Knihy kroník: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
link, wikilinky
drobné - typo
Riadok 1: Riadok 1:
'''Knihy kroník''' alebo '''Knihy kronické''' alebo '''Knihy Paralipomenon''' (skratky ''1 Krn''/2 Krn'', ''1Kron''/''2Kron'') sú dve knihy [[Starý zákon|Starého zákona]]. Vznikli v 4. stor. pred Kr. pôvodne ako jedna kniha. Spolu s knihami [[Kniha Ezdrášova|Ezdráš]] a [[Kniha Nehemiášova|Nehemiáš]] tvoria podľa svojej koncepcie jednotné dejepisné dielo. Ezdráš a Nehemiáš bolipreto pravdepodobne vyčlenené až neskôr.
'''Knihy kroník''' alebo '''Knihy kronické''' alebo '''Knihy Paralipomenon''' (skratky ''1 Krn''/''2 Krn'', ''1Kron''/''2Kron'') sú dve knihy [[Starý zákon|Starého zákona]]. Vznikli v 4. stor. pred Kr. pôvodne ako jedna kniha. Spolu s knihami [[Kniha Ezdrášova|Ezdráš]] a [[Kniha Nehemiášova|Nehemiáš]] tvoria podľa svojej koncepcie jednotné dejepisné dielo. Ezdráš a Nehemiáš bolipreto pravdepodobne vyčlenené až neskôr.


Sú podobné [[Deuteronómium|Deuteronomiu]]. Tiež je to také zhrnutie histórie. Obsah v podstate sa opisuje obdobie od Adama a Evy až po babylonský exil.
Sú podobné [[Deuteronómium|Deuteronomiu]]. Tiež je to také zhrnutie histórie. Obsah v podstate sa opisuje obdobie od Adama a Evy až po babylonský exil.

Verzia z 12:25, 4. júl 2011

Knihy kroník alebo Knihy kronické alebo Knihy Paralipomenon (skratky 1 Krn/2 Krn, 1Kron/2Kron) sú dve knihy Starého zákona. Vznikli v 4. stor. pred Kr. pôvodne ako jedna kniha. Spolu s knihami Ezdráš a Nehemiáš tvoria podľa svojej koncepcie jednotné dejepisné dielo. Ezdráš a Nehemiáš bolipreto pravdepodobne vyčlenené až neskôr.

Sú podobné Deuteronomiu. Tiež je to také zhrnutie histórie. Obsah v podstate sa opisuje obdobie od Adama a Evy až po babylonský exil.

Knihy Kroník sú dejepisné knihy ale majú iný štýl ako knihy Samuelove a knihy kráľov. Chcú nájsť ponaučenie z chýb minulosti. Ich obsah je paralelný s obsahom kníh Kráľov, ale knihy Kráľov sú skôr morálnym zákonom. Pri posudzovaní každého kráľa je normou jeho vzťah k Jahveho kultu. Pochvalne sa vyjadruje o Dávidovi a Šalamúnovi, ako staviteľovi chrámu.

Prvá kniha kroník

V prvých deviatich kapitolách (1 Krn 1-9) sú uvedené rodokmene. Po krátkom náčrte Saulovej vlády (1 Krn 10) prechádza k podrobnému objasňovaniu a idealizovaniu Dávidovho panovania.

Druhá kniha kroník

V druhej knihe Kroník (2 Krn 1-9) sa opisuje a idealizuje pôsobenie Šalamúna.

Záverečná časť (2 Krn 10-35) zhŕňa dejiny kráľov Júdska a vyzdvihuje vládu Jósafáša, Ezechiáša a Josiáša za ich kultové reformy.

Pozri aj

Externé odkazy