, že bezdetnosť na jej obľubu nemala veľký vplyv.

Hrob „dobrej kráľovnej Anny“ v londýnskom Westminsteri je dodnes pútnym miestom.

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anna Lucemburská na českej Wikipédii.