Ophiophagus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Zmenil: en:King Cobra
Bronto (diskusia | príspevky)
"majstrovský" preklad len čo je pravda
Riadok 48: Riadok 48:
== Rod ==
== Rod ==
Rod ''Ophiophagus'' je monogamný, aj keď je to u hadov nezvyčajné tak kobra kráľovská je jediným členom tohto rodu. Prvý krát kobru kráľovskú vymedzil do tohto rodu nemecký zoológ [[Albert Günther]] v roku 1864.
Rod ''Ophiophagus'' je monotypický, aj keď je to u hadov nezvyčajné tak kobra kráľovská je jediným členom tohto rodu. Prvý krát kobru kráľovskú vymedzil do tohto rodu nemecký zoológ [[Albert Günther]] v roku 1864.


== Galéria ==
== Galéria ==

Verzia z 21:43, 9. júl 2011

Kobra kráľovská
Ophiophagus hannah
Ophiophagus hannah
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Ophiophagus hannah
Cantor, 1836
Výskyt kobry kráľovskej v Ázii.
Výskyt kobry kráľovskej v Ázii.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Kobra kráľovská (Ophiophagus hannah) je s dĺžkou až 5,59 metra najdlhší jedovatý had na svete. Vyskytuje v južnej a juhovýchodnej Ázii a zaraduje sa do čeľade koralovcovitých.

Opis

Kobra kráľovská je štíhla s hladkými šupinami. Dorastá do dĺžky 3 až 5 metrov a váži okolo 6 kilogramov. Vie dobre plávať. V zajatí sa dožíva vyše 20 rokov. Dospelé jedince majú svetlohnedú farbu, mláďaťa sú sfarbené tmavšie a majú pozdĺž chrbta bledý lem.

Správanie

Kobra kráľovská žije hlboko v pralese a často sa zdržiava neďaleko vody. Stretu s človekom sa vyhýba, avšak zaznamenalo sa pár prípadov uštipnutia týmto hadom. Keď sa cíti ohrozená, vztýči prednú tretinu tela do výšky 1,5 metra, roztiahne úzku „kapucňu“ a vyrazí dopredu, no málokedy sa pokúša uštipnúť.

Výskyt

Ophiophagus hannah obýva južnú a juhovýchodnú Áziu, ide o štáty: Bangladéš, Mjanmarsko, Kambodža, Čína, India, Andamanské ostrovy, Nepál, Singapur, Laos, Thajsko, Vietnam, Malajzia a Filipíny.

Potrava

Kobra kráľovská je špecialista na lov iných hadov. Ako vypovedá jej rodové meno Ophiophagus, ktoré znamená požierač hadov. Jej hlavnou potravou sú hady a to užovky, pytóny, kobry a menších členov jej druhu. Z času načas zožerie aj hlodavce, jašterice a vtáky.

Rozmnožovanie

Samice kladú 21 – 40 vajec, zväčša do kôp odumretej vegetácie. Obaja rodičia ich strážia až do vyliahnutia mláďat.

Rod

Rod Ophiophagus je monotypický, aj keď je to u hadov nezvyčajné tak kobra kráľovská je jediným členom tohto rodu. Prvý krát kobru kráľovskú vymedzil do tohto rodu nemecký zoológ Albert Günther v roku 1864.

Galéria

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ophiophagus
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Ophiophagus

Zdroje

  • BURNIE, David. Zviera: Obrazová encyklopédia živočíšnej ríše. ISBN 80-551-0375-5
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Königskobra na nemeckej Wikipédii.

Šablóna:Link GA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA