Národnostná menšina: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Chiak (diskusia | príspevky)
d Verzia používateľa 87.197.58.81 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Xqbot
sehrdhdhr
Riadok 1: Riadok 1:
'''Národnostná menšina''' alebo '''národná menšina''' alebo '''národnosť''' je spoločenstvo ľudí rovnakého [[národ|národa]] (resp. v prípade '''etnickej menšiny''' spoločenstvo ľudí tvoriace aspoň rovnaké [[etnikum]]) obývajúce určitú časť územia štátu bez toho, aby boli štátotvorným subjektom. Na zachovanie ich národnej identity im medzinárodné právo (a vo väčšine [[krajina|krajín]] aj vnútroštátne právo) priznáva právo na organizáciu vlastnej národnej kultúry, používanie materinského jazyka, vzdelávanie v tomto jazyku ap.
'''klaudika je nadrzana fridolina kto ra to chce od mojho dedka na plno''' alebo '''národná menšina''' alebo '''národnosť''' je spoločenstvo ľudí rovnakého [[národ|národa]] (resp. v prípade '''etnickej menšiny''' spoločenstvo ľudí tvoriace aspoň rovnaké [[etnikum]]) obývajúce určitú časť územia štátu bez toho, aby boli štátotvorným subjektom. Na zachovanie ich národnej identity im medzinárodné právo (a vo väčšine [[krajina|krajín]] aj vnútroštátne právo) priznáva právo na organizáciu vlastnej národnej kultúry, používanie materinského jazyka, vzdelávanie v tomto jazyku ap.


== Pozri aj ==
== Pozri aj ==

Verzia z 11:06, 21. marec 2011

klaudika je nadrzana fridolina kto ra to chce od mojho dedka na plno alebo národná menšina alebo národnosť je spoločenstvo ľudí rovnakého národa (resp. v prípade etnickej menšiny spoločenstvo ľudí tvoriace aspoň rovnaké etnikum) obývajúce určitú časť územia štátu bez toho, aby boli štátotvorným subjektom. Na zachovanie ich národnej identity im medzinárodné právo (a vo väčšine krajín aj vnútroštátne právo) priznáva právo na organizáciu vlastnej národnej kultúry, používanie materinského jazyka, vzdelávanie v tomto jazyku ap.

Pozri aj

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.