Záznamové médium: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 87.197.10.33 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od HRoestBot
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
Riadok 44: Riadok 44:
[[es:Dispositivo de almacenamiento de datos]]
[[es:Dispositivo de almacenamiento de datos]]
[[et:Andmekandja]]
[[et:Andmekandja]]
[[fr:Stockage d'information]]
[[he:אמצעי לאחסון נתונים]]
[[he:אמצעי לאחסון נתונים]]
[[it:Supporto di memorizzazione]]
[[it:Supporto di memorizzazione]]

Verzia z 06:44, 2. júl 2011

Záznamové médium alebo dátové médium alebo dátový nosič je externý a nezávislý nosič dát, využívajúci na záznam nejaký vhodný fyzikálny princíp. V praxi sa pod pojmom dátové médium často myslí prenosné výmenné dátové médium. Tieto média sú predovšetkým určené na ukladanie dátových súborov vo výpočtovej technike.

Delenie

Záznamové média si môžeme rozdeliť z viacerých hľadísk:

Dejiny a súčasnosť

Používanie záznamových médií je staré ako ľudstvo samo. Medzi prvé záznamové média patrí (aj stena v prehistorickej jaskyni) kameň, neskôr hlinené tabuľky, papyrus, papier ... neskôr fotografické dosky, fotografie ... Všetko čo človek používal sa dalo využiť aj pre záznam informácie.

Medzi dnes už historické "počítačové" záznamové médiá patria dierny štítok, dierna páska, bubnová pamäť, magnetická páska, disketa ...

Súčasnosť je poznačená elektronizáciou a postupným prechodom k elektronickým médiám. Najčastejšie používaným médiom súčasnosti je optický disk (CD, DVD, HD DVD, Blu-Ray ...), rôzne typy flash médií (USB kľúč, Pamäťová karta ...) a vysokokapacitné pevné disky (HDD) s magnetickým záznamom.

Budúcnosť patrí novým optikým diskom (InPhase holografický záznam, HVD), novým flash médiám s kapacitami viac ako 30GB na kartu a novým generáciám pevných diskov s kapacitami rádovo v terabajtoch.