Slovenský kopov: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 22: Riadok 22:
== Vzhľad ==
== Vzhľad ==
Stavba tela je ľahšia, ale vždy pevnej kostry. Má obdĺžnikový tvar tela. [[Nos]] je vždy čiernej farby.
Stavba tela je ľahšia, ale vždy pevnej kostry. Má obdĺžnikový tvar tela. [[Nos]] je vždy čiernej farby.
Papuľa je rovná, v pomere k [[lebka|lebke]] primerane dlhá a nie príliš široká. Nemá previsnuté pysky, sú krátke, priliehajúce, tenké, so zreteľným kútikom. Oči mandľového tvaru sú hlbšie vsadené a tmavé. Očné viečka sú vždy čierne. Uši sú posadené trochu nad rovinou oka, priliehavé, zaokrúhlené a stredne dlhé. Labka je oválna, prsty dobre klenuté, pazúry vždy čierne a silné. Vankúšiky na labkách vždy dobre vyvinuté, tmavého sfarbenia. [[Chvost]] je v pokoji nesený zvisle a v akcii [[šabľa|šabľovite]] nahor. Srsť je 2–5 cm dlhá, stredne hrubá, priliehavá a hustá. Na chrbte, krku a chvoste dlhšia. Sfarbenie má čierne s hnedými až mahagónovými odznakmi na končatinách.je to ten najkrajsi pes na jebkovci
Papuľa je rovná, v pomere k [[lebka|lebke]] primerane dlhá a nie príliš široká. Nemá previsnuté pysky, sú krátke, priliehajúce, tenké, so zreteľným kútikom. Oči mandľového tvaru sú hlbšie vsadené a tmavé. Očné viečka sú vždy čierne. Uši sú posadené trochu nad rovinou oka, priliehavé, zaokrúhlené a stredne dlhé. Labka je oválna, prsty dobre klenuté, pazúry vždy čierne a silné. Vankúšiky na labkách vždy dobre vyvinuté, tmavého sfarbenia. [[Chvost]] je v pokoji nesený zvisle a v akcii [[šabľa|šabľovite]] nahor. Srsť je 2–5 cm dlhá, stredne hrubá, priliehavá a hustá. Na chrbte, krku a chvoste dlhšia. Sfarbenie má čierne s hnedými až mahagónovými odznakmi na končatinách.Je svarbeny do Oranzovo-Cervena.Vazi do 40KG.a AUTOR: Tomas a Adamko!! :D :D :D sak je to CooL!!


== Povaha a využitie ==
== Povaha a využitie ==

Verzia z 11:20, 11. apríl 2011

Slovenský kopov

Krajina pôvodu Slovensko
FCI kód 6/1.2/244
Štandardy FCI
Výška 40 - 46 cm (suky)
46 - 50 cm (psy)
Hmotnosť 15 - 25 kg
Pôvodné určenie poľovný pes (diviaky a malá zver)
Terajšie určenie poľovný pes (diviaky a malá zver)
Názov v krajine pôvodu Slovenský kopov
Synonymá Slovakian Hound
Zaužívaná skratka SK
Zoznam psích plemien
Psí portál

Slovenský kopov je jediné plemeno duriča, ktoré vzniklo na území Slovenska; je to slovenské národné plemeno.

Kopov je výkonný poľovný durič a farbiar. Prvé kopovy boli oproti dnešnému typu vyššie a silnejšie. Presadzovala sa predovšetkým hlasitosť na stope a vytrvalé prenasledovanie a blokovanie zvery. Neskôr sa začína, vzhľadom na špecifické podmienky našich lesov, presadzovať menší typ duriča, avšak pri zachovaní fyzickej sily a odvahy. Kopov za používa predovšetkým ako lovecký pes na diviačiu zver, ale aj ako strážny pes. Prvé zápisy do plemennej knihy a vydávanie rodokmeňov začalo od roku 1940, kedy bola založená Slovenská plemenná kniha psov. O cieľavedomé šľachtenie plemena sa zaslúžili predovšetkým nestori slovenskej loveckej kynológie, Koloman Slimák a Andrej Renča.

Vzhľad

Stavba tela je ľahšia, ale vždy pevnej kostry. Má obdĺžnikový tvar tela. Nos je vždy čiernej farby. Papuľa je rovná, v pomere k lebke primerane dlhá a nie príliš široká. Nemá previsnuté pysky, sú krátke, priliehajúce, tenké, so zreteľným kútikom. Oči mandľového tvaru sú hlbšie vsadené a tmavé. Očné viečka sú vždy čierne. Uši sú posadené trochu nad rovinou oka, priliehavé, zaokrúhlené a stredne dlhé. Labka je oválna, prsty dobre klenuté, pazúry vždy čierne a silné. Vankúšiky na labkách vždy dobre vyvinuté, tmavého sfarbenia. Chvost je v pokoji nesený zvisle a v akcii šabľovite nahor. Srsť je 2–5 cm dlhá, stredne hrubá, priliehavá a hustá. Na chrbte, krku a chvoste dlhšia. Sfarbenie má čierne s hnedými až mahagónovými odznakmi na končatinách.Je svarbeny do Oranzovo-Cervena.Vazi do 40KG.a AUTOR: Tomas a Adamko!! :D :D :D sak je to CooL!!

Povaha a využitie

Slovenský kopov je temperamentný a ostrý, preto poľuje najmä na diviaky. Vyniká vytrvalým a hlasným sledovaním teplej stopy až niekoľko hodín.

Používa sa ako strážny a poľovný pes.

Šteniatka

Iné projekty

Externé odkazy