Firmware: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskusia | príspevky)
d robot Zmenil: id:Perangkat lunak menetap; kozmetické zmeny
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: is:Fastbúnaður
Riadok 26: Riadok 26:
[[hu:Firmware]]
[[hu:Firmware]]
[[id:Perangkat lunak menetap]]
[[id:Perangkat lunak menetap]]
[[is:Fastbúnaður]]
[[it:Firmware]]
[[it:Firmware]]
[[ja:ファームウェア]]
[[ja:ファームウェア]]

Verzia z 14:15, 26. marec 2011

Firmware je termín, ktorý sa niekedy používa na označenie fixných, obvykle pomerne malých programov, ktoré interne riadia kontrolu rôznych elektronických zariadení. Typickými príkladmi z radu produktov pre konečných užívateľov sú napr. diaľkové ovládače alebo kalkulačky, počítačové súčasti a zariadenia ako napr. pevné disky, klávesnice, TFT obrazovky alebo pamäťové karty, až po zariadenia ako vedecké prístroje a priemyselné robotické systémy. Taktiež zložitejšie spotrebiteľské zariadenia, ako sú mobilné telefóny, digitálne fotoaparáty, syntetizéry apod, obsahujú firmware prístroja, ktorý umožní vykonávať základné operácie, ale aj vyššie funkcie.

Neexistujú žiadne striktné alebo presne definované hranice medzi firmvérom a softvérom, oba termíny sú len informatívne. Avšak firmware je vždy spájaný so základnými low-level operáciami zariadenia, bez ktorých by bol prístroj úplne nefunkčný.

Jednoduchý firmware býva typicky umiestnený v pamäti ROM alebo OTP/PROM, zatiaľčo zložitejšie firmware často používajú flash pamäte, aby bolo možné neskôr aktualizovať na vyššiu verziu. Častým dôvodom pre aktualizáciu firmvéru býva napr. opravenie chyby alebo pridanie funkcií do zariadenia. Firmware býva bežne jeden binárny súbor obrazu pamäte a postup aktualizácie obvykle určí výrobca zariadenia podľa osobitného postupu. Tieto akcie môžu byť ponechané aj na koncového užívateľa.