Portoriko: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Robot automaticky nahradil text: (-\{\{[Šš]táty USA\}\} +{{Administratívne členenie USA}})
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.4) (robot Zmenil: az:Puerto Riko
Riadok 103: Riadok 103:
[[ar:بورتوريكو]]
[[ar:بورتوريكو]]
[[ast:Puertu Ricu]]
[[ast:Puertu Ricu]]
[[az:Puerto-Riko]]
[[az:Puerto Riko]]
[[bat-smg:Puerto Rėks]]
[[bat-smg:Puerto Rėks]]
[[bcl:Puerto Rico]]
[[bcl:Puerto Rico]]

Verzia z 08:56, 13. august 2011

Portoriko
Vlajka Portorika Štátny znak Portorika
Vlajka Znak
Štátna hymna:
La Borinqueña
Miestny názov  
 • dlhý Commonwealth of Puerto Rico
 • krátky Puerto Rico
Hlavné mesto San Juan
°′ .š. °′ .d.
Najväčšie mesto
Úradné jazyky Španielčina a angličtina


Štátne zriadenie
Slobodný pridružený štát
Vznik
Rozloha
 • celková
 • voda (%)
 
9 104 km²   
 km² (1.6 %)
Počet obyvateľov
 • odhad (júl 2007)
 • hustota (júl 2007)
 
3 944 259

438/km²
Mena americký dolár (USD)
Časové pásmo
 • Letný čas
(UTC-4)
(UTC)
Internetová doména .pr
Smerové telefónne číslo +

Súradnice: 18°15′S 66°30′Z / 18,25°S 66,5°Z / 18.25; -66.5

Portoriko (Puerto Rico znamená „bohatý prístav“) je ostrov a politicky tzv. nezačlenené (unincorporated) územie USA, ktoré má vo vzťahu k USA postavenie tzv. „spoločenstva“ (commonwealth) resp. po španielsky „slobodného a pridruženého štátu“ (estado libre asociado).

Poloha: Karibik, ostrov medzi Karibským morom a Severoatlantickým oceánom, východne od Dominikánskej republiky.

Zemepisná šírka: 18 15 N Dĺžka: 66 30 W

Maximálna dĺžka z východu na západ (z Punta Puerca do Punta Higuero)je 180 km, maximálna šírka zo severu na juh (od Isabella po Punta Colón) je 65 km.

Hlavné mesto: San Juan (založené v r. 1508 Juanom Ponce de Leónom) Hlavné mesto má najmä na pobreží miesta bohaté na historické budovy a stavby. Napríklad veľká pevnosť El Morro na severe neďaleko slávnej ulice Fortaleza alebo San Sebastian. To sú miesta, ktoré svedčia o pokusoch iných mocností prebrať Španielsku tieto ostrovy. To sa podarilo až začiatkom minulého storočia USA. San Juan vznikol ako prvé prístavné mesto a postupom času rástol oveľa rýchlejšie, než ostatné v čase kolonizácie rovnako vyspelé lokality. V San Juan je sídlo vlády, ktorá podlieha USA, a tiež je tu sídlo viacerých spoločností, ktoré na Portoriku fungujú.

Jazyk: Španielčina a angličtina sú oficiálnymi jazykmi, ale španielčina je bezpochyby dominujúca. Angličtinou hovorí asi 1/4 obyvateľov.

K hlavnému ostrovu (šp.„Isla Grande“, angl. Main Island) patria tri menšie ostrovy. Východne ležia turisticky lákavé ostrovy Vieques (často nazývaný aj „Isla Nena“) a Culebra. Smerom na západ sa nachádza neobývaný ostrov Mona s bohatstvom fauny a flóry.

Zaujímavosti: Portoriko napriek nie veľkej rozlohe je miestom množstva bohatstva viac prírodného charakteru. El Yunke je prírodná rezervácia a zároveň jediný tropický dažďový prales na území USA. Nájdete v ňom množstvo chránených živočíchov a rastlín. Značná časť z nich je endemická. Z Portoriko tiež pochádza viacero známych osobností a spevákov. Napríklad Benitio del Toro, J. Phoenix, Michelle Rodriguez a ďalší. Na západnom ostrove Mona sa nachádza starý maják z dielne známeho architekta menom Gustav Eiffel, tiež autor Eiffelovej veže a Sochy Slobody z Liberty Island v New Yorku. Originálny Puerto Rico názov pochádza zo španielskeho pomenovania "dobrý prístav" alebo "bohatý prístav".

Kriminalita: Kriminalita na Portoriku nie je výrazne vyššia než na Floride v USA. Vo veľkej časti sa však na nej podieľajú prisťahovalci a neprispôsobiví občania. Portoriko je tiež pašeráckym a prekupníckym rajom. Neraz sa práve na Portoriku podarilo odhaliť tranzity drogových trás do USA.

Galéria

Referencie

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Portoriko